Telegram

Kunder sagsøger Apple for at gøre ældre iPhones langsommere

Apple gør med vilje ældre iPhones langsommere, så forbrugere tvinges til at købe nye, mener iPhone-ejere.
Kunder sagsøger Apple for at gøre ældre iPhones langsommere

RITZAU SCANPIX

Telegram
23. december 2017 kl. 00:47

IPhone-ejere fra flere amerikanske delstater sagsøger nu Apple for ikke at oplyse om, at it-gigantens softwareopdateringer bevidst får ældre iPhone-modeller til at køre langsommere.

Sagsøgerne mener, at Apples manglende information fejlagtigt fik dem til at konkludere, at deres eneste mulighed var at købe nyere og dyrere iPhones.

Søgsmålet blev indgivet ved en føderal domstol i Chicago torsdag på vegne af fem iPhone-ejere fra Illinois, Ohio, Indiana og North Carolina.

De påstår alle, at de aldrig ville have købt nye telefoner, hvis blot Apple havde oplyst dem om, at de kunne nøjes med at skifte batteriet ud og dermed gøre telefonen hurtigere.

IPhone-ejerne mener, at Apple har overtrådt loven om forbrugersvindel.

Et lignende søgsmål blev indgivet ved en domstol i Los Angeles samme dag.

Begge sager kommer dagen efter, at Apple onsdag bekræftede det, som mange iagttagere allerede mistænkte: At virksomheden har implementeret software for at gøre nogle telefoner langsommere.

Apple forsvarer sig med, at opdateringerne er tænkt som en løsning til at håndtere nedbrudte batterier, som ellers pludselig risikerer at dø.

- Vores mål er at levere den bedste oplevelse for kunderne. Det inkluderer en overordnet ydeevne og at forlænge levetiden for deres enheder, udtaler Apple i en erklæring.

I søgsmålet fra Chicago bliver det antydet, at Apple kan have handlet i ond tro, omend der ikke findes beviser for dette.

- Apples beslutning om bevidst at gøre disse enheder langsommere blev truffet for at snyde kunderne til at købe den nyeste iPhone, står der i søgsmålet.

IPhone-ejer Kirk Pedelty fra North Carolina kontaktede Apple, da hans frustration over en langsom telefon voksede.

Dog foreslog ingen fra Apples kundesupport, at han udskiftede batteriet i iPhonen for at forbedre ydeevnen.

Da det blev for meget for ham, at hans iPhone 7 blev langsommere og langsommere, købte han en iPhone 8.

/ritzau/AP

Opdateret 23. december 2017 kl. 01:18

Henrik Plaschke

I en interessant lederartikel analyserer det franske dagblad Le Monde forskellige aspekter af indbygget eller programmeret forældelse af produkter.

Siden 2015 er indbygget forældelse kriminaliseret i fransk lovgivning (fængselsstraf og/eller bøde), og i forbindelse med denne lovgivning er foreningen HOP (Halte à l’obsolescence programmée - stands den indbyggede forældelse) blevet udviklet. Frankrig er ifølge Le Monde et foregangsland på dette område. Andre lande burde måske følge det franske eksempel?

På initiativ fra HOP er en undersøgelse vedr. printerproducenten Epson for nylig blevet igangsat af anklagemyndigheden i Nanterre, idet Epson mistænkes for indbygget forældelse af forskellige mekanismer i deres printere. HOP har netop indgivet en klage mod Apple for selskabets indbyggede forældelse af deres iPhone.

http://www.lemonde.fr/idees/article/2017/12/29/obsolescence-programmee-l...

http://www.lemonde.fr/entreprises/article/2017/12/28/imprimantes-une-enq...