Telegram

Regeringen vil lempe regler for udenlandsk arbejdskraft

Beskæftigelsesminister bebuder ny strategi for rekruttering. Vil lette adgang til det danske arbejdsmarked.
Regeringen vil lempe regler for udenlandsk arbejdskraft

RITZAU SCANPIX

Telegram
22. december 2017 kl. 05:14

Mangel på arbejdskraft begynder at koste danske arbejdspladser, og det bliver Folketinget nødt til at forholde sig til, lyder det fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

- Flere og flere virksomheder siger nej til ordrer. Nogle begynder at overveje, om deres virksomhedsudvidelse skal ligge i Danmark. Vi er der, hvor manglen på arbejdskraft begynder at koste danske arbejdspladser, og det må Folketinget forholde sig til, siger Troels Lund Poulsen til Finans.

Han bebuder en ny strategi for international rekruttering. Den skal både lette adgangen til det danske arbejdsmarked for borgere fra lande uden for EU og tiltrække arbejdstagere fra EU.

Dermed lægger regeringen endnu en gang op til diskussion om udenlandsk arbejdskraft.

Fagforeningen 3F kalder det problematisk, fordi mange danskere går rundt uden arbejde.

- Vi har 100.000 ledige i Danmark, og bare i 3F har vi 12.000 ledige, siger forbundssekretær Søren Heisel.

- Det vil hjælpe, hvis arbejdsgiverne starter med at slå stillingerne op, så vi kan se, hvad det er for kompetencer, der efterspørges, siger han.

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har to gange gennemtrumfet det stik modsatte af regeringen - nemlig stramninger i reglerne for udenlandsk arbejdskraft, siden Venstre vandt regeringsmagten i 2015.

Og ingen af dem vil være med nu.

- Vi holder fast i den dagsorden, vi har: Vi skal først have fat i alle de danskere, som gerne vil have et job, men som mangler er kompetenceløft, siger Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen, til Ritzau.

Også beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted (DF) fastslår over for Finans, at tiden ikke er til at importere arbejdskraft.

Samtidig med lempeligere regler vil regeringen gå på charmeoffensiv blandt nyuddannede i Sydeuropa, hvor ungdomsarbejdsløsheden stadig er høj.

Ligesom udenlandske studerende skal fastholdes i Danmark efter eksamen.

Det er på høje tid, mener den administrerende direktør for Dansk Arbejdsgiverforening, Jacob Holbraad.

- I dag siger virksomhederne nej til ordrer. Det næste er, at de fravælger produktion i Danmark, fordi de ikke kan skaffe kvalificeret arbejdskraft. Det vil koste job, vækst og velfærd, siger han til Finans.

/ritzau/

Opdateret 22. december 2017 kl. 10:10