Telegram

USA ophæver regel om lige adgang til internettet

Reglen om, at internetudbydere i USA skal give lige adgang til hjemmesider, er ophævet efter tæt afstemning.
USA ophæver regel om lige adgang til internettet

RITZAU SCANPIX

Telegram
14. december 2017 kl. 19:24

USA's Federal Communications Commission (FCC) har ophævet den såkaldte "netneutralitet", der hindrer internetudbydere i at differentiere adgangen til hjemmesider og internettjenester.

Ophævelsen har været undervejs længe, og den er blevet stærkt kritiseret.

Det erklærer formanden for FCC, Ajit Pai, på et åbent møde i FCC's bestyrelse. Afstemningen endte 3-2 til fordel for at ophæve reglen.

- Vi vender meget simpelt tilbage til den mere tilbageholdende tilgang til kontrol med internettet, der har styret det i det meste af dets eksistens.

- Himlen falder ikke ned, forbrugerne vil stadig være beskyttet, og internettet vil fortsat trives, sagde Ajit Pai ved afgørelsen.

Kort før den endelige afstemning blev mødet afbrudt kortvarigt. På den direkte transmission kunne man se bevæbnet politi og en bombehund gennemgå lokalet.

Begrebet netneutralitet dækker over, at internetudbydere ikke må blokere, begrænse, prioritere eller på anden måde gøre forskel på adgang til forskellige hjemmesider og tjenester på internettet.

Med andre ord betyder det, at kundens internetforbindelse altid kører med samme fart, uanset om man streamer serier på Netflix eller HBO, eller man foretager søgninger på Google eller Yahoo.

De store amerikanske internetudbydere har meldt ud, at de også ønsker et frit og åbent internet.

De peger på, at en skrotning af reglerne eksempelvis vil gøre det muligt at tilbyde internetpakker, hvor kunderne i højere grad selv kan bestemme, hvad de vil betale for.

Selskaber som Google, Amazon og Facebook samt nogle af internettets skabere er lodret uenige.

De frygter blandt andet, at internetudbyderne vil udnytte en afskaffelse af netneutralitet til at prøve at gøre livet svært for visse firmaer.

Flere internetudbydere tilbyder nemlig også telefoni eller egen streamingtjeneste. Det kan friste dem til at hæve prisen på data til eksempelvis Skype-telefoni eller Netflix og derved fremme deres egne tjenester.

- Vi giver nøglerne til internettet til en lille gruppe milliardselskaber, sagde medlem af FCC's bestyrelse Mignong Clyburn, der stemte imod, forud for afgørelsen.

/ritzau/

Opdateret 14. december 2017 kl. 20:58

Lise Lotte Rahbek

.. ufatteligt.
Hvornår opstår den globaliserede revolution?

Rune Hjelm, Janus Agerbo, Ebert Nilsut Heiring, Torben Skov, Johanna Haas, Tue Romanow, Benny Larsen, Torben K L Jensen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

Det er et tåbeligt argument: netneutralitet garanterer netop, at folk ved, hvad de betaler for.

Thomas Tanghus, Ebert Nilsut Heiring, Torben Skov, Cristina Nielsen, Tue Romanow og Benny Larsen anbefalede denne kommentar

mon ikke at kineserne kan tilbyde et alternativ.

Ebert Nilsut Heiring og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Måske er det på tide at koble amerikanerne af nettet? :)

Carsten Wienholtz, Rune Hjelm, Johanna Haas, Steffen Gliese og Tue Romanow anbefalede denne kommentar

Mon ikke ganske mange internetfirmaer vil vælge at blive baseret udenfor USA?

Thomas Tanghus og Ebert Nilsut Heiring anbefalede denne kommentar

Vigtigt at pointere, at man netop IKKE vender tilbage til tidligere tiders regelsæt.

Tidligere anså FCC sig som vagthund, en rolle, der blev udfordret af internetudbyderne i USA i retten, hvor de vandt. FCC havde ikke hjemmel til at håndhæve de regler, som de mente de havde.

Derfor skete omklassificeringen af internet til et Title 2 - der så at sige markerer internet som et nødvendigt gode i stil med vandforsyning - og dermed gav FCC hjemmel til at håndhæve neutralitetsreglerne. Med tilbagetrækningen af den omklassificering og nu med rettens ord for at FCC så ikke må blande sig for meget, ender USA med en forringelse for forbrugerne.

Det er selvfølgelig en lidt hurtigt skitsering, men ja. Fedt. Dejligt.

Der er allerede søgsmål i gang mod klassificeringen og lovgiverne ruster sig også til at tage kampen op. Så jeg tror nu ikke det her resultatet kommer til at stå alt for længe.