Danmark tæt på Europas top: Kontanter på vej ud

Danskerne er blandt de flittigste i Europa til at fravælge kontanter i butikkerne. Kort og mobil vinder frem, men ældre borgere og andre kan blive hægtet af.
13. januar 2018 kl. 07:02

Det bliver sjældnere og sjældnere at have kontanter mellem fingrene.

Langt de fleste betaler i dag med plastikkort eller mobilen uden tøven. Herhjemme så ofte, at Danmark er blandt de lande, hvor kontanter bruges allermindst.

Det er færre end hver fjerde gang, der skal betales i danske butikker og restauranter, at der kommer sedler og mønter på disken, viser en undersøgelse fra Nationalbanken.

Omvendt betales der kontant næsten 80 procent af tiden i euroområdet. Især i Spanien, Italien og Grækenland er det livsnødvendigt at have euro på lommen.

Den høje brug af de nye muligheder i Danmark hænger blandt andet sammen med, at det er bekvemt, og at folk er trygge ved systemerne.

- Brugerne har en høj grad af tillid til de elektroniske betalingsmuligheder. Det er vigtigt for dem, at de har en tiltro til, at det er sikkert, fortæller Mia Olsen, der forsker i danskernes forhold til betalingsløsninger på CBS.

- Mange af dem, jeg taler med, lever forholdsvis kontantfrie liv og går ikke selv ned og hæver penge, siger Mia Olsen.

Det nyeste skridt på området er, at det ikke længere er et krav, at butikker, restauranter og andre salgssteder skal tage imod kontanter i alle døgnets timer. Nu kan de nægte at tage imod kontanter om natten.

Regeringen går nemlig ind for større brug af de elektroniske betalingsmidler.

- Det rummer fordele, f.eks. i forhold til lavere omkostninger og bedre muligheder for at bekæmpe hvidvask og anden økonomisk kriminalitet, udtaler erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

Han erkender dog også, at omstillingen skal tage hensyn til dem, der ikke har lyst til eller kan bruge de nye muligheder.

I Forbrugerrådet Tænk advarer man også mod at glemme de dele af udviklingen.

- Det skal stadig være muligt for ældre, folk med handicaps - eksempelvis blinde - og socialt udsatte mennesker at fungere uden kontanter.

- Nu har man lavet en lille lempelse af reglerne. Det er ikke nogen katastrofe, men hvis det bliver en murbrækker for mere generelt at gøre det sværere at fungere uden kontanter, synes vi, at der er grund til at være nervøse, siger Vagn Jelsøe, vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvad skal en stakkels bankrøver dog gøre? Især hvis han ikke kan finde ud af, at skaffe sig cash via IT-kriminalitet. Så er der ikke andet for, end at begå røveri på gaden - og så står fyren måske med en masse koder og passwords som han ikke kan finde ud af at bruge.

@ Arne Lund.
- Resultatet af dette ses allerede i en række andre lande, hvor den simple berigelseskriminalitet er flyttet over på andre brancher.

@ Nils Bøjden.
- Uanset hvad, så vil bankerne have en lukrativ funktion ud af det. Og måske skal vi se på udviklingen indenfor bankernes område.
1. Først havde man pengene på lommen eller under hovedpuden.
2. Så skulle vi alle have checkhæfter, for så var vores penge tilgængelige for bankerne.
3. Derefter fik vi betalingskortet, og bankerne råder fortsat over vores penge.
4. Og nu er det altså det pengefri samfund, hvor vi selv udfører alle transaktioner, men bankerne tager penge for at lade det ske på deres software-platforme.

Og så har jeg slet ikke nævnt erhvervslivets problemer med import og eksport før vi kom i EU, men det var en rigtig overskudsautomat men helt uden risiko for bankerne.

Randi Christiansen, Bjarne Bisgaard Jensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

de største hvidvaskninger foregår digitalt, feks.under finanskrisen hvidvaskede mafien ca.100milliarder,og hvad med alle skattely landene,det kunne ikke lade sig gøre fysisk,men kun digi-
talt (37000 milliarder),og hvad sker hvis vi løber ind i krise som var i 1930erne ,hvor det hele gik ned.
Forsvinder de digitale penge, og hvad med bank garantien med de 750000,00kr ,på ens konto,holder den så

Bettina Jensen

I tillæg til de mange problemer som vil knytte sig til det pengeløse samfund kan (og bør) det påpeges at
1) Pengevæsenet er i sig selv uhensigtsmæssigt, men mønter og sedler bidrager dog med at gøre bl.a. den enkelte borgers privatøkonomi til et konkret anliggende, hvor det er både synligt og mærkbart, når mønterne og sedlerne forlader pung eller lomme. Når fremtidens ressourcetransaktioner (forbrug/udveksling af værdienheder er en ressourcetransaktion) digi- eller virtualiseres, bliver den enkelte borgers privatøkonomi langt mere abstrakt for vedkommende ... og dermed øges mulighederne for et (uholdbart) øget forbrug. Denne vej rundt er det ikke så vanskeligt at forstå, hvorfor der udfoldes så mange bestræbelser fra især erhvervsliv og magthaveres side på digi- og virtualisering af økonomien; thi disse parter er i det store og hele enige om at forbrugsudvikling er et gode, uanset hvor dubiøs denne forestilling i bund og grund er.

Palle Eghjort

Stort set ALT hvad Brian Mikkelsen foretager sig omkring økonomi, kan kun tolkes som en slags finanslobbyisme. Det handler om tillid. Det såkaldte "pengeløse samfund", kan efter min mening kun fungere, hvis borgerne har et reelt alternativ. Giv det lige en tanke - uden strøm har man INTET. Enron-skandalen i USA, viste HVOR sjofle vi kan være overfor hinanden. Præsident Bush tillod, at el-selskaberne kunne sælge deres strøm frit. De flyttede så strømleveringen derhen, hvor prisen var højest. Der skete bevisligt følgende - folk sad fast i elevatorer, operationsstuer gik i sort etc etc, når disse superkapitalister flyttede strømkapaciteten derhen hvor de fik den højeste betaling. Intet ved menneskeheden tyder på at vi er blevet bedre. Det pengeløse samfund vil kunne blive en katastrofe, hvis de "forkerte" fik magt over systemet. Det er da slemt nok allerede, når 1 % HVER DAG - også nu - bliver rigere og rigere og social velfærd afløses af "velgørenhed". NEJ tak til det pengeløse samfund. DET er IKKE et fremskridt, som man prøver at bilde os ind. Det vil være yderligere magtcentralisering. Og dette er kun FÅ argumenter imod. Der kan finde masser af andre.

Arne Lund, Randi Christiansen, kjeld jensen, Niels Duus Nielsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar