Telegram

DR’s generaldirektør ser god mening i at afskaffe licens

Det er forståeligt, at mange anser licens for gammeldags og urimelig, siger DR's Maria Rørbye Rønn
Telegram
22. januar 2018 kl. 07:37

DR's generaldirektør Maria Rørbye Rønn ser god mening i at afskaffe licensen og i stedet finansiere public service-indhold med en særlig skat.

Det siger hun i et interview med dagbladet Børsen op til forhandlingerne om et nyt medieforlig, der skal træde i kraft 1. januar 2019.

- Jeg forstår udmærket, at der er politiske drøftelser om, hvorvidt man skal overgå fra licens til skat, siger Maria Rørbye Rønn til Børsen.

- Jeg oplever selv helt tæt på, hvor mange unge mennesker der synes, at licensen både er gammeldags - måske endda direkte forældet - og at det er urimeligt, at de skal betale lige så meget som dig og mig, siger hun og tilføjer, at det kan hun godt forstå.

Flere partier har erklæret sig åbne for at afskaffe licensen og i stedet sætte DR på finansloven.

Maria Rørbye Rønn fremhæver en særskilt medieskat i Finland på 0,68 procent som et godt eksempel. Det fremgår tydeligt på finnernes skattebillet, hvor mange penge der går til public service, lyder det.

DR er med 3,7 milliarder kroner om året den største aftager af licensmidlerne i dag.

Maria Rørbye Rønn fremhæver, at det dog er afgørende, at DR kender sit budget fire år frem, ligesom der skal sikres fuldstændig uafhængighed af politikerne.

- Det må ikke blive sådan, at vi ikke tør lave en kritisk dokumentar mod en siddende regering, fordi vi frygter for, om det med det samme får konsekvenser for næste års bevilling. Det går simpelthen ikke, siger hun til Børsen.

Medielicens koster i 2018 2527 kroner om året uanset indkomst.

Regeringen præsenterer sit bud på et medieforlig omkring 1. februar.

/ritzau/

Opdateret 22. januar 2018 kl. 09:10

Ole Rasmussen

DR licens er regulært tyveri, da signalerne ikke leveres uden man tilkøber en distribution. Så den stakkels pensionist eller studerende eller den ...... skal til lommerne for at få glæde af DR's licens. Tænk at det nu ganske pludselig giver forståelse hos den millionaflønnede generaldirektør, som lever af de fattiges bidrag. Man kunne starte med at fjerne de studerende og pensionisternes bidrag, og så se hvad der tilbage til samfundets tv seere.

Hans Aagaard, Anne Eriksen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Jørgen M. Mollerup

DR skal starte der, hvor folkeskolen ender. Det skal dreje sig om oplysning og demokratisk opdragelse. Alt det populistiske og snoppede gøgl skal ud.

Jeg syntes også at tiden er løbet fra licensbetaling for public service. Og selv om det ikke er afgørende, bliver det bliver spændende at se, om os skattebetalere der ikke bor i Danmark, og ikke kan se dansk tv, også skal bidrage økonomisk.

Ole Rasmussen

Det er bare for nemt, at Generaldirektør Maria Rørbye Rønn pludselig godt kan se, at det for nogen kan være en dyr, og økonomisk belastning for privatøkonomien, at skulle betale licens, samtidig med hun ikke kan, eller måske ikke vil, anvise nogen løsninger. Pensionister og studerende er måske omkring 2 mio. borgere eller mere end 1 mio. licensbetalere i dette land, som skal betale for, at det for andre, populært sagt, kan betale sig at arbejde. Lægger man distributionen til licensen, så overstiger udgiften til DR nemt 1 måneds udbetalt folkepension. Personlig betaler jeg 450 kr. om måneden, men bruger sjældent DR. For det kan jo have ubehagelige konsekvenser at rydde op i det morads, og hendes opgave er ikke at finde penge, men at bruge dem. Hun er tydeligvis ikke voksen nok til at håndtere sin opgave som chef, og hendes reaktioner er ansvarsforflygtigelse så det batter. Det hun ikke selv magter kræver hun nemlig af andre, og Generaldirektøren taler ned til de som betaler, når hun til Børsen udtaler: "Selv hvis du fjernede alt administration i DR, ville det ikke række ret langt". Det må politikerne finde ud af, politikerne skal skabe klarhed over DR's forbrug og økonomi, en økonomi ingen vil oplyse om i detaljer, eller må blande sig i. Vi må ikke vide hvad hendes imperium koster, kun at administrationen ikke rækker, og det udenlandske tvforbrug på 5% af 2,1 milliard i udgift måske dækker 80% af de tv-udsendelser DR-TV leverer (som er udenlandske serier, genudsendelser og versionering. Det er bare for nemt som ansvarshavende at frasige sig sit ansvar og være blank for løsningsforslag, nu hun har indrømmet at licensen er for dyr. Når det er sagt så bliver folkepensionisterne bidt af med Gøg og Gokke udsendelser, for at der er råd til at servicere de unge, som ikke ser tv.

Michael Pedersen

Flere herreløse penge!

Ole Rasmussen

Det hører med til historien, at Maria Rønn påberåber sig armslængde princippet (Pol. d.d.) dvs. ingen indblanding i programmer.

Ser man på aftenens program: I hus til halsen, Gintberg og Strømer fra 1976 er denne konsekvente gentagelse af kravet uden mening, og ingen har udtalt de vil have et statsstyret medie!