SF vil sløjfe politikeres 62.000 kroner i skattefrit tillæg

Efter den seneste tids debat om eftervederlag og politikerlønninger foreslår SF at sløjfe særligt tillæg.
13. januar 2018 kl. 11:48Opdateret 13. januar 2018 kl. 14:14

Folketingspolitikere får hver måned 5173 kroner i et såkaldt skattefrit omkostningstillæg for at dække udgifter i forbindelse med folketingsarbejdet.

Men det er en håbløst forældet ordning, mener SF, der derfor vil sløjfe tillægget.

- Det sender et meget mærkeligt signal til befolkningen, at vi har sådan et skattefrit tillæg.

- Der er ingen andre arbejdspladser, hvor man får sådan et skattefrit tillæg. Det er et oldgammelt tillæg, som vi ikke mener hører til længere, siger gruppeformand Jacob Mark (SF).

Han stiller derfor de øvrige partiers gruppeformænd et forslag:

- Vi vil erstatte det med en tidssvarende ordning, hvor man får refunderet de udgifter, man faktisk har.

Spørgsmål: Risikerer det ikke at udløse unødvendigt bureaukrati og administration?

- Det er jo en model, man kender fra langt de fleste arbejdspladser. Hvis man for eksempel er på en tur med arbejdet og betaler for en hotelovernatning, så får man udgiften refunderet efterfølgende.

- Så det kan lade sig gøre på andre offentlige og private arbejdspladser.

Jacob Mark understreger, at politikere fortjener en ordentlig løn.

- Vi arbejder også meget, og vi skal have dækket vores udgifter. Jeg foreslår jo heller ikke bare at afskaffe det skattefri tillæg uden at stille noget i stedet.

- Men lad os ligestille vores vilkår med almindelige menneskers vilkår på arbejdsmarkedet. Vi skal gøre vores model mere gennemsigtig og forståelig, siger han.

I Enhedslisten er der også kritik af omkostningstillægget, skriver DR Nyheder.

Hovedbestyrelsesmedlem Jean Thierry vil på partiets årsmøde til april have et forslag til afstemning om, at folketingsmedlemmerne skal betale partiskat af de i alt 62.080 kroner, tillægget årligt løber op i.

Enten ved at 33 procent ryger i partikassen. Eller at 100 procent ryger i partikassen - der så refunderer folketingsmedlemmernes relevante udgifter, når de fremviser kvitteringer.

Men den model har Jacob Mark ikke tænkt sig at kopiere til SF:

- Vores regler er ganske klare: Vi betaler fem procent i partiskat. Det gjorde jeg både som byrådsmedlem, og det gør jeg som folketingsmedlem. Og det er egentlig mit indtryk, at vores medlemmer er glade for vores regler.

Det er ikke første gang, SF foreslår at afskaffe omkostningstillægget. Partiet fremsatte det sammen med Enhedslisten som beslutningsforslag i 2016, efter at Vederlagskommissionen havde anbefalet at droppe tillægget.

Kun de to partier partier og Alternativet stemte dengang for. Men Jacob Mark har fornyet håb:

- Der har kørt så mange sager med eftervederlag og politikeres lønninger, så jeg tror, at der er flere politikere, der har interesse i, at der kommer gennemsigtighed i vores løn.

Enhedslisten ser stadig meget gerne, at omkostningstillægget skrottes, siger finansordfører Pelle Dragsted.

/ritzau/

Anbefalinger

  • Gert Romme
Gert Romme anbefalede denne artikel

Kommentarer

Man kan selvfølgelig også lønne politikerne med den gennemsnitlige løn på arbejdsmarkedet, og derefter lade dem få samme skattefradrag som andre borgere.

Men sagen er jo, at politikerne selv bestemmer, hvor meget de skal have, og det kan de åbenbart ikke selv styre.

Mette Ravn Larsen

Det ville klæde SF,som alt andet lige plejer at opføre sig rimelig fornuftigt i mange sager, at gå efter at samle flertal for en efterlevelse af de anbefalinger, en gruppe kloge mennesker kom frem med for et års tid siden: en væsentlig forøgelse af politikernes løn, den tid de faktisk sidder i folketinget og en væsentlig reduktion af pensionen og vederlagene bagefter. Det ville være mere gennemsigtigt. Lad det så være op til partierne om der skal betales ekstra skat. Det må da være et internt anliggende. Og lad os hurtigst muligt slippe af med den kultur, der belønner dem, der hurtigt ryger ud.