Boris Johnson: Brexit må ikke svække Storbritannien

Britisk udenrigsminister: Vi ønsker et udadvendt Storbritannien, efter briterne har sagt farvel til EU.
14. februar 2018 kl. 13:48

Den britiske udenrigsminister, Boris Johnson, holder onsdag en tale, hvori han advarer modstandere af brexit om, at deres forsøg på at forhindre en britisk EU-udmeldelse kan få folk til at føle sig svækket.

Det britiske udenrigsministerium siger, at Johnson vil bruge onsdagens tale til at argumentere for et "udadvendt, liberalt og globalt Storbritannien", efter briterne har sagt farvel til EU-medlemskabet.

Også andre nøgleministre i den britiske regering skal deltage i den politiske offensiv, som regeringen håber vil skabe mere enhed og energi omkring brexit.

Men i premierminister Theresa Mays konservative regering er der splittelse over, hvilken form for relation Storbritannien skal have til EU, når det træder ud i marts 2019.

Nogle ministre ønsker at være så tæt på EU's indre marked som det er muligt, mens andre, som Johnson, ønsker et klart brud.

– Det er ikke godt nok at sige til dem, som ønsker at blive i EU, at de har tabt, og at de må indse deres nederlag.

- Vi må forstå, at mange har handlet ud fra fuldstændig hæderlige følelser og ud fra en oprigtig erkendelse af solidaritet med vore europæiske naboer og et ønske om, at Storbritannien skal lykkes, hedder det i talen, som de internationale bureauer har set.

Labour-politikeren Chuka Umunna beskriver Johnsons ordvalg i talen som "hykleri på højeste plan". Umunna har også læst talen på forhånd.

- Boris Johnson er fuldstændig ukvalificeret til at tale om farer knyttet til frygt og svigt, når han selv var involveret i en skammelig skræmmekampagne, siger Umunna i en udtalelse på vegne af EU-tilhængere i kampagnegruppen Open Britain.

/ritzau/Reuters

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Er der nu også noget galt med Boris Johnson, der pludselig gik fra at være glødende EU-tilhænger til at være en ligeså glødende EU-modstander, da han troede, at han dermed kunne blive landets næste premierminister.

Det er da helt klart, at når der er gået 5-15 år, hvor Storbritanniens erhvervsliv har tilpasset sig nye markeder, vil landet klare sig bedre, end når det træder ud af EU. Men Boris Johnson må da være vældig naiv, hvis han tror, landet kan klare sig selv ligeså godt uden EU.

Med udtræden f EU mister Storbritannien sine faste aftagere af varer og tjenester. Og med de lave priser fra Kina og flere kommende industrilande som f.eks. Indien, vil Storbritannien få meget svært ved at skabe højteknologisk eksport eller eksport af fisk og landbrugsprodukter. Og hvis landet vil eksportere til EU, vil der være en høj toldgrænse, der gør varerne ualmindeligt kostbare på EU-markedet.

Er der nu også noget galt med Boris Johnson, der pludselig gik fra at være glødende EU-tilhænger til at være en ligeså glødende EU-modstander, da han troede, at han dermed kunne blive landets næste premierminister.

Det er da helt klart, at når der er gået 5-15 år, hvor Storbritanniens erhvervsliv har tilpasset sig nye markeder, vil landet klare sig bedre, end når det træder ud af EU. Men Boris Johnson må da være vældig naiv, hvis han tror, landet kan klare sig selv ligeså godt uden EU.

Med udtræden f EU mister Storbritannien sine faste aftagere af varer og tjenester. Og med de lave priser fra Kina og flere kommende industrilande som f.eks. Indien, vil Storbritannien få meget svært ved at skabe højteknologisk eksport eller eksport af fisk og landbrugsprodukter. Og hvis landet vil eksportere til EU, vil der være en høj toldgrænse, der gør varerne ualmindeligt kostbare på EU-markedet.