Telegram

Dansk-udenlandske ægtepar skal leve op til nye krav

Man vil ikke længere kunne få sin ægtefælle til Danmark, hvis man bor i et belastet boligområde.
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har den seneste tid bakset noget med, hvordan man skruer et sæt regler sammen, der på den ene side gør det muligt for udlandsdanskere at vende hjem med deres familie. Og på den anden side gør det svært for eksempelvis herboende somaliere at få deres ægtefælle hertil.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har den seneste tid bakset noget med, hvordan man skruer et sæt regler sammen, der på den ene side gør det muligt for udlandsdanskere at vende hjem med deres familie. Og på den anden side gør det svært for eksempelvis herboende somaliere at få deres ægtefælle hertil.

RITZAU SCANPIX

Telegram
7. februar 2018 kl. 14:55

Regeringen, DF og S er enige om nye regler for familiesammenføring. Samlet set vil det føre til færre ægtefællesammenføringer, vurderes det i aftaleteksten.

Hidtil har et dansk-udenlandsk par, der gjorde sig håb om en fælles fremtid i Danmark, skullet leve op til det såkaldte tilknytningskrav. Det betyder, at parret samlet set skal have en større tilknytning til Danmark end til et andet land.

Nu bliver tilknytningskravet skrottet. I stedet kommer et såkaldt integrationskrav, som er en række punkter, parret skal leve op til. Blandt andet vil man ikke kunne få sin ægtefælle hertil, hvis man bor i en såkaldt ghetto.

- Alt andet lige vil det betyde færre familiesammenføringer til Danmark. Vi vil have flere til Danmark, der kan bidrage, siger udlændingeminister Inger Støjberg (V).

- Der skal stilles nogle strikse krav. Omvendt har vi haft et problem for de udlandsdanskere, der har været ude, som kan komme hjem og bidrage positivt.

Socialdemokratiets udlændingeordfører, Mattias Tesfaye, mener, at de nye regler er bedre.

Lige nu er situationen den, at alle skal leve op til tilknytningskravet, medmindre man tjener mindst 408.000 kroner eller arbejder med et af de cirka 40 job, der er på myndighedernes liste over fag med mangel på arbejdskraft.

Det er forskelsbehandling af for eksempel håndværkere, mener Tesfaye.

- Der er ikke noget uddannelsessnobberi i dette, siger han.

Reglerne for at få en ægtefælle hertil har voldt regeringen problemer siden maj sidste år. Her fastslog menneskerettighedsdomstolen, at det var diskrimination, at Danmark dispenserede tilknytningskravet for folk, der havde boet i Danmark i mere end 26 år.

Det fik myndighederne til helt at se bort fra 26-års-reglen. Og dermed skulle alle leve op til kravet om, at et ægtepars samlede tilknytning til Danmark er større end til et andet land, hvis de ville familiesammenføres.

Også selv om den ene ægtefælle var dansk statsborger, født og opvokset i Danmark, men for eksempel havde giftet sig med en udlænding.

Siden lempede Støjberg reglerne, så højtlønnede og højtkvalificerede udlandsdanskere fik mulighed for at vende hjem med en udenlandsk ægtefælle.

Alt andet lige vil de nye krav betyde, at der bliver givet færre tilladelser til ægtefællesammenføring end de eksisterende regler, lyder vurderingen i aftaleteksten.

/ritzau/

Opdateret 7. februar 2018 kl. 15:27

Dorte Sørensen

Så er Danmark definitiv gået for "vor" hæderkronede rettighed med ligeret for loven.
Tænk at folk der bor i en af politikernes stemplede boligområder ikke kan blive familiesammenført.
Tror politikerne så virkeligt at med særregler og strammere lovgivning kan få folk til at flytte ind i disse områder.
Hvad med at tage en rigmandsghetto og lave de samme regler for - sikke et oprør det vil føre til.

Bjarne Bisgaard Jensen, Arne Albatros Olsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Det her lugter (stinker) da i den grad af diskrimination. Kan det virkelig være lovligt?

Steffen Gliese

At politikere tiltager sig retten til at bestemme, hvem danske statsborgere må gifte sig med og hjemføre til deres eget land, er fuldkommen surrealistisk. Det er ikke politikernes land, og de skal lede landet PÅ VEGNE af befolkningen, ikke lede befolkningen.

Arne Albatros Olsen, Torben Skov, Bjarne Bisgaard Jensen, Egon Stich og Jesper Sano Højdal anbefalede denne kommentar

Jeg siger fy for F... Rystet i min grundvold og at socialdemokratiet er gået med i det her fortæller simpelthen at den sidste rest af ligeværd mennesker imellem er væk. Vi vil kun have de rige og den arbejdsløse som måske bliver forelsket i en sommerferie og vil have sin kæreste hertil er udelukket. Ingen snobberi siger Tesfaye samtidig med at man kræver mindst 5 års uddannelse og jeg går ud fra det ikke er folkeskole man mener.

Henrik Soerensen

@Viggo,

Aftaleteksten siger 'Uddannelse i mindst 6 år, heraf mindst 1 års uddannelse ud
over grundskolen, i Danmark. Uddannelse ud over grundskolen omfatter 1 års fuldtidsuddannelse
på en kompetencegivende uddannelse. 10. klasse eller efterskoleophold
kan ikke indgå i opgørelse af uddannelse ud over grundskolen.'

Dvs. folkeskolen er talt med i de 6 aar der er kraevet.

Jens J. Pedersen

Det er dybt problematisk. En regering kan med støtte fra en flok nationalister ødelægge både demokrati og retssamfund.
Man går åbenlyst og træder på de mennesker, der holder Danmark i gang.
Hvis alle udlændinge, der konstant bliver stigmatiseret, forlader arbejdet og Danmark, så ville landet kollapse!

Arne Albatros Olsen, Torben Skov og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Det må i særdeleshed også gælde for ghettoområderne i whiskybæltet

Jeg har allerede fået henvendelser fra venner, der spørger, om det virkelig kan være korrekt, og jeg vidste faktisk ikke, hvad de talte om før nu.

Men nu er det altså blot igen at undlade at fortælle, at man er dansk.

Jeg håber virkelig, at mit gamle parti, det tidligere så hæderlige Socialdemokrati der har skabt velfærdssamfundet for samfundets svageste, ikke kan komme til at danne regering i en længere årrække.

Hans Larsen, Torben Skov, Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Munk og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Hvem er det man rammer med det her?
jeg tænker på om det kan være personer med lav uddannelse, dårlig eller ingen tilknytning til arbejdsmarkedet osv. Eller tager jeg fejl?

@ Peter Frost,

Jeg ved ikke, hvem man rammer, for jeg kan jo ikke se lovforslaget i detaljer, før det er i medierne. Men det drejer sig om retten til at vælge ægtefælle, og jeg frygter, at man rammer:
- De skatteborgere, der er udsendt af deres virksomhed.
- Studerende der tager noget af deres uddannelse i udlandet.
- Og selvfølgelig alle de andre, der arbejder og bor udenfor Danmark, men som ikke er skatteborgere i Danmark.

Jeg syntes, at alle dem, der drager til udlandet, - studerende og/eller ansatte, er en utrolig stor gevinst for det danske samfund, der egentlig "kører tomgang". Dels er det ikke de mindst initiativrige, der rejser ud, og dels kommer de hjem, og tilfører landet ny viden og nye kompetencer.

Vi er skattebetalere i Danmark, og har i denne omgang boet udenfor landet i en årrække nu, og vi er begge danske. Men hvis jeg havde fundet mig en anden ægtefælle, var jeg også blevet ramt.

I mine øjne har disse levebrødspolitikere og lovmagere ikke en pind viden om, hvad der rører sig uden for Folketinget, og det er helt tydeligt, at det heller ikke interesserer dem blot det aller mindste.

Arne Albatros Olsen

Danmark har efterhånden fået sin helt egen udgave af facismen.
Jeg vil kalde denne version for MOLBO facisme.

Gert Romme, man må stadig gifte sig med dem man ønsker, det er bare ikke sikkert at de kan famliesammenføres hertil. Man stiller åbenbart krav om forsørgelse, uddannelse evt. velsagtens udfra et håb om at man ikke kommer til danmark for at leve af kærlighed og kildevand samt lidt overførselsindkomst.
Det er jo ikke en ret man har som sådan. Hvis ikke man er dansk statsborger så er der nogen krav man skal opfylde.
jeg ser nu ikke så negativt på det, men kan da godt forstå at nogen vil blive ramt.
Man gør det her for at dæmme op for tilstrømning af udlændinge der har stor risiko for aldrig at komme ind på arbejdsmarkedet.
jeg gider heller ikke betale til en eller anden som kommer hertil uden anden forudsætning end et giftemål eller familierelation, så må man klare sig selv, eller skabe sin indtægt selv.