Ekspert: Indfør kvalitetstjek af narko - og red liv

I mere end 25 år har det været muligt at få undersøgt sine stoffer i Holland ved for eksempel festivaler.
19. februar 2018 kl. 22:47

Danskere indtager med fatale følger narkotika, uagtet at det er ulovligt - senest døde en 32-årig søndag efter muligvis at have taget stoffet MDMA.

Derfor bør fagkyndige kunne opstille laboratorier, hvor folk - uden politiets indblanding - kan teste deres stoffer for at undgå, at det ender galt.

Det mener læge og misbrugsekspert Henrik Rindom.

- Jeg vil gerne have, at vi sikrer, at dem, der ender med at prøve stoffer, ikke kommer til skade ved, at de har fået noget, der er forkert eller alt for stærkt.

- Det kan vi opnå ved at give mulighed for at teste stofferne, siger han til Berlingske.

Han peger på, at det i mere end 25 år har været muligt i Holland at få testet sine stoffer.

De fleste brugere fravælger ifølge en undersøgelse fra 2017 at indtage stoffer, som efter et kvalitetstjek viser sig at være forurenede.

Forslaget bakkes op af Misbrugsportalen, der er en frivillig organisation, som oplyser og rådgiver om afhængighed og misbrug.

- Jeg tror, der altid vil være nogle, der prøver grænser af.

- Og hvis de alligevel tager stoffet, synes jeg, det er rigtig fint, at de gør det på et mere oplyst grundlag, siger Lærke Ladefoged-Demant, der er daglig leder af Misbrugsportalen, til Berlingske.

Hos Sundhedsstyrelsen mener man ikke, at et kvalitetstjek af stofferne er vejen at gå.

- Testningen kan give en falsk tryghed om, at stofferne ikke er så farlige, siger Kari Grasaasen, chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen, til Berlingske.

Henrik Rindom erkender, at testene ikke er helt præcise, men mener, at de kan gøre kål på de mest oplagte risici.

Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix, er over for Berlingske positiv over for idéen.

Hos regeringspartiet Venstre vil man se på effekterne i lande med et lignende setup.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Det er jo en mærkværdig holdning i Danmark, som vi ser gang på gang: at hvis vi følger en strudsetaktik, går det nok over!
Det grelleste var selvfølgelig i alle de år, hvor man ikke ønskede at undersøge og straffe f.eks. politifolk, der misbrugte deres magt eller på anden måde brød loven i tjenesten - fordi det ville nedbryde tilliden til politiet!!! Det er selvfølgelig en fuldkommen debil holdning, for selvfølgelig øger det mistilliden, hvis der ikke bliver grebet ind overfor netop magtmisbrug og anden uretfærdighed.
Visse forvaltninger indrømmer af princip aldrig fejl, jeg har hørt, at det gælder hele magistraten i Københavns kommune. Igen: fejl begås, og hvis man ikke indrømmer dem, mister man folks tillid, fordi man sætter egen dumstædig stolthed over retfærdigheden.
Marihuana er et andet kendt eksempel, hvor selv det at rette op på fejltagelserne bare går for langsomt.
Og nu altså dette, hvor man imod alle resultater fra lande, der har indført en MEGET lempeligere narko-politik alligevel foretrækker at opretholde en altmodisch idé om en rolle som moralens vogter: men vi skal hellere tilbage til det velfærdssamfund, hvor vi støttede hinanden i fællesskab i stedet for denne misforståede splittelse i 'personligt ansvar'. Alle fejler, har uhensigtsmæssige vaner etc., og jo mere vi kan afbøde de kraftige virkninger ved hjælp af et stærkt samfund, jo bedre. Jo mindre kommer vi allesammen til skade.
Ydermere er det jo nødvendigt, hvis jobcentrene skal kunne opfylde deres formål med at skaffe mere arbejdskraft! Hvis stofafhængige bringes til at kunne styre deres forbrug bedre, fordi de ikke indtager forurenede og dermed potentielt handicappende substanser, vil de i langt de fleste tilfælde kunne gøre sig almindeligt gældende på arbejdsmarkedet - ligesom alle de narkomaner, der i forvejen arbejder dér, men som kan styre forbruget og måske begrænse det til weekender med fest.

Lise Lotte Rahbek, Niels Duus Nielsen, Ken Sass, Christian Nymark og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

"Hos Sundhedsstyrelsen mener man ikke, at et kvalitetstjek af stofferne er vejen at gå."

Manglende kvalitetstest lader til at være Sundhedsstyrelsens modus operandi. Stoffer er farlige, og oven i købet forbudte, så der er slet ingen grund til at undersøge, om nogle stoffer er farligere end andre.

Ecstasy er speed, og speed kills, men speed med rottegift dræber meget, meget hurtigere end speed uden. Men det ønsker Sundhedsstyrelsen ikke at advare imod, folk som mig er jo dumme, og kunne finde på at tro, at stoffer slet ikke er farlige, hvis blot der ikke er blandet rottegift i.

Steffen Gliese

Vi har fået en straffe- og dømmementalitet tilbage, som vi ellers var så dejligt på vej væk fra.
Den er imidlertid uanstændig i dag, hvor vi rent faktisk kan forhindre alvorlige konsekvenser af personlige og samfundsmæssige begivenheder. Og selvfølgelig bør vi gøre det fremfor at grave os ned i en dyrkelse af 'personligt ansvar' for en masse ting, som den enkelte reelt har meget ringe muligheder for at gøre noget ved på egen hånd.

Frede Jørgensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar