EL-hovedbestyrelse har fået nok af Socialdemokratiet

EL bør overveje at vælte S-regering på udlændingeudspil, mener medlemmer af EL's hovedbestyrelse
13. februar 2018 kl. 08:11Opdateret 13. februar 2018 kl. 08:21

Socialdemokratiet kan miste magten med sit udlændingeudspil. Det krydser Enhedslistens røde linje for at støtte en S-regering.

Det siger flere medlemmer af Enhedslistens hovedbestyrelse til DR Nyheder.

Sidste år bad partiets årsmøde hovedbestyrelsen fastlægge en mere aggressiv kurs overfor Socialdemokratiet.

- Hvis det her udspil står i et regeringsgrundlag, så kan jeg ikke forestille mig, at vi bakker op om (S-formand, red.) Mette Frederiksen, siger Allan Ahmad.

Han støttes af Gunna Starck.

- Mette Frederiksen er snublet i vores røde linjer, siger Gunna Starck.

Michael Voss fra Enhedslistens forretningsudvalg og hovedbestyrelse går længere.

- Hvis Mette Frederiksen skulle blive statsminister og stiller sådan et forslag i Folketinget, så vil det efter min personlige mening være så grelt, at det kunne få os til at trække støtten eller stille et mistillidsvotum, siger Michael Voss.

Enhedslisten vil "formentlig" pege på Mette Frederiksen som statsminister ifølge partiets nye parlamentariske strategi.

Hovedbestyrelsesmedlem Vibeke Syppli Enrum kalder S-udspillet "langt over grænsen". Men det er op til hovedbestyrelsen at afgøre konsekvenserne ved en intern diskussion, mener hun.

Enhedslistens fungerende politiske ordfører Nicolaj Villumsen påpeger, at hovedbestyrelsen, ikke enkelte medlemmer, har mandat til at definere grænsen som støtteparti for en S-regering.

- Jeg forstår sagtens frustrationen hos en række hovedbestyrelsesmedlemmer over den højredrejning, vi ser hos Socialdemokratiet lige nu, siger Nikolaj Villumsen.

- Men jeg må samtidig sige, at jeg ser deres udspil som symbolpolitik uden rod i virkeligheden.

Socialdemokratiet vil ikke kommentere kritikken af udlændingeudspillet fra Enhedslistens hovedbestyrelsesmedlemmer.

/ritzau/

 

Forsiden lige nu

Anbefalinger

  • Bjarne Andersen
  • Anne Eriksen
  • Eva Schwanenflügel
  • Niels Duus Nielsen
Bjarne Andersen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels Duus Nielsen

"...hovedbestyrelsen, ikke enkelte medlemmer, har mandat til at definere grænsen som støtteparti for en S-regering..."
Ja, men det er os, der stemmer på EL, der kan beslutte at vi ikke gider stemme på partiet, hvis det blot fører symbolpolitik og ikke står inde for hvad det siger.

Socialdemokraterne i EL skal vare sig for at trække partiet for langt mod højre, kritiske socialister kan sagtens finde ud af at markere deres utilfredshed ved helt at boycotte valgene, hvis der slet ikke er nogen, der er værd at stemme på.

Henrik L Nielsen, Britta Hansen, Holger Madsen, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, Ivan Breinholt Leth, Anker Nielsen, Benny Larsen, lars søgaard-jensen, Anne Eriksen, Hans Larsen, Lise Lotte Rahbek, Katrine Damm, Tue Romanow og Torben Skov anbefalede denne kommentar

I år er det 73 år siden, verden var vidne til det værste menneskeskabte forbrydelser i menneskehedens historie. En racistisk gruppe mente, at de havde ret til at udrydde andre grupper.

Nu mener mit gamle parti, det fornemme gamle Socialdemokratis ledelse, altså også, at de og deres medlemmer, er bedre end andre - en slags overmennesker. Og at andre er en slag undermennesker.

Jeg undrer mig, for mere end noget andet parti har netop socialdemokratiet kæmpet for lige rettigheder for alle og at samfundet skal tage kollektivt ansvar for de svage:
- "De brede skuldrer, skal bære det tungeste læs", samt "gør din pligt, og kræv din ret".

Først Det Radikale Venstre og nu Enhedslisten. I disse racisme- og egoisme-tider kan nok ikke forvente, at flere partier sætter en klar grænse for, hvad de vil acceptere af Socialdemokratiets nye fascist-linje. Med tanke sagens alvor gik der dog alt for lang tid, før disse partier reagerede. Men til gengæld kan man håbe på, at den svinske del af Socialdemokrati får en meget lang periode i "venterummet", for den politik er helt uacceptabel.

Katrine Damm, Joy Nitav, Hans Larsen, Bjarne Andersen, David Joelsen, Torben Skov, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar

Joh, men nu hører man også om topstyring - og det tror jeg på...

En anden ting syntes let komisk i morgenens snak om Socialdemokratiets regeringsønsker. Jeg mener, at det var Nicolaj Villumsen, der snakkede om "maskinrummet, værktøjer og krumtap" i et væk...
Venstres new-speak smitter virkelig af på alle, må man sige. Mon de ved, hvordan en krumtap ser ud?

jørgen djørup, Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, Lise Lotte Rahbek, Torben Skov og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Gustav Alexander

Det er simpelthen katastrofalt for socialismen i Danmark, hvis Enhedslisten endnu en gang præsterer at prioritere værdipolitik højere end fordelingspolitik. Man må lade internationalismen tage en anden form end den borgerligt-liberale "solidaritet" med flygtninge, hvis venstrefløjen skal have en reel chance i vores stat.

Man kan simpelthen ikke vinde et valg på klassisk flygtningevenlig venstrefløjspolitik, fordi den simpelthen er enormt upopulær grundet dets kulturelle og økonomiske biprodukter. Jeremy Corbyn var heldig at vinde med sin profil, da britterne simpelthen ikke er interesseret nok i flygtninge, til at lade en venstrefløjskandidat stå og falde med spørgsmålet. Han præsterede derimod at vinde massiv støtte, fordi han fokuserer på fordelingspolitiske spørgsmål - Hvorfor har så mange så lidt, mens få har så meget?

I gårsdagens Deadline havde vi tre kommentatorer til appellen ved Islamisk Stat, der ganske rigtigt påpegede det berusende i netop deres sociale budskab; intet marked, intet individ - Kun Kalifat, Gud og Fællesskabet i troen.

Over alt i verden - Fra England til Mellemøsten - higes der efter et opgør med en hensynende liberalisme, der gør folk fattigere og fattigere samt deres relation til arbejdsmarkedet mere og mere prækært: Har Enhedslisten en ønske om socialisme og magt? Så fokusér da på de antikapitalistiske budskaber, nu hvor tiden - som aldrig før! - er til det!

Jeg bekymres, for måske er Enhedslistens manglende fokus på socialistiske mål netop et testamente til deres fundamentalt borgerlige sindelag.

Niels Duus Nielsen

Dennis Jensen: "Jeremy Corbyn var heldig at vinde med sin profil, da britterne simpelthen ikke er interesseret nok i flygtninge, til at lade en venstrefløjskandidat stå og falde med spørgsmålet".

Hvad forhindrer EL i at gøre Corbyn kunststykket efter?

"Han præsterede derimod at vinde massiv støtte, fordi han fokuserer på fordelingspolitiske spørgsmål - Hvorfor har så mange så lidt, mens få har så meget?"

Det er da lige til venstrebenet for et parti som EL. Hvis Socialdemokratiet også fokuserer på fordelingspolitikken, kan der samarbejdes, men hvis de prioriterer værdipolitik og xenofobi, må de klare sig uden ELs støtte.

Bo Stefan Nielsen, Christian Mondrup og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Gustav Alexander

Niels,

Hvis EL vælger at vælte eller undlade at støtte en regering på grund af deres værdipolitik, så har EL endnu en gang sat deres økonomiske politik til side til fordel for et anslag mod xenofobi, som jeg i øvrigt ikke anerkender, at Socialdemokratiets forslag er et udtryk for (ikke at jeg synes det er et godt forslag). Jeg kunne i hvert fald godt tænke mig en uddybning af hvori det xenofobiske består? Jeg har allerede hørt de knapt så historisk bevidste sammenligninger af én type "lejre" med en hvis anden type fra slut 30'erne/40'erne, som visse brugere har yndet at sammenligne med.

Skal befolkningen se en venstrefløj der ikke kan vinde magten, fordi en politik angående flygtninge bliver en rød linje? Det kan jeg ikke se det socialistiske i. Regeringer skal stå og falde på deres sociale politik, som jeg ser det.

Jeg har i det hele taget svært ved at se, hvorfor en bestemt type lempelig flygtningepolitik skulle være særligt socialistisk og hvorfor vores såkaldte venstrefløj vil lade sig stå og falde på den. Det har for mig at se ingen præcedens i marxistisk/socialistisk teori. Skulle man diskutere internationalisme og arbejderklasse solidaritet, så mener jeg i hvert fald ikke at Enhedslisten udviser disse kvaliteter, da deres internationalisme begreb er dybt borgerligt og i øvrigt ikke ser ud til at anerkende en arbejderklasse.

Niels Duus Nielsen

Dennis Jensen, der er en dyb del af venstrefløjen at tænke internationalt. Det blotte fokus på nationale problemer er utidssvarende i en globaliseret verden.

Lad mig præcisere mit standpunkt: Hvis et enigt folketing laver et indvandrerstop i morgen, vil jeg ikke protestere, blot harcelere lidt over det absurde i, at de "ansvarlige" partier hele tiden taler om deres frygt for at arbejdsudbuddet er for ringe, når de bare kan åbne grænserne for den udenlandske arbejdskraft, som gerne vil hjælpe os med dette problem, og dermed samtidig hjælpe sig selv ud af fattigdom og arbejdsløshed.

Derimod ser jeg ingen grund til at lukke for flygtninge, da disse mennesker ifølge de konventioner, vi har tiltrådt, har ret til et liv uden krig og forfølgelse. Selvfølgelig kan vi ikke modtage samtlige flygtninge i verden, men vi kan tage imod mange, mange flere end vi gør.

Blot at sikre vores lokale, nationale velfærd, uden at bekymre os at verden er i brand, er indbegrebet af småborgerlig strudsetaktik, hvor vi stikker hovedet i jorden i stedet for at se problemerne i øjnene.

Socialdemokraternes forslag om en Marshallhjælp ser jeg ingen principielle problemer i, det er finansieringen, jeg finder betænkelig. Alt for ofte har politikerne meldt ud om "reformer", som enten skal være omkostningsneutrale eller skal spare statskassen for en masse penge, og ofte indkasseres besparelsen længe før "reformen" har vist sig overhovedet at virke efter hensigten.

Mette Frederiksens "Marshallplan" lugter lidt af det samme - først skærer vi ned på ulandshjælpen, siden undlader vi at implementere den Marshallhjælp, som var begrundelsen for at fjerne støtten.

Den præcedens, som du efterlyser kan du finde i den gamle marxistiske parole: "Arbejdere i alle lande, forener Eder", eller på nudansk: "Vis solidaritet med flygtningene, de er arbejdere og verdensborgere ligesom dig".

Christian De Thurah

Gert Romme
Socialdemokratiet vil stramme op på udlændingepolitikken, og straks trækkes nazister og fascister af stalden, ja endda antydes der noget om masseudryddelse. Det er sørgeligt uoriginalt og usagligt.

Det var jo i høj grad erfaringerne for Helle Thonings periode der fik nogle fra enhedslistens hovedbestyrelse til, at ville sætte foden ned. Under HTS blev der jo overvejende ført en økonomisk blå politik for nu, at sige det lidt populært. Og her til kom KLs lockout af lærerne og salget af Dong og andre enkelt sager

Enhedslistens problem er, at der ikke rigtigt er et spiseligt alternativ til en S ledet regering. Men ønsket om, at sige stop er da forståelig. Og på det her politik område står Enhedslisten med også dette dilemma. Men det spørgsmål der rejser er jo om man kan gå med på, at føre næsten enhver politik bare den er ledet af S? Det er et elendigt rum for alternative beslutninger for Enhedslisten - et valg mellem pest og kolera med andre ord.

Og sandt for dyden så synes jeg også det her nye udspil fra S er langt over stregen. S har det problem, at de har tabt valg på udlændinge politikken og har blødt stemmer til DF over en længere periode. Så de finder åbenbart tilskyndelse til, at rykke yderligere til højre, selv om det her udspil fra S mest er symbolsk

Men enhedslisten kan naturligvis ikke gå med på hvad som helst hvis de skal bevare troværdigheden i forhold til deres vælgere.

Men guderne må vide hvordan Mette Frederiksen tænker? At komme med udmeldinger der dumper lige ned i DF land - uagtet, at hun skal søge et parlamentarisk flertal hos en venstrefløj, som næppe er særligt entusiastisk omkring dette udspil

Enhedslisten står dog med det samme problem som de hele tiden har gjort: Hvad er alternativet til en S-ledet regering?

Anne Eriksen, Katrine Damm, Bjarne Bisgaard Jensen, Anders Graae, Niels Duus Nielsen og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Knud Chr. Pedersen

Enhedslisten kunne jo komme med sig eget bud på en statsminister, på et anti marked og klima kamp program, i stedet for at blive ved med at fjumre rundt efter de magtfuldkomne neoliberale socialdemokrater. Enhedslisten kunne starte med at tage sig selv alvorligt, men at gøre det, er det samme som at droppe småborgerligheden. Det er Enhedslistens hovedproblem. Småborgerligheden har sat sig for godt fast.

Lars K. Hansen

Jeg tror, man skal skrue lidt ned for retorikken. Læs f.eks. Johannes indlæg i denne avis. En sådan nuanceret tilgang er vejen frem. Har Socialdemokratiet ret i, at der er nogen uløste problemer? Ja. Har de fundet løsningen? Nej. Er der elementer i udspillet, der kan arbejdes videre med? Ja. Er der andre elementer, der klart må afvises? Ja.

Peter Sterling

Danmarks første prioritet burde være at redde liv.

Hvis man undersøger Socialdemokraternes prioritering i den nuværende debat, finder man nederst på listen, den største humanitære krise i nyere tid, hvor der er 4 lande indblandet. I Yemen er der nu 1 million mennesker som har KOLERA. Men da de danske medier ikke omtaler denne humanitære krise, er S ikke særligt interesseret i at investere medieomtale her.

Næst nederst på listen er flygtningekrisen. Hvis man en dag kan få hele EU til at støtte forslaget, og hvis det kan foregå indenfor EU's nuværende budget, og så videre .. og så videre. Hvis der er noget som er utilgiveligt, så er det at trække ulandspolitikken i en Spøg og Skæmt Automat.

Nummer 2 på listen ligger Socialdemokraternes parløb med DF, dette får mest omtale i medierne, og her arbejder S på højtryk. Udlændingeudspillet handler om at lukke af for al indvandring med det samme.

Nummer et, og øverst på listen af prioriteringer ligger Socialdemokraternes egen placering i meningsmålingerne. Hvad er der tilbage i værktøjskassen når man har opbrugt alt fra tant og fjas afdelingen? Det hele går op i hat og briller, fup og fiduser og pseudo-politik.

S har da muligvis ret i, at det hidtidige flygtninge system har problemer. Og man kunne sikkert også tage det alvorligt, hvis det ikke kom et element i den danske debat om asyl politik. Det er vel ingen hemmelighed, at Mette har holdt kaffemøder med Tulle. Og S gør det her helt uagtet, at de naturligvis godt ved, at de er problematisk for hele venstrefløjen + de radikale.

Og man kan jo spørge sig selv om det går med en S regering som det gjorde sidst nemlig, at de vil indgå store dele af forligene mht. den økonomiske politik med de borgerlige partier. Og nu vil de øjensynligt også føre asyl politik med DF?

Hvad er der egentlig tilbage af væsentlige politikområder for Venstrefløjen hvis S skal zig zagge deres politik igennem med forlig til højre side?

Jovist man forstår bekymringen i enhedslistens bagland. Socialdemokraterne vil øjensynligt føre politik ind over midten, selv om man kan synes, at denne midte befinder sig langt til højre

Spørgsmålet er hvad enhedslisten vil stille op med deres taktiske oplæg om, at føre en mere aggressiv kurs over for S?

Et eller andet sted synes det et valg mellem rædselsfulde alternativer, for alternativet til en S ledet regering er en borgerlig regering, som den nuværende, og alene det gør det jo svært for enhedslisten, at sætte foden ned, hvis S nu gør som de har linet op til. Men det kan jo komme til en dag hvor et mistillidsvotum kunne vælte Mette F af pinden. Men den dag skal komme først.

Alt i alt er det jo en foreløbig taktisk melding fra S uden nogen reel politisk betydning for den politiske virkelighed i DK. Det ville sikkert ikke kunne gennemføres inden for gældende flygtningekonventioner anyway.

Torben K L Jensen

Hvis der kommer panikløsninger efter en række år med misforstået humanisme med en kommende flodbølge af klimaflygtninge ikke bliver taget nogle drastiske forholdsregler samtidig med nogle effektive foranstaltninger mod den truende land-erosion og mangel på vand til dyrkning - vil det hele ende i anarki og "alles kamp mod alle". Humanisme - der med rette havde sin berettigelse efter 2. Verdenskrig må nødvendigvis nytænkes i en tid hvor man gør alle en bjørnetjeneste ved at blive ved status quo i opfattelsen hvad der tjener hvem og hvad bedst - I humanismens hellige navn.

Bo Stefan Nielsen

Niels Nielsen skal have tak for denne her:

"Arbejdere i alle lande, forener Eder", eller på nudansk: "Vis solidaritet med flygtningene, de er arbejdere og verdensborgere ligesom dig".

Bingo.

Og kan det forresten ikke også være bedøvende ligegyldigt, om Enhedslistens asylpolitik er marxistisk? Helt alvorligt, hvem — udover måske 100-200 marxister her i landet — interesserer sig for den slags?

Torben K L Jensen

Når nogle siger at det drejer sig om at redde liv er det kun rigtigt hvis man også sørger for at livsbetingelserne er i orden. Man kan ikke holde mennesker kunstigt live i een uendelighed.
Og det er det bjørnetjenester går ud på.

Bo Stefan Nielsen

“Enhedslisten står dog med det samme problem som de hele tiden har gjort: Hvad er alternativet til en S-ledet regering?”

Sig mig, er jeg den eneste, der efterhånden lettere utålmodigt venter på deklameringen: “Rød Blok er død, leve Grøn Blok!”

Kom nu i gang, SF, Å og Ø. Tiden skriger efter et radikalt grønt og solidarisk alternativ til det nyliberale og national-narcissistiske hegemoni.

Nu er det vel ikke kun Venstrefløjen der skaber sin egen krise, men også i høj grad, at centrum- venstre har flyttet sig langt til højre. SF blev jo nærmest udslettet ved, at indgå i det seneste regeringssamarbejde, og enhedslisten kan vel kun få gennemført realpolitiske sager ved, at skele til S, hvis vi tænker på den del af politikken der skal gennemføres parlamentarisk og vi for en kort stund ser bort fra de revolutionære paroler. AT tælle til 90 er det der gælder på tinge. Og S ser jo ud til, at holde til højre. Og så kan venstrefløjen inklusive Alternativet og Enhedslisten jo ikke stille meget op. De kan måske vælte en S regering, men for hvad alternativ? Det er enhedslistens problem som parlamentarisk parti - hvis man skulle tænke i, at de næppe pt. har potentiale til, at mobilisere masserne.

"Enhedslisten vil "formentlig" pege på Mette Frederiksen som statsminister ifølge partiets nye parlamentariske strategi"

Allerede her går det galt. S vil danne regering med Ø'ernes støtte, men regere med Venstre og DF's støtte. Så kan Ø'erne ikke vælte dem. Det så vi sidste gang S var regering, og det vil ske igen. Alle politiske iagttagere mener ikke at EL vil turde vælte en S regering og bringe Venstre til magten igen. Det spiller S på og det må EL forholde sig til, eller forblive helt magtesløse.
For mig skal der acceptable og håndfaste erklæringer til fra både S, SF,R, Å og Ø før valget. Ellers bliver jeg hjemme og brænder mit valgkort på Facebook. Hvilket det nok ender med, for indtil videre har Mette Frederiksen slæbt "det flag der kan favne hele verden" gennem Pia Kjærsgaards svinesti. Og den sociale ulighed rager dem en papand. De svage borgere vil ikke kunne mærke forskel på, om det er Lars Løkke eller Mette Frederiksen der er statsminister. Urimelighederne vil fortsætte! Så exit S og Mette Frederiksen.
We may suffer until we find our true champion! (Og vedkommende vil nok andet end fifle med cykelstier og turister.)

@Jan Boisen
Vi så efter kommunalvalget, at EL ikke vil mobilisere masserne. Der er ikke noget revolutionært ved dem. Næh..cykelstier, parker og børnehaver. Det go'e middelklasseliv i Løkkeland er det som tæller..

Peter Sterling

@ Bo Stefan Nielsen: Et nyt solidarisk og grønt venstrefløjs parti med 20,6 % af vælgerne bag sig skal arbejde for at omlægge økonomien for at nå Parisaftalen, genoprette den sociale kontrakt, og flytte demokratiet tilbage i borgernes hænder. Det kan opnås med samarbejde og sunde kompromier.