Måling: Hver anden dansker ønsker at kunne fravælge DR

Seks af ti svarer i måling, at licensen er for høj. DF og V mener ikke, at man skal kunne vælge DR til og fra.
10. februar 2018 kl. 07:02

Står det til halvdelen af danskerne i en ny undersøgelse, skal medieforbrugere have mulighed for at kunne vælge licensfinansierede DR fra.

Således svarer knap 52 procent i en ny spørgeundersøgelse af Voxmeter for Ritzau ja til, at de mener, at man skal kunne fravælge både adgang og betaling til DR.

Omvendt svarer knap 38 procent, at de ikke ønsker, at man skal kunne vælge DR fra.

Og den holdning deler DF's medieordfører, Morten Marinus.

- Der skal stadig være et sted, hvor man er sikker på, at man har et public service-udbud, hvor man kan få det leveret, som de kommercielle ikke vil, siger han og tilføjer:

- Men det er klart, at vi skal have et forenklet DR og et slanket DR. Det tror jeg sådan set også, at folk er med på.

Inden længe vil regeringen præsentere sit udspil til et medieforlig, der ventes at indeholde besparelser til DR.

Det kommer bag på medieordfører Britt Bager (V) at en så stor andel ønsker, at man skal kunne vælge statsradiofonien fra. Hun understreger, at DR skal være for alle.

- Det er overraskende og en smule alarmerende. Det er nogle tanker, som vi selvfølgelig har arbejdet med.

- Men vi har valgt at sige, at det er en del af velfærdsstaten, at vi har et medie for alle. Det er en form for demokratistøtte - en form for støtte til den dannende samtale, siger hun.

Licensen koster cirka 2500 kroner om året, og det er for højt i forhold til, hvad man får for pengene, mener seks ud af ti i Voxmeter-målingen.

Samtidig svarer cirka en tredjedel, at DR bør beskæres med 25 procent eller mere. Nogenlunde samme andel mener slet ikke, at DR bør beskæres.

Og en femtedel vil skære i DR med mindre end 25 procent.

Flere partier har peget på, at besparelser på 12,5 procent af statsradiofoniens samlede budget er et godt bud. DF ønsker dog at skære en fjerdedel af budgettet.

Regeringen har derimod ikke lagt sig endeligt fast på, hvor meget den vil skære i DR.

- Men vi har hele tiden sagt, at vi er åbne over for at se på det, som DF har spillet ud med, siger Britt Bager.

DR-formand Michael Christiansen åbnede tidligere på ugen op for, at man kan spare 10 til 12 procent i DR.

- Hvis man over fire til fem år skal spare 10 til 12 procent, så er det jo, hvad Nationalmuseet og Det Kongelige Teater skal spare, sagde han til Politiken mandag.

Voxmeter-målingen er foretaget blandt 1020 danskere over 18 år, der er udvalgt nationalt repræsentativt.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jan Weber Fritsbøger

sært så naive mennesker er i statistikker, for jeg er ret sikker på de fleste som svarer ja til at DR bør kunne vælges fra tror, at de bare kan få det DR leverer andre steder, og hvem vil ikke gerne slippe for en udgift, (samme ide tror jeg folk som vil betale mindre skat har) efter min mening er DR helt uden sammenligning den vigtigste tv-udbyder danmark har, og hvis man besluttede at tv skulle monopoliseres ville jeg vælge DR som monopol, kun i DR er der plads til andre end de for tiden trendy ideer, og årsagen er jo at kun DR er andet end forretning, jeg undres ofte over hvor ligeglade folk er med hvad de ser og hvad de lytter til, jeg selv har aldrig hørt kommerciel radio, og ser aldrig film på kanaler med reklamer midt i filmen, hvis tv2 begynder at vise film med reklame-afbrydelser vil jeg også vælge film fra hos dem, jeg er en af de velsagtens få som slet ikke ser tv-reklamer, men det er altså ikke fraværet af reklamer som gør DR til den vigtigste udbyder efter min mening, men noget tyder på at kommercialitet påvirker kvaliteten i negativ retning, og jeg tror det handler om at kommercielle kanaler har brug for popularitet, og at de derfor aldrig rigtig udfordrer seeren, og at blive udfordret er jo nærmest det vigtigste, input som ingen udfordring giver, giver heller ingen tankevirksomhed, jeg vil faktisk gå så langt som til at sige at kommercielt tv er fordummende, da det jo ikke gør dig klogere, og derfor stopper din udvikling imod visdom hvis du nøjes med det.
men det er selvfølgelig ikke alt DR sender som falder i min smag, de sender jo også rigtig meget uden udfordring, faktisk nok det meste af sendefladen ligner det de kommercielle kanaler leverer, og jeg er ikke i tvivl om at det skyldes at også DR føler et behov for at være populære, og folk efterspørger jo helt åbenbart mental afslapning hvor udfordring er uønsket så det finder man også hos DR.

Pernille Hansen

Folk svarer på undersøgelser, som de bliver spurgt. Det er dyrt at være til i DK, og svært skulle vælge og fravælge efter hvad ens økonomi er til. Derfor er det vigtigere end nogensinde, der er et ordentligt TV tilbud for alle. Sæt gerne licensen op, og giv gratis licens til dem, der har det økonomisk svært. Oplysning er et kollektiv ansvar. Besparelser fører sjældent til noget godt resultat, hvis der stadig skal være det samme "public service" glasur ud over det hele. Drop Aftenshowet og giv mere plads til mere gennemarbejde tv-programmer med rigtige journalister, det er der DR bør skille sig ud fra de kommercielle kanaler. Jeg ønsker blot TV-Avisen igen bliver nyhedsformidler og med mere faktaoplysning, fremfor regeringens forlængede arm og hurtige klip med brudstykker fra interviews af nøglepersonerne i dagens oplæg, det minder om legen hvor ti genstande lægges under et lommetørklæde, du må se i kort tid, prøv så at huske dem. Det er som om vi kun skal huske budskabet, men ikke må forstå hvorfor.

Bjarne Bisgaard Jensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Nu er 'DR' jo ikke bare een ting. Der er adskellige radiokanaler og et større antal tv-kanaler.

Derfor kunne det have været væsentligt at vide, hvad de 1020 repræsentative udvalgte personer formulerings-mæssigt svarede på og i hvilken kontekst spørgsmålene blevet stillet.

Lillian Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen og Pernille Hansen anbefalede denne kommentar