Telegram

Marokko afviser S-forslag om dansk modtagecenter

Tunesien og Marokko siger nej til S-forslag om at placere modtagecenter for spontane asylansøgere hos dem.
Socialdemokratiet har foreslået et stop for spontan asylsøgning i Danmark. I stedet kan asylsøgere sendes til lejre i eksempelvis Nordafrika.

Socialdemokratiet har foreslået et stop for spontan asylsøgning i Danmark. I stedet kan asylsøgere sendes til lejre i eksempelvis Nordafrika.

RITZAU SCANPIX

Telegram
7. februar 2018 kl. 16:44

Marokko siger som det andet afrikanske land nej til et socialdemokratisk forslag om at huse et dansk modtagecenter for spontane asylansøgere.

Det skriver den marokkanske ambassade i Danmark i en mail til DR P1.

- Kongeriget Marokko har altid afvist at huse flygtningelejre eller centre på sit område, står der ifølge DR.

Forslaget er en del af Socialdemokratiets udspil til et nyt asylsystem med navnet "Vi skal hjælpe flere og mere", som blev præsenteret mandag.

Her foreslog S et stop for spontan asylsøgning i Danmark.

Det skal altså ikke være muligt at rejse til Danmark og bede om asyl, hvorefter man indkvarteres på dansk jord, mens ansøgningen behandles.

I stedet kan asylsøgere sendes til lejre i eksempelvis Nordafrika.

Her skal de vente på en afgørelse, hvorefter de bliver sendt til en FN-flygtningelejr.

Socialdemokraterne har dog ikke sat navn på de lande, som kunne være oplagte kandidater til at huse modtagecentrene.

Tirsdag takkede Tunesien nej til forslaget. Og dermed indsnævres feltet af mulige lande, skriver DR.

Der er nemlig ikke mange nordafrikanske nationer, som ifølge eksperter lever op til Socialdemokratiets krav om stabilitet og demokratisk valgte ledere.

Det kan dog også være et andet tredjeland, som ikke er beliggende i Nordafrika.

- Vores udgangspunkt er, at der skal være tale om et sikkert tredjeland, hvor der er en demokratisk valgt regering, og hvor det i øvrigt er et land, som eksempelvis på flygtningeområdet overholder de internationale aftaler.

- Men det er klart, at en bilateral aftale mellem Danmark og et land - eksempelvis i Nordafrika - kun kan indgås, hvis man sidder i regeringskontorerne, sagde S-formand Mette Frederiksen ifølge DR mandag.

Det bliver dog svært for Socialdemokratiet, selv hvis partiet får regeringsmagten, at gennemføre forslaget.

Sådan lød vurderingen mandag fra adjunkt på Aalborg Universitet Martin Lemberg-Pedersen, som forsker i aftaler om flygtninge med lande uden for Europa.

- I modsætning til lande som Frankrig, England og Tyskland har Danmark ikke koloniale relationer at trække på i Afrika, og landet har slet ikke den diplomatiske og politiske magt, som de andre lande måske har.

- Så det er ikke realistisk, at Danmark kan gå enegang, sagde han til Ritzau.

Og det bliver heller ikke let, tilføjede Martin Lemberg-Pedersen.

/ritzau/

Jeg tror, der er noget rigtigt i socialdemokraternes vision.
Men skal det blive til noget. er det nok en massiv økonomisk støtte til de berørte lande, det især handler om.
Er støtten stor nok, tror jeg at de pågældende lande finder frem til stabile samfundsforhold - når dét er sat som betingelse for støtte - og så er hjemlandet og dets kultur nok mere attraktivt end EU's koncentrationslejre.
Men dér, hvor det hænger, er jo nok vores nærighed - her i EU ; - )

Mogens Nielsen

Neeeeej hvem skulle da have troet det? At Marokko ikke ligger under for danske socialdemokrater.

Helt ærligt! Er det journalistik at ringe til en tilfældig ambassade og tro, at man får et præcist svar på en regeringsbeslutning. Det adspurgte land tager da ikke sådan en henvendelse alvorligt, når der ikke engang har været den mindste henvendelse fra den danske regering.
Det eneste, disse overivrige journalister opnår, hvis de ringer fra land til land, er, at svække regeringens mulighed for at sætte dagsordenen selv.

Hvad blev der i grunden af den tidligere danske vending “mirakler klares mens De venter, det umulige tager lidt længere”?
Trods alt er det lykkedes førhen, at få aftager i stand, ingen troede på. Tyrkiet er bare en.

Mogens Nielsen

Ja Vibeke nu ved jeg ikke om det kun er journalisterne der er ivrige. Måske mere det var Mette F. der burde undersøge mulighederne inden hun bare beslutter sig for at det vil nordafrikanske lande da helt sikkert gerne være en del af.

Mogens Nielsen. Mette Frederiksen har altså ikke noget at have sådanne forespørgseler i. Hun kan præsenterer sig som leder af et parti, der faktisk slet ikke ved, om hun får magten til at forhandle. Hun ved på nuværende tidspunkt slet ikke, om hun kan samle et flertal. Synes du ikke, det ville være lidt præmaturt, at indlede en så avanceret model på det grundlag. Iøvrigt er det vel også politikernes opgave at udtænke nogle hovedprincipper, der efterfølgende testes af eksperterne, bl.a Centraladministrationen. Det er da den tradition, vi er vant til, med debat i folketinget, forhandlinger og afstemninger. Se blot Løkkes helhedsplan, som alle roste til skyerne, der nærmest kun manglede underskrifterne. Den faldt helt fra hinanden. Vi har aldrig før forlangt at opossitionspartier skal fremlægge juridisk gennemførlige forslag i folketinget, og slet ikke så detaljeret, at vi næsten kun mangler at høre, hvad det giver i arbejdsudbud.
Min anke går grundlæggende på, at der er en ivrighed for at slå et hvert tiltag fra politikerne i gulvet, før fakta er mulige at få på bordet, og så kan de jo lige så godt bare lade være at gøre noget. Den tilgang er negativ og skadelig for hele det politiske spektrum.
Det kunne tænkes, at det var et forsøgfra socialdemokraterne til at provokere regeringen og DF til at lave et fælles kompromis inden valget. De ville unægtelig stå lidt bedre med rød blok, hvis det emne ligesom var taget af bordet. I det tilfælde håber jeg da, at P1’s journalist hyggede sig med sin marrokanske ambassadepiciline.

Mogens Nielsen

Vibeke der er jo så ikke noget at forhandle om når de allerede afviser idéen. Det er fuldstæding hovedløst at stille sig op med an politik der er afhængig af andre lamdes accept som om at det var hugget ind i Jellingstenen. Hun er fuldstændigt afsporet.