Metallica tildeles musikverdenens nobelpris

Præmiepengene gives til Metallicas velgørenhedsorganisation, All Within My Hands, skriver gruppen på Twitter.
14. februar 2018 kl. 20:34Opdateret 14. februar 2018 kl. 20:48

Den amerikanske heavy metal-band Metallica, hvor danske Lars Ulrich er trommeslager, tildeles den svenske Polarpris, der ofte kaldes musikverdenens nobelpris.

Det skriver det norske nyhedsbureau NTB.

Det glæder Lars Ulrich at få prisen og blive placeret i så flot et selskab.

- Det placerer os i fremragende selskab. Det er en flot bekræftelse på alt, som Metallica har gjort de sidste 35 år.

- Samtidig føles det som om, vi er inde i vores bedste periode med mange gode år foran os, siger han ifølge NTB.

Polarprisen er tidligere blevet tildelt blandt andre Paul McCartney, Led Zeppelin og Bob Dylan.

I begrundelsen for valget af Metallica, der har stået på scenen siden 1982 og udgivet ti albums, sammenlignes gruppen med den tyske komponist Richard Wagner og russiske Pjotr Tsjajkovskij.

- Ikke siden Wagners følelsesstorm og Tsjajkovskijs kanoner har nogen skabt musik, der har været så fysisk og rasende, men samtidig tilgængeligt, skriver juryen blandt andet.

Polarprisen lyder på en million svenske kroner. Metallica oplyser på Twitter, at pengene doneres til gruppens velgørenhedsorganisation, All Within My Hands, der blev oprettet for et år siden.

Polarprisen gives årligt til to musikere. Metallica skal dele prisen med Afghanistan National Institute of Music (ANIM).

Prisen overrækkes af den svenske konge, Carl Gustav, 14. juni i Stockholm.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik Plaschke

Tænk en gang: der findes også et Afghanistan National Institute of Music, der får den anden del af denne pris. Men det skal åbenbart ikke præsenteres?

Det fortjener det ellers. En institution, der under ekstremt vanskelige vilkår arbejder for at skabe musikalske udfoldelsesmuligheder for afghanske unge – herunder forældreløse børn, gadesælgere, unge piger og andre, der ikke står stærkt i det afghanske samfund. Et orkester fra Instituttet besøgte for nogle år siden Danmark, hvor vi blev præsenteret for en smuk gruppe af engagerede unge drenge og piger med deres traditionelle afghanske instrumenter.

Afghanistan er ikke kun talebaner, terror og borgerkrig. Her er faktisk en indgang til et andet Afghanistan: https://www.anim-music.org/.

Niels Duus Nielsen, Trond Meiring, Anker Nielsen og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar