Overvismands kritik af flytning splitter Liberal Alliance

Regeringen griber ind i Det Økonomiske Råds uafhængighed, siger overvismand. Kritik splitter regeringsparti.
9. februar 2018 kl. 23:13

Overvismand Michael Svarer går i lørdagens udgave af Politiken til angreb på regeringens plan om at flytte Det Økonomiske Råd (DØR) til Horsens. Han mener, at det er et indgreb i rådets uafhængighed. Og kritikken har klangbund hos det parti, der har flyttet rådet.

Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, undrer sig over flytningen af rådet.

- Det Økonomiske Råds arbejde er på et fagligt ekstremt højt niveau, og det er en vigtig, uafhængig institution, siger han til Politiken.

- Når noget virker så godt, kan jeg da godt undre mig over, at man vil ændre på organiseringen.

Adspurgt om en uddybning svarer finansordføreren "ingen kommentar" til Politiken.

Det er økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA), der har besluttet at flytte rådet til Horsens fra København. Den beslutning får overvismand Michael Svarer til at lange ud efter regeringen.

- Nu får vi begrænset vores frihed. Det er historisk, og det har vi aldrig prøvet før, siger han til Politiken.

- Vi er sat i en situation, hvor vi ikke længere selv kan bestemme, hvordan vi bedst bruger ressourcerne til at lave det bedst mulige arbejde, og det er at tage en parameter væk fra uafhængigheden.

Den tidligere økonomiminister Marianne Jelved fra oppositionspartiet De Radikale giver Michael Svarer ret i kritikken. Hun siger til Politiken, at hun ikke kunne finde på at flytte rådet.

- Fordi det ligger uden for regeringens prærogativ. Det er en helt særlig og uafhængig institution, som man respekterer. Regeringen overskrider nogle grænser her, siger hun til avisen.

I et fælles brev udtrykte arbejdsgivere, tænketanke fra begge politiske fløje, Forbrugerrådet Tænk og bankernes brancheorganisation 1. februar bekymring for flytningen.

Brevet var stilet til Simon Emil Ammitzbøll samt innovationsminister Sophie Løhde (V).

/ritzau/

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Sterling

Ja godmorgen til den vise mand, og velkommen til den virkelige verden, det må føles som et chok at vågne op. Verden har ændret sig en hel del siden I faldt i søvn - Hibernation kalder man den tilstand I har været i.

Først og fremmest har i fået en ny sovekammerat, som dog altid er aktiv - med at producere propaganda for nedskæringer i bunden af samfundet. Jeg kan oplyse at det nye medlem hedder Cepos, og er erhvervslivets lobbyfirma.

"Regeringen griber ind i Det Økonomiske Råds uafhængighed. Nu får vi begrænset vores frihed. Det er historisk, og det har vi aldrig prøvet før". Ja det har I så alligevel, men I sov i timen, ja I har sovet i over et halvt år. Gad vide om det er en klog beslutning med vinterdvale?

"Vi er sat i en situation, hvor vi ikke længere selv kan bestemme, hvordan vi bedst bruger ressourcerne til at lave det bedst mulige arbejde". Ja og mens I har sovet har resten af samfundet været udsat for de samme indgreb i demokratiet; centraliseringen har spredt sig som en kræftsvulst overalt, og New Public Management har taget al selvbestemmelse fra alle offentlige ansatte.

Nej det er ikke jeres job at styre dette land, men mens I sov har borgerne dannet sociale modstandsbevægelser for at bekæmpe den om sig gribende kræft. Måske burde I slutte op, og melde jer ind i modstandsgrupperne på de sociale medier.