Venstre: Urealistisk at behandle asylsager i Nordafrika

S vil stoppe for asylsøgning ved den danske grænse. I stedet skal man søge asyl fra lejre i nærområder.
5. februar 2018 kl. 08:38Opdateret 5. februar 2018 kl. 09:33

Et fatamorgana.

Sådan beskriver Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth, et forslag i Socialdemokratiets udlændingeudspil om at stoppe for asylansøgning ved den danske grænse og i stedet oprette et modtagecenter i Nordafrika.

- Jeg ville ønske, at vi kunne knipse med fingrene og skabe sådan et system. Men desværre er situationen i mange lande i Nordafrika så ustabil, at der ikke er mulighed for at lave de lejre, siger Knuth.

- Og de lande, der er lidt mere stabile, kunne ikke i deres vildeste fantasi drømme om at sige ja til det her.

- Derfor er det et meget skønt, men på den korte bane totalt urealistisk forslag. Så jeg synes, det er at holde folk for nar at tro, at man kan skabe denne her snuptagsløsning, siger Marcus Knuth.

Regeringen har selv et ønske om et nyt asylsystem, hvor man kun skal kunne søge asyl fra et såkaldt tredjeland, altså et land uden for EU, og ikke ved de europæiske grænser.

Det står endda i regeringsgrundlaget.

Men det er endnu ikke lykkedes at få nogen af landene i Nordafrika med på den idé, konstaterer Marcus Knuth.

I stedet satser regeringen på stramninger af vilkårene for de flygtninge, der får asyl i Danmark. Meningen er, at det skal afholde asylansøgerne fra overhovedet at komme hertil. Og Marcus Knuth mener, at den strategi virker.

- Vi har et næsten tiårigt lavpunkt i antallet af asylansøgere, der kommer til Danmark. På trods af at der stadig kommer rigtig mange til landene omkring os. For eksempel Tyskland og Sverige.

- En af de ting, som jeg mener har bidraget meget til at lette presset på Danmark, er den meget lave integrationsydelse. Den vil S ikke støtte op om, siger Marcus Knuth.

- Så det klinger lidt hult, at de kommer med sådan et fatamorgana-forslag, når de ikke vil støtte nogle af de meget realistiske her-og-nu-stramninger, som vi kan se virker.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

@ Leo Nygaard,

Jeg er da noget forundret, For det kan da ikke være rigtigt, at du ikke kender til kriterierne for asylbehandling. De er jo fuldstændig entydige og fri for fortolkningsmuligheder, hvilket også er derfor, Danmark dømmes ved Europa-domstolen igen og igen. Og de relevante konventioner er mindst 3 af de konventioner (internationale kontraktlige aftaler), som Danmark har underskrevet, og som i øvrigt også er forudsætningen for medlemskab af EU.

Man har en ubetinget pligt til at give beskyttelse til mennesker som er i et beskyttelsesbehov. Og selve asylbehandlingen er den undersøgelse, hvor man undersøger, om asylanten har dette behov i henhold til konventionen, hvis ordlyd fortsat ikke kan fortolkes.

Og først derefter, når der er gået et tidsrum uden mulighed for at vende tilbage, kan der blive tale om fast opholds- og arbejdstilladelse. Og selve tidsrummet er forskelligt for børn og voksne, da konventionerne giver børn nogle rettigheder, som voksne ikke har.

Mig bekendt er der ikke fastlagt noget land, da der skal forhandles herom, hvilket er en regeringsopgave, så V kunne komme i gang hermed, hvis de ellers er for forslaget. Noget må der gøres, som det er nu er det for dyrt, for umenneskeligt og direkte for dumt. Der mistes liv. Alternativets argumenter var helt i skoven, hun havde ikke hørt ordentligt efter, deres ordfører. og
Dansk økonomi er god nu, men den presses, hvis ikke de der skal integreres bidrager. Derfor skal der tænkes nyt og det S forslag er et godt skridt på vejen.