Telegram

Folketinget er blevet vildledt om elektronisk valgsystem

Minister fik urigtige oplysninger om, hvem der står bag virksomhed, der skal levere software til valgsystem.
Simon Emil Ammitzbøll-Bille slår fast, at det er "afgørende, at Folketinget kan have tillid til, at de altid modtager fyldestgørende svar på stillede spørgsmål". Det sker, efter at ministeren havde fået urigtige oplysninger om selskabet bag software til nyt valgsystem i Danmark.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille slår fast, at det er "afgørende, at Folketinget kan have tillid til, at de altid modtager fyldestgørende svar på stillede spørgsmål". Det sker, efter at ministeren havde fået urigtige oplysninger om selskabet bag software til nyt valgsystem i Danmark.

RITZAU SCANPIX

Telegram
2. marts 2018 kl. 22:25

Der er sået tvivl om oplysninger om, hvem der reelt står bag den virksomhed, som skal levere softwaren til et nyt valgsystem i Danmark.

Det har ikke været helt let at finde ud af, skriver Politiken.

Leverandøren har angiveligt fortalt den halve historie og givet et urigtigt svar til økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA).

Det svar videregav ministeren for nylig til Folketinget, da han blev bedt om at redegøre for, hvem de endelige ejere af firmaet Smartmatic er.

Ifølge Berlingske er Smartmatic grundlagt i Venezuela, hvor firmaets valgsystem blev brugt første gang i 2004. Systemet er siden udbredt til en række lande.

I Filippinerne blev det anvendt ved præsidentvalget i 2016, og det førte til "voldsom kritik" af selskabet, skriver Berlingske.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille har indskærpet over for kommuneforeningen KL, at det er "afgørende, at Folketinget kan have tillid til, at de altid modtager fyldestgørende svar på stillede spørgsmål", skriver han til Politiken.

Han tilføjer: "Jeg vil gerne sige meget klart, at jeg går ind for fuld åbenhed omkring denne vigtige sag".

På grund af Politikens afsløringer har ministeren nu sendt en redegørelse til Folketinget med de korrekte oplysninger.

Smartmatic er det softwarefirma, som kommer til at udvikle den elektroniske rygrad bag kommende folketings- og kommunalvalg her i landet.

Ifølge svaret, som ministeren fik, er Smartmatics i sidste ende ejet af et selskab i London.

Men det passer ikke. Ifølge Politiken leder firmaets reelle struktur til Curaçao, der hører til de Nederlandske Antiller.

Som bekendt stemmer vi ikke elektronisk i Danmark. Men valgene bliver afholdt ved hjælp af et stort it-system, der holder tråd i eksempelvis cpr-numre og i registreringen af kandidater.

Systemet kom i udbud efter 40 år hos det tidligere kommuneejede KMD.

25. januar skrev DXC Technology, der tidligere hed CSC, under på at levere en løsning sammen med Smartmatic.

Folketingsmedlemmet Stine Brix fra Enhedslisten kalder de urigtige oplysninger for "kritisabelt".

- Der er tale om kritisk infrastruktur, og vi har at gøre med en potentiel risiko for at manipulere med valg. Vi skal vide, hvem der står bag, siger hun.

Efter at Politiken har undersøgt ejerforholdet, erkender DXC Technology, at de endelige ejere er registreret i Curaçao. Det fortalte de fredag til ministeren.

/ritzau/

Opdateret 3. marts 2018 kl. 05:09

Steffen Gliese

Danmark skal have en central IT-enhed, som tager sig af højsikring af alle offentlige systemer - og systemer, der håndterer borgernes private data, baseret på CPR-nummer.
Systemer, der håndterer konfidentielle data om staten og borgerne, skal aldrig spredes til private leverandører, hvor der kan ske alt muligt med dem.

Lillian Larsen, Anne Eriksen, Bjarne Bisgaard Jensen, Kim Folke Knudsen, Thomas Tanghus, Toke Andersen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Det vil sige, at man i Danmark lader private aktører, der udfører "sikrede opgaver" eller/og besidder personfølsomme oplysninger, sælge sig selv til hvilket som helst lyssky firma i udlandet, som de vil.

Lillian Larsen, Anne Eriksen og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Det var vigtigere at bruge 2 måneder på at udtænke alle mulige skumle sanktioner overfor beboerne i de udsatte boligområder. Men lidt data om borgerne, som spredes hid o did. Pyt med det. Det havner enten i Donald Trump land eller måske hos en privat operatør, hvis CV vi ikke kender.

God Reklame for datasikkerheden i VLAK Marionet Teateret.

Der var en eller anden konsulent bag anskaffelsen af det nye valgsystem, som til pressen udtalte.

Vi kan jo ikke gå rundt og læse i WIKIPEDIA om alle mulige firmaer. Vi følger udbudsbekendtgørelsen punktum.

Jeg tilslutter mig forslaget om etablering af en central IT Enhed og forslaget om nedsættelse af en Havarikommision for offentlige IT - projekter. Den pågældende sag kunne passende undersøges af Rigsrevisionen.

Tak til Steffen Gliese, Gert Romme, Leo Nygaard, og Thomas Olsen