Telegram

Licensen forsvinder, og DR beskæres med 20 procent

DR's budget bliver 20 procent mindre. Fremover skal DR finansieres over skatten og ikke licensen
Finansminister Kristian Jensen fortæller om den aftale, som regeringen har indgået med Dansk Folkeparti om DR's fremtidige økonomi.

Finansminister Kristian Jensen fortæller om den aftale, som regeringen har indgået med Dansk Folkeparti om DR's fremtidige økonomi.

RITZAU SCANPIX

Telegram
16. marts 2018 kl. 12:05

Regeringen og Dansk Folkeparti er fredag nået til enighed om rammen for DR's økonomi de kommende fem år.

DR's budget beskæres med 20 procent i perioden, og medielicensen bortfalder.

I stedet finansieres DR over skatten via et lavere personfradrag, fortæller aftaleparterne.

Finansminister Kristian Jensen (V) hæfter sig ved, at DR fremover bliver "mere fokuseret".

Og så fremhæver han, at finansieringen er fordelagtig for de fleste danskere - bortset fra dem, der hidtil har snydt med licensen.

- Danskerne vil få gevinst ved det her. Gevinsten vil være forskellig, afhængigt af om man er enlig eller et par. Men der vil være en gevinst, siger han.

Dansk Folkeparti havde spillet ud med en beskæring på 25 procent, men gruppeformand Peter Skaarup er alligevel tilfreds med aftalen.

- Det er rimeligt, at DR ligesom andre institutioner skal effektivisere, og så er det meget positivt, at vi får afskaffet licensen, som er gammeldags, siger han.

Rammen for DR's økonomi ligger altså fast, men de konkrete krav til mediehusets virke skal først lægges fast i forhandlingerne om en samlet medieaftale.

Det ventes, at kulturminister Mette Bock (LA) snart fremlægger regeringens udspil til en sådan aftale.

Hun glæder sig til at se DR udvikle sig de kommende år på et mindre budget, der tvinger public service-institutionen til at tænke i nye baner.

- Det er den brændende platform, der skal til, for at DR kan nytænke sig selv, siger kulturminister Mette Bock (LA) om besparelserne.

En del af dem - to procent eller knap 80 millioner kroner - flyttes over i en særlig pulje til konkrete medieprojekter.

De mere præcise vilkår for, hvordan man kan få del i denne pulje, bliver også en del af forhandlingerne om et medieforlig.

/ritzau/

Opdateret 16. marts 2018 kl. 16:49

YES!
Hvor meget lavere personfradrag?

Kim Houmøller

Og fra hvornår?

Potentielt en 20 % dummere befolkning. Sikke en festdag.

De sparede penge bør bruges på anden public service fx som opstarts- (og drifts?)midler til alternative kvalitetsmedier.

Eva Schwanenflügel, Randi Christiansen, Kim Folke Knudsen, Hans Larsen, Steen K Petersen, Joy Nitav, Bjørn Pedersen, Ole Frank, Michael Christensen, Holger Madsen, Karsten Lundsby, Werner Gass, Heidi Larsen, Svend Erik Hansen, Lise Lotte Rahbek, kjeld jensen, Dorte Sørensen, Anne Eriksen, Anders Reinholdt og Carsten Munk anbefalede denne kommentar

Mon ikke vi overlever uanset, jeg er af den mening at det så gælder om at bruge kanalerne fornuftigt, men det er lettere sagt en gjort og skal sporten, som vist ikke er helt billig overlades til TV2?
men 20% er altså meget, men om vi behøver at blive dummere af den grund er vel op til os selv.

jens peter hansen, Karsten Lundsby, kjeld jensen og Jack Køhler anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hvad tænker regeringen og DF, at DR ikke skal formidle - hvorfor siger de det ikke lige ud ??
Er det graver journalistik som DR ikke skal have råd til, er det drama, undervisning og samfundskritiske programmer. Hvad er det DF og regeringen ikke ønsker befolkningen må få gennem DR?????
Eller er det de dyre sportsprogrammer folk skal se over betalingskanaler?

Eva Schwanenflügel, Kim Folke Knudsen, Karsten Aaen, Viggo Okholm, Ole Frank, Karsten Lundsby, Henrik Leffers, Carsten Munk, Heidi Larsen og kjeld jensen anbefalede denne kommentar

Ærlig talt, så har jeg list svært ved at se, hvad jeg ikke kan undvære. TV avisen, men den fylder jo ikke meget. Der er alt for meget udenoms "pædagogisk, løftet pegefinder" over spis bedre, billigere - find en person i et andet land, find noget antikt, osv osv
Dramaer er blevet flade, hvor mange ser dem? Men, jeg så en gl. UK krimi i går ved midnat, som jeg IKKE havde set før :)
Radioen vrimler med "public service" programmer hver dag - og det nævnes til bevidstløshed. Vi HAR forstået - og i august er der koncert...

Peter Tagesen

Gu er der meget, vi hver især kan undvære på DRs kanaler. Men snakken tager oftest altid udgangspunkt i DR1, moderkanalen, som også er en skrammelkanal. Men der sendes stadigvæk så mange fremragende programmer på de 3 andre - DR2, DR3 og DRK selv om disse kanaler også lider under samme mentale armod og tyveri, som DRP1 er blevet udsat for de senere år.

Men hvis DR sender De Flyvende Læger en gang mere, finder jeg sgu høtyven frem. For det var pinligt, at overvære hvordan den serie startede forfra på sine +200 afsnit 2-3 gange i træk samme dag(!) som det sidste afsnit var trillet over skærmen.

Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, jens peter hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Lundsby og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Peter Tagesen

Ønskes; Edit-funktion.

For det var pinligt, at overvære hvordan den serie startede forfra på sine +200 afsnit 2-3 gange i træk netop som det sidste afsnit var trillet over skærmen samme dag. <- skulle der stå.

Lise Lotte Rahbek

Tjah. Der kan vel sælge dele af DR fra til udenlandske investorer om nødvendigt, som der gøres med al muligt andet i dette land.
Det eneste, vi kan være helt sikre på IKKE forsvinder, er ledelseslagets lønninger og bonus.

Bjarne Bisgaard Jensen, Randi Christiansen, Kim Folke Knudsen, Brian W. Andersen, Joy Nitav, Flemming Berger, Bent Gregersen, Anne Eriksen og Tue Romanow anbefalede denne kommentar

Det folk overser i dette forlig,er at vi bliver mindre dansk,da pengene skal overføres til andre,såsom
facebook,netflix,google,og andre store tech giganter.Gud bevare danmark

Ole Frank, Michael Christensen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Svend Erik Hansen

Et bidrag fra DR til Løkkefonden ville måske kunnet have mildnet besparelsen en del. Nu er det seerne der bliver sorteper, idet konsekvensen formentlig bliver, at den del af stoffet som DR tvinges til at fravælge, overføres til reklamefinansierede TV-stationer, hvilket bl.a. kommer til at betyde, at disse fravalgte stofområder i modsætning til nu og i bedste fald kommer til at indgå i et koncept, hvor udsendelserne startes med 5-10 minutters intetsigende og åndsformørkende reklamer.

Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Joy Nitav, Karsten Aaen, Lise Lotte Rahbek, Ole Frank, Karsten Lundsby, Hans Larsen, Dorte Sørensen, Anne Eriksen, Werner Gass, Peder Henriksen, Carsten Munk og Heidi Larsen anbefalede denne kommentar

Nåh, DR skal beskæres med 20% for at tænke i nye baner. Gad vide hvad politikerne i medieforliget har tænk sig public service-institutionen TV2 (som i moderkanalen TV2) skal have som “gulerod” for at tænke i nye baner? Eller skal de bare have det hele som DR nu må fravælge (eller som politikerne fravælger for dem) serveret på et sølvfad som vi andre så skal tvinges til at betale for i og med TV2 er betalingskanal?

Tror politikerne virkelig det her giver bedre tv og forbedrer public service området?

Og at licencen nu skal over skatten, tja... umiddelbart er det en god ide, men kynisk som jeg er, så tænker jeg, at der samtidig bliver listet noget ind ad bagdøren til at straffe udsatte grupper yderligere.

Eva Schwanenflügel, Kim Folke Knudsen, Karsten Aaen, Anne Eriksen, Viggo Okholm, Lise Lotte Rahbek, Ole Frank, Karsten Lundsby og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Der er så mange mellemledere i D.R. som intet bidrager med. De kan fritstilles til andet arbejde, uden det påvirker noget som helst. Det er en offentlig hemmelighed og den passer!

Anne Eriksen, Jørn Andersen og Maria Jensen anbefalede denne kommentar

Kunne det tænkes at man kunne få Christiansborg til at nytænke sig selv ved at skære i vederlag, omkostningsgodtgørelser og tilskud til partierne med 20%?

Der må vel kunne rationaliseres på Christiansborg også!
Det må kunne give mindre belemring af befolkningens levevilkår og eventuelt færre hug til mindretallene.

Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Lars Jørgensen, Kim Folke Knudsen, Hans Larsen, Brian W. Andersen, Joy Nitav, Flemming Berger, Kurt Brixen, Jørn Andersen, Bjørn Pedersen, Lise Lotte Rahbek, Ole Frank, Michael Christensen, Karsten Lundsby, Carsten Munk, Henrik Leffers, Bent Gregersen, Dorte Sørensen og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Skal vi ikke snart til at "nytænke" og "effektivisere" Folketinget? Der er jo så mange folketingspladser, hvor det helt klart ville være mere effektivt at det kun var én stol midt i rummet som bare repræsenterer alle på én gang. Og lønniveauet skal naturligvis ikke være højere end hvad man ville betale en servicemedarbejder nede i Fakta.

Fin nok idé med afvikling af licens til fordel for skattefinansiering, men den måde de prøver at spinne fyringer og nedskæringer på som "effektivitet" og "nytænkning" er sgu da til at brække sig over. Kald dog tingene ved deres rette navn.

Lise Lotte Rahbek, Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Lundsby, Karsten Aaen, Flemming Berger og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Ahj, jeg skulle have læst kommentarsporet bedre igennem inden jeg skrev et indlæg med samme joke som Werner Gass'. *flovhed indtræffer* Det er altså bare slet ikke effektivt og nytænkende af mig...

Helene Kristensen

Suk - og jeg skal stadig betale til møget, selv om jeg ikke har haft tv eller set DR siden 2000. Der burde være mulighed for at slippe.

Nøj-
skal Hammerslag så ikke mere gætte huspriser i NY, på Jomfruøerne, i Dubai og andre sjove steder ?
Skal Jacob Rising selv betale for at rejse med mor til udlandet i stedet for som nu, hvor hun ikke blot får rejse og ophold betalt, men også honorar ? Skal det så nu være slut med at kunne bo ved Silkeborg, men arbejde dagligt i København og få alle rejserne betalt 100 % ?
Skal det være slut med at få udbetalt 2 mill., selv om man selv siger sit job op i utide ?
Det er sørme hårde tider, DR går i møde.

Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Lundsby og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Brian W. Andersen

Jeg bliver nærmest lidt trist over den jubel, der er over det nye medieforlig i hele den samlede netdebat. Det er en historisk dag, hvor vi skal sige farvel til et system som vi har haft siden 1925 og som det meste af tiden har fungeret ganske godt. Det var også et socialt uretfærdigt system, fordi licensbetalingen i praksis har fungeret som en regressiv skat, så lavindkomster har skullet betale en højere procentdel af deres indtægt end højere indkomstgrupper for præcis samme public service ydelser. Denne uretfærdighed har været et af de helt store argumenter for et opgør med licensen.

Det opgør har vi nu fået, men det blev mest et opgør med DR og licensen, og ikke ret meget af et opgør med uretfærdigheden takket være regeringens kreative skattetænkning og medieforligets sammenspil med deres øvrige lovprogram. Licensbetalingen overgår nu fra i praksis at fungere som en regressiv skat til reelt at være en regressiv skat, fordi man vælger at finansiere medieforliget med en reduktion i personfradraget på 2.900 kroner. Dermed bliver det fortsat SU-modtageren og kontanthjælpsmodtageren der må slippe den største procentdel at deres indkomst til public service, Susu'er, butiks og rengøringsassistenter en lidt mindre procentdel og direktøren må give den allermindste procentdel af sin indkomst. Pensionister, der indtil nu har haft nedsat licens, bliver kompenseret med et nyt tilskud kaldet mediecheck på 900 kr., så heller ikke her ændrer betalingsbilledet sig.

Vi fik altså ikke opgøret med licensens sociale uretfærdighed, men hvad har vi så fået? Tja, vi har fået et opgør med de ca. 260.000 husstande, der aktuelt er at regne som sortseere. Deres betaling er nu sikret, så der faktisk kommer lidt flere penge i statens public service kasse, men parterne bag forliget fortæller intet om, hvor de penge skal bruges. Det er stensikkert at de ikke skal bruges på DR, fordi dem har vi også fået et opgør med. De skal nu vinke farvel til 20% af deres budget, men vi får heller ikke ret meget at vide om hvor de penge skal føres hen. Det er dog let at få en mistanke om destinationen, når Kulturministeren begrunder forliget med "...bedre balance mellem de statsejede medier og det private danske mediemarked." og selve aftaleteksten nævner "..medieproducenter, der skal finde en rolle i et bredere og konkurrencepræget marked." https://www.fm.dk/~/media/files/nyheder/pressemeddelelser/2018/03/licens...
https://kum.dk/nyheder-og-presse/pressemeddelelser/nyheder/danskerne-ska...

Hvad har vi egentlig vundet her? Hvad er det alle jubler over?
DR er et af de få tilbageværende statslige guldæg i milliardklassen og det bliver nu komplet underlagt politikernes luner på finansloven. Har vi gode erfaringer med det?
Placeringen af finansieringen på personfradraget er lidt mere lummer end den umiddelbart giver indtryk af, fordi den sker midt i et forløb, hvor personfradraget løbende udhules til fordel for en stigning i beskæftigelsesfradraget. Det placerer en stigende andel af public service regningen lige på skuldrene af de syge, de handicappede og de arbejdsløse, så udviklingen af ulighed og fattigdom får et ekstra skub bagpå.

Får vi bedre public service fra et 20% mindre DR? Næppe.
Får vi bedre public service, hvis denne eller dele af denne udliciteres til privatejede medier? Næppe, men hvis vi får det, så bliver til en højere pris for vores samlede medieforbrug, fordi der er forskel på at betale til en institution, der skal hvile i sig selv, og på at betale til firmaer, der skal generere profit til sine ejere, hvilket næsten automatisk besvarer næste spørgsmål.
Bliver det billigere for den alm. danske forbruger? Her kommer ens personlige tro i spil, fordi hvis man tror på at finanssektorens og aktiemarkedets aktører er mere tilbageholdende med lønfester og bonusser end DR's direktionsgang eller hvis man tror meget stærkt på effekten af konkurrence og private firmaers evne til effektiviseringer, så kan svaret være ja, men hvad viser erfaringerne?

Som en sidste krølle på forliget, så betyder DR's 20% nedskæring at vi også skal sende et pænt antal mennesker ud i det arbejdsløses rækker, hvor de måske eller måske ikke finder et nyt job.

Undskyld mig, men jeg kan virkelig ikke se hvad det er alle jubler over. Jeg kan forstå jublen i de private medievirksomheder, der nu står til at samle de markedsandele op som DR må give slip på og som meget sandsynligt også har udsigt til en ekstra pose penge fra staten, men hvad er det den almindelige danske borger og forbruger jubler over?

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Lars Jørgensen, Jørn Andersen, Kim Folke Knudsen, Karsten Aaen, Hans Larsen, Heidi Larsen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Brian W. Andersen

@ Heidi Larsen

Jeg havde misset den sidste del af din kommentar inden at jeg skrev, men jeg er vist kommet til (med et par tastefejl undervejs) at bekræfte din kyniske tanke om at liste noget ind ad bagdøren til at straffe udsatte grupper yderligere.

Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek og Heidi Larsen anbefalede denne kommentar
Holger Madsen

Så bliver det blå radio, TV og meningsdannelse fremover. Så får de borgerlige mere styr på hvad vi skal vide.

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek, Jørn Andersen, Kim Folke Knudsen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Brian W. Andersen

@ Leo Nygaard

Jeg ved ikke hvem eller hvad du kommenterer på her, men uanset hvad vi kalder betaling over skatterne, så er det ikke uvæsentligt om man placerer en betaling/skat på den regressive, den flade eller den progressive del af skatteskalaen.

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Hvor stor er TV2´s budget og hvorfor er det kun DR, som skal på blåsort hestekur ?

Kunne DF, LA og Venstre ikke nære sig for denne straffeaktion ?

Uanset at DR ledelsen i visse enkelt sager har optrådt mildt sagt lidt klodset.

Det skal alle de dygtige journalister og medarbejdere, som er ansat i DR jo ikke bøde for.

Jeg tilslutter mig finansieringsmodellen med omlægning af Licensen, så denne fremover er skattefinansieret, men så er min begejstring helt overstået.

20% besparelse i DR. Det ligner et mord på en gammel dansk kulturinstitution til skade for Public Service her i landet.

Det havde været langt mere modigt at diskutere Public Service begrebet og så forny indholdet i DR. Derefter kunne rammerne være fastlagt. Nu er det omvendt og tonen omkring medieforliget ligner Overenskomst forhandlinger for år 2018 til forveksling. Vi alene vide, vi har lavet et diktat, skriv under betingelsesløst. Så kender vi His Masters Voice Kristian Thulesen Danefæ Dahl DF og hans VLAK Marionet Teater igen.

Eva Schwanenflügel, Heidi Larsen, Jørn Andersen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

I moderne tider hvor politikere har formået at bruge Massemedierne til at komme til magten såsom Silvio Berlusconi i Italien, Donald Trump i USA og Vladimir Putin i Rusland, der skal vi altid holde øje med nye finansieringsmodeller, som åbner ladeporten for, at politikerne blander sig lidt for meget i mediestoffet og i indholdet.

Armslængde princippet handler om at garantere borgerne et vist minimum af en uafhængig og fri presse.

Vor Avis Information blev stiftet i protest mod den tyske censur under besættelsen. Det frie ord skal ikke knægtes.

Vor avis Information, som vi skriver i. Den er hæderstegnet her på uafhængig af politiske og økonomiske interesser - Tak for det.

Selv om jeg faktisk holder meget af DR, så synes jeg faktisk også, DR trænger til et rap over nallerne.
Man har i årevis optrådt med selvfedme, bevilliget hinanden næsten bisarre lønninger og frynsegoder. Det er f.eks. fuldstændigt absurd, at sende hammerslag fra eksotiske steder og dyre steder rundt i verden - det er ved gud ikke nogen stor andel af DK's befolkning, der køber ejerlejligheder i NY eller Dubai. Og Jacob Rising - der ikke om det så gjaldt hans liv - er i stand til at lave ordentligt TV kan rejse verden rundt med mor i sin fritid for egen regning. For bare lige at nævne et par eksempler på noget, der koster kassen, men ikke indeholder hverken relevant oplysning eller kvalitet. De virker mere som en vennetjeneste til program værterne.
Så jeg tror faktisk, DR har godt af et wake-up call. Det koster kassen at lave Tv, det koster kassen at lave god journalistik, meeeeeeen mon det er nødvendigt at rykke ud med fotograf, journalist og lydmand adskillige gange for at fotografere døre til retssale, rådhuse m.m. og gøre opmærksom på, at der ikke er noget nyt eller nogen kommentarer. Det koster i kørepenge og det koster i mængder af spildtid, der ikke bliver brugt til at lave samfundsrelevant research på andre ting. Og har vi virkeligt brug for, at en reporter står ved siden af en snedrive på Bornholm og fortæller, hvor stor den er. Som regel findesder ny om dage masser af fotos fra de lokale, der kan sende dem i et splitsekund til DR, der så kan lae resten af ladet se med.
Og som andre har været inde på, så er der også i DR store lag af ledere, mellemledere, afdelingsledere etc.. Så kom endelig i gang med at fokusere på at producere "on a budget" - det skærper nogle gange kreativiteten.

Anne Eriksen, Charlotte Svensgaard, Jørn Andersen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Jo, men når cheflønninger i de offentlige institutioner 'er nødt til' at matche cheflønninger i det private, så bliver det jo omkostningsfyldt at drive offentlig virksomhed.

Steffen Gliese

Jeg er faktisk ikke så meget imod denne beskæring, for jeg synes, at DR i alt for høj grad forsømmer sit kald: at bringe det, som kun er for de få, ud til de mange - og dermed samle os som nation om alt det, der er bærende for et samfund på et højt abstraktionsniveau.
Det lod sig gøre i 60erne, 70ernre og muligvis helt ind i 90erne, selvom TV2 var et tilbageskridt, at løfte befolkningens bevidsthed om kunst og ånd og politik og alt det andet, der var det bedste bolværk imod et debilt masseforbrug.
Så hvis DR skar lidt ned for livsstil og op for formidlingen af det egentlige vore liv i den demokratiske stat, ville det nok være muligt at spare - og måske skal man bare lade være med at sende, når man ikke har noget nyt? Folk kan jo streame det, de ikke kan nå at se, så genudsendelser er i dag fuldkommen unødvendige.

Brian W. Andersen

@ Steffen Gliese

Beskæringen af DR med 20% kan godt retfærdiggøres på en ganske rimelig måde, men jeg mener ikke at man kan påstå det samme om hele den politiske mediepakke den er blevet flettet ind i.

Steffen Gliese

Det har du helt ret i, Brian W. Andersen - og jeg er også sikker på, at det bliver det forkerte, der spares på i DR, desværre.

Brian W. Andersen

@ Steffen Gliese

Vi må ser hvad der sker. Carsten Hansen påpegede her at DR adskiller sig fra alle andre danske medieproducenter pga. deres forpligtelse til også at levere medieindhold til det smalle publikum: https://www.information.dk/kultur/leder/2018/03/borgerlige-massakre-paa-...

Det har efter min mening været meget glemt og ignoreret i debatten op til medieaftalen, og ser ud til også at være det i selve aftalen, som du kan hente en kopi af på det link jeg lagde tidligere i denne tråd. Det bekymrer mig også at man har fået skabt et par løse elastikender, der fremover frit kan hives i i finansloven, så det vil nok være smart at holde stærkt øje med regeringen forhandlinger til efteråret. Der er både en ende at hive i til at skabe yderligere pres på DR ved at flytte frigjorte midler sammen forudvalgte opgaver til andre medier, og der er en ende at hive i, som sparker nedad på samfundsstigen. Jeg kan næppe tro at man har valgt den konstruktion, uden at have tænkt på at anvende den til noget senere.

Sider