Pape skal forklare slettede mails i Tibetsagen

Justitsministeren har allerede udtalt, at »det ser en smule mærkeligt ud« med slettede Tibetmails
13. marts 2018 kl. 12:53Opdateret 13. marts 2018 kl. 13:16

Enhedslisten kalder justitsminister Søren Pape (K) i samråd i sagen om sletningen af københavnske politichefers e-mailkonti i forbindelse med Tibetsagen.

Det sker efter DR-programmet P1 Orienterings historie om, at den øverste politiledelse fik slettet e-mails om Tibetsagen, hvor en ulovlig ordre blev givet.

Tibetsagen handler om demonstranter, som blev forhindret i at vifte med Tibet-flag under præsident Hu Jintaos statsbesøg i Danmark i 2012.

Sagen skaber mistillid til politiet. Det mener Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund.

Hun undrede sig allerede i december, da Tibetkommissionen konkluderede, at det var to mellemledere i Københavns Politi, der på eget initiativ havde givet ordren om at fjerne flagene fra demonstranterne.

- Med DR-Orienterings afsløring mandag af, at fem af politiets topchefer fik slettet deres e-mailkonti, inden Tibetkommissionen kunne få adgang til dem, har vi en mulig forklaring, siger Rosa Lund i en skriftlig kommentar.

- Det skaber dyb mistillid til myndighederne, at vigtige e-mails kan være slettet i en kontroversiel sag, hvor nogle af vores helt centrale, grundlovssikrede rettigheder er på spil, siger hun.

Mandag udtalte Pape følgende til DR i en skriftlig kommentar til sagen:

- Der kan sikkert være forskellige årsager til, at myndighederne i dag ikke har ensartet praksis på området, men jeg synes, det ser en smule mærkeligt ud.

- Derfor vil Justitsministeriet nu se nærmere på området, og jeg kan samtidigt forstå, at Rigspolitiet allerede nu kigger på egne regler for opbevaring af slettede mails, sagde Pape.

Landsdommer Tuk Bagger var formand for Tibetkommissionen. Den skulle undersøge, hvorfor politiet krænkede folks ytringsfrihed.

Hun siger til P1 Orientering, der har fået en aktindsigt i sagen, at de slettede politimails har hindret en fuld opklaring af sagen.

Amnesty mener, at retssikkerheden er taberen i sagen. Det siger generalsekretær Trine Christensen.

- Det burde være en selvfølge, at politiet har faste procedurer for, hvordan de arkiverer og journaliserer den interne og eksterne kommunikation.

- Ikke mindst så den øverste ledelse kan kigges efter i sømmene, når det er relevant, siger hun i en pressemeddelelse.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bjarne Andersen

Det kan da ikke være et problem at finde de mail, jeg kan slette mine mails, men med logningsreglerne ligger der en kopi hos staten, eller er det kun borgerne der bliver logget.

Egon Stich, Kim Houmøller, morten rosendahl larsen, Torben K L Jensen, Karsten Lundsby, Toke Andersen, Anne Eriksen, Tue Romanow og Rasmus Henningsen anbefalede denne kommentar

Ja man skal være både omhyggelig og dygtig, hvis man ønsker at slette emails helt, som i væk.

Sagen er ganske enkelt. Alle bilag skal arkiveres og gemmes i 5 år. Medmindre andet er angivet, og andet, kan være 20 år.

Her har vi altså en udøvende myndighed, der i bedste fald ikke kender reglerne. Og de må nødvendigvis få konsekvenser for de ansvarlige embedsmænd og politikere.
- Ud med dem, og lad dem sagsøge staten. Så kommer der nok noget nyt frem.

Niels Duus Nielsen, Tue Romanow, Flemming Berger, Karsten Lundsby og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Det synes at ende i en længere ørkenvandring - hvorfor bruge mere energi og kræfter på at se, hvem/ og hvilke interesser, der gerne ser mere eksport og indtjening til landet?
Hvem støtter op om vækst og gode forbindelser - næppe politiet..

Det er ret spøjst det her, for politiet er jo i besiddelse af IT-værktøjer, der kan genskabe hvad der er slettet på en pc'ere, og som bruges når det gælder om at opklare andres lovovertrædelser. Det pudsige består i, at dette IT-redskab åbenbart ikke bruges i politiets egne pc'ere.
Mon der er nogen, der spørger Søren Pape om det?

Niels Duus Nielsen, jørgen djørup, Bjarne Andersen, Tue Romanow, morten rosendahl larsen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar