Putin praler af nye atomvåben

Rusland har testet en række af nye atomvåben, som ikke vil kunne stoppes af fjendtlige raketskjold
1. marts 2018 kl. 12:06Opdateret 1. marts 2018 kl. 12:40

Præsident Vladimir Putin siger, at Rusland har testet en række af nye atomvåben, som ikke vil kunne stoppes af fjendtlige raketskjold.

Som reaktion på USA's raketskjold har russerne lanceret nye rakettyper – blandt andet store interkontinentale raketter og nye typer af torpedoer. Ingen af disse våben vil kunne stoppes af eksisterende raketskjold, siger Putin.

Et af de nye interkontinentale ballistiske missiler, som kaldes Sarmat, skal være bedre end dets forgængere både med hensyn til rækkevidde og antallet af sprænghoveder.

Den russiske præsident, der havde viet omkring halvdelen af sin tale til at tale om våben og sikkerhedspolitik, understreger, at Rusland ikke har til hensigt at angribe noget land.

- Ruslands egen nukleare doktrin indebærer, at atomvåben kun anvendes som forsvar mod atomangreb, fastslår han, og gør det klart, Rusland vil opfatte et atomangreb på dets allierede som et atomangreb på Rusland.

Den russiske finansminister, Anton Siluanov, siger, at Rusland ikke har nogen intentioner om at øge dets forsvarsbudget.

Rusland vil forbedre og modernisere sin militære infrastruktur i Arktis for at beskytte sine interesser, siger Putin videre.

Putin siger, at russerne er ved at udvikle små atomsprænghoveder, som kan medføres af krydsermissiler. Han siger, at russerne også har udviklet en undervandsdrone med ubegrænset rækkevidde. Den vil kunne ramme både hangarskibe og flådebaser.

Putin lover også den russiske befolkning bedre levestandard, mere udvikling og mere fornyelse i talen, der tillægges særlig stor betydning i år, fordi den holdes kort tid før det russiske præsidentvalg den 18. marts.

Putin betoner, at det er afgørende, at Ruslands får skabt bedre forhold for befolkningen, så der sikres en stabil befolkningstilvækst i de kommende ti år.

/ritzau/Reuters

 

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Mikkel Kristensen

mon ikke den altid sandfærdige Claus Hjort, så også synes vi skal have Atomvåben, eller lade nogle stille dem op som sikkerhed -

Putin praler nu af at russerne har opfundet atomraketter, der ikke kan stoppes af "fjendtlige raketskjold" - men russerne vil kun anvende atomvåben til forsvar. Modsigelserne står i kø!

Raketskjold er vel det mest entydigt defensive våben, man har. Et ægte forsvarsvåben, som umuligt kan anvendes offensivt. Men det opfatter russerne for at være fjendtligt! Hvordan russerne vil kunne anvende atomraketter til forsvarsformål står hen i det uvisse - raketter er jo i deres natur offensive.

Niels Duus Nielsen

Jens Winther: "Modsigelserne står i kø!"

Har du aldrig hørt om MAD-doktrinen? Den er da om noget en absurditet sat på formel. Uheldigvis for dig er det denne selvmodsigende doktrin om gensidig totalødelæggelse som forsvar i tilfælde af krig en strategi, som hyldes af både russerne og amerikanerne. Så det lykkes ikke rigtigt for sig at kaste smuds på den ene part frem for den anden.

Et raketskjold forrykker netop den skrøbelige magtbalance, som denne gensidige totalødelæggelse garanterer. Så da russerne ikke har et raketskjold, har de så måttet opfinde en raket, der ikke kan standses af de fjendtlige raketskjold.

Logik for skrivebordsgeneraler er ikke din stærke side, Jens Winther?

;-)

Jens Bryndum, Olav Bo Hessellund, Flemming Berger, kjeld jensen, Espen Bøgh, Steen K Petersen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

*Suk*. Det betyder at der venter hele verden et pralkapløb mellem Putin og Trump. De kan konkurrere på hvis plastikkiruger og parykmagere får dem til at se mest ungdommelige ud og naturligvis hvem der har den største diller. Ugen efter vil Benjamin Netanyahu komme forbi FN med en tegning af to nosseformede bomber og en usandsynligt stor penis og fortælle hele verden at Trump har den største penis i verden. Herefter får Israel som tak lov at annektere Puerto Rico. Denne erklæring vil lynhurtigt blive modsagt af Assad, der tegner en meget livagtig og alvorligt udseende penis. Han bliver belønnet med en frugtkurv fyldt med rosiner, og et løfte om at blive på magten en hel måned mere.

@Niels Nielsen, jo, MAD-doktrinen kender jeg naturligvis fra mine skoleår.

Men for det første er det mange år siden amerikanerne etablerede et raketskjold, og for det andet ville det - ihukommende Putins påståede fredelige sindelag - have været mere naturligt, om russerne udviklede et raketskjold.

På den måde ville begge parter have markeret, at det handler om forsvar og ikke gensidig udryddelse. Det ville have været en smuk fortsættelse af START-møderne.

En konsekvens af at Bush opsagde ABM-aftalen i kølvandet på 9/11.

Per Torbensen, Flemming Berger, kjeld jensen og Stig Bøg anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Nu er det vist nemmere at udvikle en ny raket end at udvikle et raketskjold, der virker, Jens Winther. Amerikanerne tester jævnligt deres raketskjold, og det virker faktisk ikke særlig godt.

"The GMD failed to hit its target in half of the 18 test launches that the military has conducted since the 1990s."

http://nordic.businessinsider.com/russias-ballistic-missile-defense-work...
https://motherboard.vice.com/en_us/article/59y4gn/does-americas-nuclear-...

Et raketskjold sikrer ikke mod strålingen eller det radioaktive nedfald.

- Der bliver vist ikke mange vindere tilbage alligevel.

Hvad kan vore F-35 fly, disse usynlige maskiner gøre for os i den situation?

Er F-35 kun et forsvarsvåben, eller er det tiltænkt en helt anden rolle end den der fortælles?

Torben K L Jensen

Hvorfor skal vores fregatter udrustes med amerikanske missiler? I hvert fald ikke for at skyde raketter fra Kaliningrad ned - Det er fordi de kan udrustes med de nye (små) taktiske atomvåben USA har udviklet.