Storbritannien udviser 23 russiske diplomater

- I, der vil skade os, er ikke velkomne, siger Theresa May, som bebuder en række indgreb mod Rusland
14. marts 2018 kl. 13:50Opdateret 14. marts 2018 kl. 15:09

Den britiske premierminister, Theresa May, siger i en tale i parlamentet, at Rusland kun har udvist sarkasme over for britiske spørgsmål vedrørende et nervegiftangreb.

Hun udviser 23 russiske diplomater, som har en uge til at forlade landet.

- I henhold til Wienerkonventionen vil Storbritannien nu udvise 23 russiske diplomater, som er blevet identificeret som ikke erklærede efterretningsfolk. De har kun en uge til at forlade landet, siger May.

Fremover vil russere bliver overvåget og kontrolleret i Storbritannien, hvis de opfattes som nogen potentiel trussel.

- I, der vil skade os, er ikke velkomne, siger hun.

Hun siger, at den største udvisning af diplomater fra London i 30 år vil forringe russernes muligheder for at drive efterretningsvirksomhed i Storbritannien i mange år frem.

- Vi vil indefryse statslige russiske værdier alle steder, hvor de kan anvendes til at true britiske statsborgere eller andre borgere i landet, siger den britiske regeringsleder.

- Alle bilaterale møder med Rusland vil blive aflyst, siger hun videre og bebuder indefrysninger af russiske værdier.

Premierministerens erklæring i parlamentet kan diktere retningen for Storbritanniens udenrigspolitik i mange år fremover, skriver avisen The Guardian.

Premierministeren har samtidig opbygget en international front mod Rusland bestående af EU, Nato og muligvis også FN.

Theresa May sagde mandag i parlamentet i London, at det er "meget sandsynligt", at Rusland udførte angrebet mod Skripal og hans datter i Salisbury 4. marts.

May giver den russiske præsident, Vladimir Putin, skylden for de forværrede relationer mellem de to lande.

- Det er tragisk. Mange af os så på det post-sovjetiske Ruland med håb. Vi ønskede bedre relationer, og det er tragisk, at præsident Putin har valgt at handle på denne måde.

/ritzau/Reuters

Anbefalinger

  • Anne Eriksen
Anne Eriksen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Nu kom Storbritanniens reaktion til mordforsøget på en britiske betjent og 2 tidligere russiske borgere. Og der er ingen tvivl om, at den gør ondt:

- Fra Ruslands ambassadør i Storbritannien lyder det: "Storbritanniens sanktioner mod Rusland er fuldstændig uacceptable, kortsigtede og bliver betragtet som en fjendtlig handling mod Rusland".

- Og fra Ruslands udenrigsministerium lyder det : "Men det er ikke en god idé at true en atommagt".

Selv om Rusland nu har det økonomisk lidt bedre, er det på et langt lavere niveau end før Krim-annekteringen. Og ledelsen i Stats-Dumaen havde forventet, at man i den kommende tid kunne have normaliseret forholdet til vesten, så man kunne komme tilbage til tidligere tider,. Men den mulighed er nok ikke mere til stede.

Men for de Putin-venlige russiske oligarker, der har investeret enorme spekulationssummer i London-ejendomme og etableret egne spekulations-banker i Storbritannien, kan det faktisk gå endnu værre. Det afhænger fuldstændig af, hvordan Rusland nu håndtere denne krise.

Bjarne Bisgaard Jensen, Erik Mikkelsen, Kim Folke Knudsen, Kim Houmøller, Frede Jørgensen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Personligt havde jeg nok udvist flere men det er en fin start og en lort på Putins skjorte når han bliver valgt med 110% af "stemmerne" ved præsidentvalget.

Kim Folke Knudsen

Premieminister Theresa May har vist lederskab og handlekraft, som i denne sag er helt nødvendig.

EU må her forstå deres rolle. Idag GB, imorgen et mord i et andet EU land. Bak GB 100% op i denne sag.

Den lurende katastrofe: En dag går et attentat galt og kemiske våben slipper ud og slår mange andre civile personer ihjel ud over målet. En britisk politimand er for tiden indlagt med alvorlige forgiftningssymptomer. Eks. spionen Sergei Scripal selv og hans datter ligger i koma med en uvis fremtid.

Der skal kigges på kontrollen af russiske værdier, varer og tjenesteydelser, som flyder ud og ind af EU området. Det er i sig selv en sikkerhedsrisiko, hvis der smugles kemiske våben ind i EU området.

Vladimir Putins forbindelser til det russiske oligarki må analyseres yderligere. Det investeres massivt med midler i London og i andre dele af EU området. Penge og kapital er politisk magt, som kan misbruges ved senere lejligheder. Hvor meget hænger oligarkiet i Rusland sammen med det eksisterende enevældige styre under Vladimir Putin, og er de et magtkonglomerat, som sidder tungt på magten ?

Der er ifølge internationale opgørelser 20 mio. russere, som lever i fattigdom. De ser ikke noget til socialistisk lighed eller til alle de værdier, som magthaverne i Kreml og oligarkerne har ophobet og tilranet sig selv.

Hele situationen udstiller hvor svagt Rusland er i øjeblikket. De ved sanktionerne kommer og de ved de vil ramme putinister over hele Europa. Et korrupt styre har brug for kanaler til at sende penge og begrænset adgang til London vil stille Putin og oligarkerne markant svagere.