Theresa May fastholder Ruslands skyld i giftattentat

Rusland udviser britiske diplomater, men det ændrer ikke ved, at Rusland står bag drabsforsøg, siger May.
17. marts 2018 kl. 14:14

Ruslands udvisning af 23 britiske diplomater ændrer ikke noget ved sagens kerne. Det mener Storbritanniens premierminister, Theresa May, der lørdag taler til forårssamlingen i det britiske konservative parti.

- Ruslands svar ændrer ikke noget på kendsgerningen, nemlig et drabsforsøg på to personer på britisk jord. Og der er ingen anden konklusion, end at den russiske stat er skyldig, siger hun ifølge nyhedsbureauet AFP i talen i den britiske hovedstad, London.

May siger samtidig, at den britiske regering i de næste dage vil drøfte med Storbritanniens allierede, hvilke skridt der nu skal tages.

- Vi vil aldrig tolerere trusler på britiske statsborgeres eller andres liv på britisk jord fra den russiske regering. Vi kan være trygge ved den stærke støtte, vi har fået fra vore venner og allierede rundt om i verden, siger hun også ifølge Reuters.

Premierministerens bemærkninger knytter sig til lørdagens melding fra Ruslands udenrigsministerium.

Rusland udviser 23 britiske diplomater, lukker Storbritanniens generalkonsulat i Sankt Petersborg og lukker også British Council i Moskva.

British Council er Storbritanniens internationale organisation for kultur, videnskab og uddannelse.

De russiske tiltag kommer, efter at Storbritannien i onsdags udviste 23 russiske diplomater i forlængelse af angrebet med nervegift den 4. marts i Salisbury i det sydvestlige England.

Det var her, den tidligere russiske dobbeltagent Sergej Skripal og hans datter, Julia, blev fundet bevidstløse på en bænk.

Theresa May har erklæret, at Rusland står bag. I mandags gav hun Rusland en frist til at forklare sig. Fristen udløb ved midnat mellem tirsdag og onsdag, uden at Rusland havde givet en forklaring.

Så kom udvisningen af de russiske diplomater.

Det var i øvrigt på forhånd planlagt, at Theresa May skulle tale lørdag ved partiets forårssamling.

/ritzau/AFP

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Krister Meyersahm

Man må da håbe at Theresa May har konkret viden som kan bestyrke hendes skråsikre udtalelser - i modsat fald bør englænderne fratage hende jobbet.

Karsten Aaen, Flemming Berger, Hans Aagaard, Per Torbensen, Erik Mikkelsen, Karsten Lundsby, Jens Bryndum og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Henrik Leffers

Det her ved at udvikle sig til en absurd historie!
Det eneste bevis England har snakket om, er oprindelsen af den giftgas der blev brugt. Men hvis det er bevis for Ruslands indblanding, så burde "vesten" have beskyldt mordet på Nord Koreas præsidents halvbror i en lufthavn i SydKorea for mordet, for VX gassen der blev brugt i Korea, er den samme familie af nerve-gas, som den der blev brugt i England (Novichok)! Den type gas type producerede både USA og England i øvrigt under den kolde krig, fordi "de var nødt til at vide hvordan Sovjets gas virkede"! Rusland (og Putin i sær!) er ikke så dumme, at de bruger noget "Rusland-specifikt", hvis de ville myrde en fuldstændig ubetydelig person i England! Problemet er faktisk meget mere alvorligt, end vi får at vide, for det må betyde at nogen andre har fået fat på nervegassen! -Jeg håber det er meget rige exil-russere i London, så den ikke bliver vidt udbredt i blandt kriminelle, men deres beviste umådelige pengetrang kunne måske antyde, at de vil forsøge at sælge den til højstbydende...

Karsten Aaen, Anders Graae, Karsten Lundsby og Jens Bryndum anbefalede denne kommentar

Et avanceret kemisk våben, som Novichok angiveligt er, kan kun hånteres af eksperter. Den skyldige, kan som ekspert ikke have været uvidende om, at stoffet opr. er russisk designet og at mistanken derfor ville falde på Rusland. Den efterfølgende medie- og politiker-storm kan næppe heller være kommet som en overraskelse.
Resultatet må følgelig have været tilsigtet.
Hvem kan have interesse heri? Putin? Andre?

Karsten Aaen, Hans Aagaard og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Erik Mikkelsen

Selv på torturanstalten Porton Down (dyr), er der kemikere
der føler sig presset af det politiske system i UK.

Erik Mikkelsen

Selv på torturanstalten Porton Down (dyr), er der kemikere
føler sig presset af det politiske system i UK i forbindelse med sagen.

Erik Mikkelsen

Selv på torturanstalten Porton Down (dyr), er der kemikere der
føler sig presset af det politiske system i UK i forbindelse med sagen..

Erik Mikkelsen

Selv på torturanstalten Porton Down (dyr), er der kemikere som
føler sig presset af det poliitike system i UK i forbindelse med sagen.

Colin Bradley

På den anden side hvem skulle det ellers være? Bevis bliver selvfølgelig svært til umuligt at føre, men der er stort set ikke andre mistanken helt naturligt ville falde på. Russiske systemmodstandere, whistleblowere og 'forrædere' har det med at blive likvideret, om de så befinder sig hjemme eller i udlandet. Der er ikke nogle almindelige kriminelle organisationer, der har adgang til sådan stoffer, og selv hvis de havde det mangler de motivet, medmindre der står nogen bag der både er leveringsdygtig på stoffet og parat til at betale rigtigt stort med hitpenge. Dermed ikke sagt at en bevidst ordre direkte fra Putin står bag det hver eneste gange, men det sker for tit til at være helt tilfældigt.
Man kunne også indvende at enegyldig bevis endnu ikke er fundet mod Peter Madsen men man skal være mere end naiv for at tro hans løgnehistorie.

RT`s tyske chef Ivan Rodionov hævdede på tyske Phoenix 15.3., at den sovjetiske gift blev fremstillet forskellige steder bl.a. i Kasakhstan og Usbekistan. I Usbekistan har USA stået for destruktionen af giften. Desuden er opfinderen af denne gift udvandret til USA i 1992. Desuden skulle giften være meget nem at lave. Hvorfor vil England ikke samarbejde med Rusland om kemiske prøver? Jeg har hverken kunnet få udsagnet be- eller afkræftet. Tyske Deutsche Wirtschafts Nachrichten skrev 14.3: De nuværende spændinger mellem Storbritannien og Rusland er ikke overraskende: omkring øen raser en energikrig, hvor amerikanerne vil stjæle fra russernes markedsandel. Herefter følger en længere artikel om England afhængighed af LNG gas, hvor også Qatar og Norge har interesser.
Fake news?

May spiller for galleriet, udnytter sagen til at puste sig op. Nu møjer hun russerne til, smider rutinemæssigt 23 diplomater ud, og så gør russerne det samme. Balance? Nåh, et spil som John le Carre kunne have skrevet det - med bind for øjnene.
Efter et års tid, så er alle diplomaterne tilbage igen, og kan så afvente om det er dem, der skal smides ud næste gang, eller om der er andre der står for tur.
May skal i øvrigt passe på, at hun ikke generer Rusland alt for meget. Efter Brexit så har englænderne brug for at øge samhandlen med flest mulige lande, og så må hun ikke være sart med hvem det bliver. Fx har May indgået aftaler med Tyrkiet om at øge samhandlen betydeligt - ja, kræsen er hun ikke. Og Rusland har brug for at der nogen, der ignorer sanktionerne mod landet, så inden så længe bliver det hverdag igen, og så er alt glemt om Mays skingre retorik.

Karsten Aaen, Karsten Lundsby og Colin Bradley anbefalede denne kommentar
Lone Lyngholm

Arne Lund. Hvorfor skal May passe på på grund af brexit? Er der ikke mange andre relevante lande at handle med? Hvad skulle man i øvrigt handle med Rusland med? Udover nervegift selvfølgelig..

Lone Lyngholm - Finansielle ydelser, legale som illegale fx Maskiner, vodka, stør, og der er sikkert også mange engelske produkter, russerne gerne vil have fat i.

Henrik Leffers

BP og Shell glæder sig bestemt ikke over Theresa Mays vanvittige angreb på præsidenten for Rusland hvor deres vigtigste uudnyttede "reserver" ligger. BP & Shell er jo nu de største udenlandske olie og gas producenter i Rusland!
@Lone Lyngholm: Jeg har vist aldrig været på RT... Men jeg kan godt se, når jeg bliver misinformeret, og det synes jeg at jeg (og i!) bliver, af de danske medier!

Jens Bryndum, Niels Duus Nielsen, Karsten Aaen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Lone Lyngholm

Arne Lund jeg må le. Maskiner bliver ikke lavet i Rusland. De bliver lavet i Tyskland og Sydkorea. To lande briterne kommer til at handle helt fint med efter brexit.

Økonomi er det absolut sidste Rusland kan true nogen med. Måske lige med undtagelse af Hviderusland og Moldova.

Lone Lyngholm - Grine må du gerne. Men find så bagefter ud af om du har grund til at grine. Og undersøge lige sagen før du skriver og griner. Iflg. det britiske handelskammer , så exporterer Rusland - foruden olie og naturgas - også biler, reservedele, medicin, fisk, pc'er, og elektronik til EU-landene.

Lone Lyngholm

Erhm jeg tror der er ligeknap ligeså stor efterspørgsel på de nævnte russiske produkter som kinesiskproducerede fødevarer. Velbekomme.