Borgmestre: Udligningsfiasko vil koste kommuner millioner

Der kommer ikke en reform af kommunal udligning i denne valgperiode. Det giver anledning til utilfredshed.
17. april 2018 kl. 12:33Opdateret 17. april 2018 kl. 13:36

Forhandlingerne om en ny omfordeling af pengene mellem Danmarks kommuner brød tirsdag formiddag sammen.

Det kommer ifølge overborgmester i København Frank Jensen til at koste byen et årligt tab på 550 millioner kroner.

- Det er et meget voldsomt beløb, som svarer til prisen på omkring 1000 folkeskolelærere - eller at der skal fyres 14 lærere på hver eneste københavnske folkeskole, siger overborgmester Frank Jensen (S)

- Jeg er ærligt talt i tvivl om, om Christiansborg har forstået, at der her gennemføres en massiv nedskæring i Københavns velfærdsbudget, der får meget konkrete konsekvenser. Det er jo ikke Anders And-penge.

Danmarks finansminister, Kristian Jensen (V), er heller ikke glad for den manglende reform.

- Det er sagt på jysk godt træls, at hverken S eller DF vil være med til at lave en ordentlig udligningsreform. Det betyder, at vi skal fortsætte med et fejlbehæftet system i flere år, skriver han på Twitter.

Borgmester i Odder Kommune Uffe Jensen (V) er på linje med finansministeren.

- Jeg er skuffet og ærgerlig over det på hele Danmarks vegne. Vi skulle gerne sikre et Danmark i balance, hvor der er nogenlunde lige mulighed for at levere samme service uanset kommune.

- Cirka syv milliarder kroner i Danmark havner i de forkerte kommunekasser, og det går ud over to tredjedele af landets kommuner, som burde få mere, end de får aktuelt, siger Uffe Jensen.

Sammenbruddet bliver også modtaget med skuffelse i Lolland Kommune, hvor der dog også er lettelse at spore.

- Mange havde næppe fantasi til at forestille sig, at et nyt system kunne stille landdistriktskommuner som Lolland værre, end vi er stillet i dag. Men det kunne det.

- Set i det lys kører Lolland Kommune hellere videre med det nuværende udligningssystem frem for for et nyt, siger borgmester i Lolland Kommune Holger Schou Rasmussen (S).

I Viborg Kommune kunne man med de fremlagte modeller have set frem til at få 35 til 50 millioner kroner mere årligt. Derfor skuffer dagens sammenbrud borgmester Ulrik Wilbek (V).

- Jeg er skuffet over, at det er faldet til jorden. Det er altid ærgerligt med spildt arbejde. Men vi agerer efter de vilkår, der er, og det bliver vi nødt til at fortsætte med at gøre, siger Ulrik Wilbek.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Bemærkning til - " Det er sagt på jysk godt træls, at hverken S eller DF vil være med til at lave en ordentlig udligningsreform. Det betyder, at vi skal fortsætte med et fejlbehæftet system i flere år, skriver han(Kristian Jensen) på Twitter." -
Kan det ikke tænkes , at det var regeringen, der ikke havde et godt forslag og ikke ville forhandle sig frem til et forslag, der gavnede andre end de kommuner hvor de havde borgmestre?

Steffen Gliese, lone hansen, Karsten Lundsby, Vibeke Hansen, Flemming Berger, Kim Houmøller, Jørn Andersen og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Lav systemet om.

Det kommunale selvstyre som er garanteret i Grundloven, hvilket vist er glemt af folketingspolitikerne, har ikke meget indhold når staten blander sig i alle detaljer og med udligningsordenen, plyndrer de kommunale kasser.
Man må ændre systemet, så man i stedet for udligning og bloktilskud, afregner de kommunale udgifter, som staten skal betale/bidrage til, ved at give kommunerne trækningsret til statens konto. Det er jo i forvejen staten der bestemmer hvilke ydelser der skal bevilges og ofte med hvilke beløb de honoreres. Staten må selv hente pengene hos borgerne via indkomstskatten - på denne måde deltager alle danskere solidarisk og ikke kun dem der bor i visse kommuner.
Kommunerne kan herefter drive deres virksomhed som borgerne ønsker det og konkurrere på skatten med andre kommuner, alt efter om man ønsker "meget eller mindre kommune".

Ib Christensen

Hvordan kan en ikke ændring skabe et tab på 550 millioner?
Er et tab ikke penge man har mistet? Eller render de nu igen rundt og fortæller halve sandheder, og forsøger at dække over de sælger skind, uden de har en bjørn at skyde?

Kunne være rart om de havde haft mod til at pege på, hvad det er de syntes er fejl, som modparten ikke var enige i.

Steffen Gliese, Flemming Berger, Tue Romanow og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Her er det buget du altid har haft, det fortsætter du nu med.
Frank Jensen: Hov, hvordan skal jeg nu forklare de her 550 millioner der mangles?

Steffen Gliese

Vi har brug for en centralt fastsat kommuneskat - for som det er lukrerer visse kommuner med mange velhavere på et høj skatteprovenu, selvom skatteprocenten er lav. Hvis den var ens i hele landet, ville den kunne sænkes lidt mange steder - men altså hæves dér, hvor store indtægter er samlet i få, privilegerede kommuner.