Nej tak til DAB: Danskerne vil beholde deres FM-radioer

Der er ingen folkelig opbakning til forslaget om at lukke for FM-båndet i 2021, viser ny meningsmåling.
15. april 2018 kl. 06:02

Et flertal af danskerne tøver med at sende deres gamle FM-radio på genbrugspladsen.

Det viser en ny meningsmåling, som Voxmeter har foretaget for Ritzau.

1004 tilfældigt udvalgte danskere er blevet spurgt i en webbaseret undersøgelse.

De er blandt andet blevet spurgt, om de vil foretrække, at det fortsat var muligt at modtage landsdækkende radiokanaler via FM-båndet efter 2021. 69,2 procent svarer ja, mens 12,3 procent svarer nej.

Respondenterne er også blevet spurgt, om de er enige med regeringen i, at det vil give mening at lukke for FM-båndet i 2021. 14,9 procent svarer ja, mens 58,6 procent svarer nej, mens resten svarer ved ikke.

I dag er det kun 32,3 procent, der kan svare ja til, at de har en digital radio af typen DAB+, som der skal til for at kunne modtage de digitale radiosignaler.

Kulturminister Mette Bock (LA) skriver i en mail, at en fremskyndet lukning af FM-sendenettet er nødvendig, fordi DAB-sendenettet og internetradio giver danskerne flere kanaler og mere indhold at vælge imellem.

Dansk Folkepartis medieordfører Morten Marinus køber dog ikke ministerens argument. FM-sendenettet er et driftsikkert system, som folk er glade for, mener han.

- Så jeg tror, at det fint kan lade sig gøre at have flere platforme, men hvor FM stadig er hovedkilden til radiolytning.

- Ved at lukke for FM generer vi mange mennesker, ikke bare lyttere, men også lokale radiostationer, som faktisk er rigtig godt tilfredse med FM, siger Morten Marinus.

Aktørerne i radiomarkedet får minimum to års varsel til omstilling af forretningen, understreger Mette Bock.

- Et kendt tidspunkt for lukning af FM-sendenettet vil være en fordel for producenter og forbrugere af modtageapparater, så indfasningen kan ske løbende og i rette tid, siger hun.

Dansk Folkepartis medieordfører vil dog slet ikke høre tale om at fremskynde en lukning, men henviser i stedet til den nuværende aftale om at afvente, at 50 procent af radiolytningen, herunder i biler, sker på digitale platforme.

- Og det kommer nok aldrig til at ske. Så jeg kan sige det meget klart. FM kommer ikke til at lukke i 2021, siger Morten Marinus.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Mette Suk har ét hårdtslående argument: Staten kan - angiveligt - spare ca. 30 mio kr. p.a. ved at omstille til DAB. Er der nogen, der kan stikke den?

Og de ca 30 mio kr er helt klart højere prioriteret end den miljøomkostning der er ved at skrotte elektronikudstyr der ellers er fuldt funktionsdygtigt.

Lillian Larsen, Karsten Aaen, Lise Lotte Rahbek, Arne Lund og Leo Nygaard anbefalede denne kommentar
Jørgen M. Mollerup

Modtageforholdene for DAB er bla. i mange etageejendomme og i flere dele af landet meget ringe.

Så må staten erstatte de tab radioejerne får - både i bilerne og i hjemmet.
Ellers overskrides grundlovens ord om privat ejendomsret - § 73
Er DAB indførelse overhovedet et udtryk for "almenvelle" ?

ulrik mortensen

Skrot DAB (Dead And Buried teknologi fra 90'erne) - flere lande har gjort det, og behold FM. I nødsituationer kan man f.eks. høre FM på en 60 år gammel radio i sommerhuset f.eks. Digitale radioer skal hele tiden opdateres, nu til DAB+ for at virke. Dyrt. Alternativt lyt til radio på nettet ...

Maj-Britt Kent Hansen, Lillian Larsen, Karsten Aaen, Flemming Berger og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Er det med DAM-radioer som det var i sin tid med overgangen fra sort-hvis til farve-tv. Det sidste blev først sendt på markedet, da "man" var sikker på, at "alle" havde købt et sort-hvidt. Og at farve-tv først blev afløst af HDTV, da man var sikker på osv. Og det samme med overgangen fra kassetter til CD'ere osv. -
MAO - regeringen ser det som sin opgave, at fremme salget af anden teknologi, end den vante.

Hans Larsen, Lillian Larsen, Karsten Aaen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Sådan er der mange eksempler på forældet teknik. Hvis vi selv kan vælge mellem det, vi har, eller købe den sidste nye isenkram, ja, så ingen protest herfra.
Men når staten eller antenneforeningen går forrest i det nye, som betyder kassation af det gamle, er den helt gal. Både fordi det stjæler vores ejendom, og fordi det øger det materielle forbrug i køb og smid væk samfundet. Er det grøn politik.
Diverse organisationer - op på mærkerne - protestèr - læg sag an mod staten.
Min forudsigelse er - forslaget bliver ikke til noget.

Lise Lotte Rahbek

Nej tak.
Jeg kan ikke se formålet med at lukke FM.

Der er jo ingen som forhindrer evt, interesserede i at købe DAB.radio.
Jeg har hverken interessen eller økonomien til at investere i nyt system.

Maj-Britt Kent Hansen

Alt ævlet om, at der er plads til flere stationer på DAB-radioer, siger jo intet om behovet. Har nogen set en opgørelse over antal lyttere til de 18 stationer samt de regionale?

Vil man have et stort udvalg er en internetradio langt at foretrække.