Ny forening vil have ulv udryddet fra danmarkskortet

Ulven skaber utryghed og bør forvises fra den danske natur, lyder det fra ny forening, som stiftes mandag.
16. april 2018 kl. 05:01

Ulven er ikke velkommen i Danmark og skal fjernes fra den danske natur.

Det er udgangspunktet for en ny forening, Ulvefrit Danmark, som mandag aften ser dagens lys ved en stiftende generalforsamling i Vestjylland.

Ambitionen er at danne en forening, som skal give ulvemodstandere en fælles stemme.

- Det er meningen, at vi skal være en landsdækkende forening. Vi håber på at få flere tusinde medlemmer, siger Hans Henrik Rosager, en af initiativtagerne.

Han bor nær Ulfborg i Vestjylland, hvor et ulvepar sidste sommer slog sig ned og fik hvalpe.

Også i Nordjylland ved man, at der med sikkerhed huserer en ulv.

Der går næsten ikke en uge uden meldinger om husdyr, der er blevet angrebet.

Selv om det ikke altid er dokumenteret, at ulven står bag, skaber det stor utryghed blandt beboerne, forklarer Hans Henrik Rosager.

- Ulven er et meget stort samtaleemne. Mange mennesker er nervøse for at gå tur, selv tæt ved deres egne boliger, siger han.

Ulven er fredet af et EU-direktiv. Men miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) har bebudet, at han vil søge opbakning i EU til at lempe reglerne.

Ministerens ambition er, at der skal være bedre muligheder for at regulere ulven.

Den nye forening ser som udgangspunkt helst ulven fjernet fra den danske natur.

Men man anerkender, at regler skal følges og fraråder, at folk griber til selvtægt.

- Det er nødvendigt, at ministeren får gjort noget ved det i EU. Men der er allerede visse handlemuligheder i den bestående lovgivning. Og dem kan han lige så godt tage i brug, siger Hans Henrik Rosager.

Han peger på, at det allerede under de nuværende regler er mulighed for at give tilladelse til at skyde ulve, der udgør et problem.

Men myndighederne har endnu ikke givet sådanne tilladelser. Det ærgrer Hans Henrik Rosager.

Hos Danmarks Naturfredningsforening er man anderledes positivt stemt over for ulven.

Biolog Bo Håkansson hilser det velkommen, at ulvemodstandere får et talerør.

- Alle synspunkter og holdninger i ulvedebatten er velkommen. Det, der bare er vigtigt, er, at diskussionen foregår med respekt for forskellige synspunkter og med udgangspunkt i faglighed og fakta.

- Der bliver sagt helt utroligt meget forvrøvlet sludder om ulve. Det er rigtig ærgerligt. Uanset hvilken holdning man har, burde vi kunne blive enige om at tage udgangspunkt i fakta, siger han.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dette er mere interessant end seriøst, når man betænker Danmarks påståede ulveproblem.

En 2-3 uger gammel undersøgelse fra Sverige, hvor man undersøgte de 4 län, hvor der er flest ulve, viste et helt andet resultat. Her viste det sig, at et stort flertal var tilfredse med antallet af ulve, - eller syntes, der kunne være betydeligt flere.

Og modstanderne, et lille mindretal, var absolut ikke landmænd alle sammen, som man burde tro, det var først og fremmest jægere. De mente, at ulve "stjal" jagtbyttet fra dem, og derfor burde udryddes.

Tobias Pedersen , Tue Romanow, Bjarne Bisgaard Jensen, Dina Hald, Dorte Sørensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Skal der så ikke også stiftes en forening for udryddelsen af hunde - eller i de mindste løse hunde - men det er vel mere hundens ejer, der er problemet her.

Konsekvensen af tankegangen er, at det er helt okay at udrydde bjørne, los, tigre, elefanter, løver, hyæner, rovfugle, krokodiller, bøfler osv. Alt hvad der kan true mennesker og deres tamdyr, har ingen eksistensberettigelse. Hvordan kan vi kræve at inderne skal acceptere tigrene, når vi ikke selv vil acceptere store rovdyr? Elefanter kan forårsage store ødelæggelser på bøndernes marker. Skal de bare skydes?
DET HOLDER BARE IKKE ! Jeg håber den organisation går nedenom og hjem i skammekrogen!

Carsten Svendsen, Hans Larsen, Herdis Weins, Tobias Pedersen , Tue Romanow, Gert Romme, Bjarne Bisgaard Jensen, Dorte Sørensen, Dina Hald og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Tobias Pedersen

Det er fuldstændig blæst, så stifteren udtale sig i nyhederne, hun vil gerne undgå at det bliver som i 1800talet hvor ulve overfaldt folk i flæng og var en stor trussel mod mennesker.. What :-P lol, jeg citerer lige fra: faktaark om ulve i Danmark skrevet af Mogens Trolle Cand. scient., zoolog, pattedyrekspert og
Thomas Secher Jensen Seniorforsker, museumsinspektør, Naturhistorisk Museum, Aarhus :HVAD ER DET FOR EN ULV, VI HAR FÅET TIL DANMARK?
Ulven, der nu er kommet til Jylland, er den art, der hedder grå ulv Canis lupus. Den grå ulv er vidt udbredt i Europa, Asien og Nordamerika og er for nylig genopdaget i Nordafrika.
ULVENS HISTORIE OG UDRYDDELSE I DANMARK
De ældste ulveknogler i Danmark er 13.000 år gamle og fundet ved Allerød lidt nord for København. Ulven fulgte i fodsporene på rensdyret og var blandt de allerførste indvandrere til Danmark, da isen trak sig tilbage i slutningen af sidste istid.
Frem til middelalderen var ulven udbredt både på Øerne og i Jylland. Klostrene var pålagt at afholde ulvejagter, og der skulle betales ulveskat til kongen. I 1357 udsendte Kong Valdemar en ordre om at bekæmpe ulvene. I 1513 ophævede man ulveskatten på Sjælland, men det formodes, at ulven her var blevet udryddet længe inden. I Jyl3
land holdt ulven dog stadig stand og var ganske hyppig i 1600-tallet i takt med, at pest og krige havde decimeret landbefolkningen, som derfor havde svært ved at modstå ulveangreb. På grund af angreb på husdyr intensiverede man indsatsen mod ulve, og i 1650 blev der påbudt en årlig ulvejagt. De historiske beretninger fortæller om mange store ulvejagter, hvor specielle ulvejægere blev ansat til at bekæmpe ulvene i Jylland. Desuden fangede man ulve i indhegninger, såkaldte ulvegårde, og i ulvegrave, som var firkantede, dybe jordhuller beklædt med træ.
Der er ingen tvivl om, at ulven har gjort skade på får, kvæg og heste, men i den grundigste publicerede gennemgang af ulvens historie og udryddelse i Danmark (Weismann 1931) nævnes ingen tilfælde af ulveangreb på mennesker.
Det lader til, at man i slutningen af 1600-tallet havde udryddet den egentlige ulvebestand i Jylland, men indimellem kom der stadig ulve op fra Tyskland. Den sidste ulv, der med sikkerhed blev nedlagt i Danmark, blev skudt i 1813 ved Estvadgård syd for Skive. "
Så denne forening som frygter for deres fortsatte frihed til gå tur i de danske skove og frygter en tilbagevendende ulvebestand som i 1800talet har slet ingen begrundelse for at eksistere, og de der landmænd, de skal bare holde kæft og være glade for deres EU tilskud.

Skal vi så ikke også have udryddet ræven ? Den kan være et stort problem for folk, der har fjerkræ i landlige omgivelser ??????? Sjovt nok lærer de jo at leve med det.
Jamen, jeg kan altså ikke tage den forening alvorlig.