Telegram

OVERBLIK: Her er burka og niqab blevet forbudt

Et reelt forbud mod burka og niqab er på vej i Danmark. Se her nogle af de lande, der allerede har et forbud.
Telegram
5. april 2018 kl. 16:09

Et stort politisk flertal vil indføre et tildækningsforbud, som vil gøre det forbudt at bære burka eller niqab i Danmark.

Det står klart, efter at både en samlet regering og Socialdemokratiet har erklæret sig parat til at indføre et forbuddet, der skal omfatte tildækkede muslimske kvinder.

Se her nogle af de lande, der allerede har indført et forbud mod de muslimske klædedragter:

* Frankrig: Siden 2011 har det været forbudt at bære beklædning, der skærmer ansigtet i det offentlige rum. Det gælder båder burka og niqab. Straffen er en bøde på omkring 1350 kroner og et tvungent kursus i "franske værdier".

* Belgien: I 2011 fulgte Belgien trop efter Frankrig og indførte samme forbud. Her er straffen en bøde på omkring 1400 kroner eller op til syv dages fængsel.

* Letland: Landets centrumhøjreregering, der tiltrådte i februar 2016, har besluttet at indføre et forbud mod muslimske tørklæder, der gør det umuligt at se, hvordan bæreren ser ud – både burka, som dækker hele ansigtet, og niqab, som lader øjnene være fri.

* Italien: En lov fra 1931 forbyder enhver beklædningsgenstand, der forhindrer bæreren i at blive genkendt. Trods loven har lokale myndigheder enkelte steder tilladt burka.

* Schweiz: Den italiensktalende kanton Ticino i Schweiz indførte i 2013 et forbud mod slør, der dækker ansigtet. Ifølge kritikere er der så få kvinder, der bærer burkaer og niqab i området, at lovgivningen er meningsløs.

* Bulgarien: Det bulgarske parlament vedtog i september 2016 et forbud mod at bære den muslimske klædedragt burka i det offentlige rum. I Bulgarien koster det en bøde på 200 lev - omkring 767 kroner - at trodse burkaforbuddet.

Kilder: Ritzau, Quartz, BBC, The Guardian, AFP.

/ritzau/