Telegram

OVERBLIK: Her er SF og S uenige om udlændingepolitik

På fire afgørende områder ser Socialdemokratiet og SF forskelligt på udlændingepolitikken.
Telegram
14. april 2018 kl. 14:06

Socialdemokratiet og SF har begge skærpet deres udlændingepolitik i lyset af tilstrømningen til Danmark.

Men SF siger fra over for flere af de stramninger, som Socialdemokratiet enten selv har gennemført eller lagt stemmer til. Det kan få betydning for samarbejdet efter en eventuel valgsejr til rød blok ved næste valg:

* Familiesammenføring: Socialdemokratiet støtter, at flygtninge fra borgerkrig som i Syrien må vente tre år på familiesammenføring. Den regel vil SF have afskaffet, så flygtninge får hurtigere adgang til at få familien til Danmark.

* Kvoteflygtninge: Socialdemokratiet vil ikke tage imod kvoteflygtninge, så længe der er stor tilstrømning til Danmark. SF foreslog først at tage imod 1500 årligt, hvilket vil være en tredobling i forhold til tidligere. Men hvis det kædes sammen med en ordning, hvor FN driver flygtningelejre i nærområderne, vil SF tage imod 5000.

* Nødbremse: Socialdemokratiet støtter VLAK-regeringens nødbremse, der i ekstraordinære situationer kan bruges til at stoppe alle asylansøgere - også børn - ved grænsen. SF vil have børn under 18 år undtaget fra nødbremsen. Partiet støtter til gengæld en nødbremse i forhold til voksne asylansøgere.

* Smykkelov: Socialdemokratiet stemte for VLAK-regeringens lovforslag om, at myndighederne skal kunne beslaglægge asylansøgeres værdier over en vis grænse, så de kan bidrage til at betale for opholdet i Danmark. Loven blev hurtigt døbt smykkeloven, og den skal fjernes, hvis det står til SF.

/ritzau/