Telegram

Rusland nedstemmes i FN's Sikkerhedsråd om Syrien-angreb

USA siger, at alle raketter, der blev brugt til angreb mod Syrien, ramte deres mål.
En syrisk soldat filmer skaderne efter det angreb, som USA, Frankrig og Storbritannien gennemførte tidligere lørdag mod to kemisk anlæg vest for Homs og et videnskabscenter i udkanten af Damaskus.

En syrisk soldat filmer skaderne efter det angreb, som USA, Frankrig og Storbritannien gennemførte tidligere lørdag mod to kemisk anlæg vest for Homs og et videnskabscenter i udkanten af Damaskus.

RITZAU SCANPIX

Telegram
14. april 2018 kl. 17:58

Trods et ønske fra Rusland er det ikke lykkedes lørdag aften dansk tid at samle et flertal i FN's Sikkerhedsråd for at fordømme USA, Frankrig og Storbritanniens "aggression" mod Syrien.

Kun Rusland, Kina og Bolivia stemmer for resolutionen, der er forfattet af den russiske regering.

Otte lande stemmer imod resolutionen, mens fire undlader at stemme.

En resolution behøver ni stemmer for at blive vedtaget.

USA, Storbritannien og Frankrig kunne under alle omstændigheder benytte sig af deres vetoret til at afvise en resolution.

Den har de alene sammen med Rusland og Kina.

Det amerikanske forsvarsministerium oplyste tidligere på dagen, at alle de tre landes raketter ramte deres mål i Syrien tidligt lørdag morgen.

Rusland hævdede ellers, at det var lykkedes at nedskyde dusinvis af raketterne. Det samme gjorde den syriske regering.

USA, Frankrig og Storbritannien brugte skibe, en ubåd og kampfly til at affyre 105 målsøgende raketter, siger forsvarsministeriet i Washington.

De var rettet mod tre anlæg i Syrien, som fremstiller kemiske våben.

Angrebene var gengæld for den syriske hærs angivelige angreb med kemiske våben mod byen Douma sidste weekend.

En højtstående amerikanske embedsmand siger lørdag aften ifølge AFP, at USA føler sig overbevist om, at der blev brugt både klorgas og det endnu farligere sarin under angrebet i Douma.

Angrebene lørdag morgen vil "i høj grad påvirke det syriske regimes evne til at udvikle, opstille og anvende kemiske våben i fremtiden", konstaterer den amerikanske general Kenneth McKenzie.

Han siger, at ingen civile blev dræbt ved raketangrebene.

- Det er en aggression mod en suveræn stat, lød det fra den russiske FN-ambassadør, Vassilij Nebensia, da FN's Sikkerhedsråd lidt tidligere debatterede den russiske resolution.

USA, Frankrig og Storbritannien har udvist "en åbenlys foragt for folkeretten", sagde han.

Mens der blev talt i FN, var inspektører fra OPCW, organisationen der overvåger forbuddet mod kemiske våben, på vej til Douma. De skal prøve at undersøge, om der blev brugt kemiske våben, og om hvem der affyrede dem.

Over 40 blev meldt dræbt ved angrebet i Douma, som på det tidspunkt stadig var under oprørernes kontrol.

/ritzau/Reuters

Opdateret 14. april 2018 kl. 20:24

Daniel Joelsen

Over 100 raketter og ingen civile drab! Så kan ham Sadam også lære det med de kemiske våben.

Hele historien minder om Iraq.
En uge efter 9/11 blev mange i USA forgiftet af Anthrax. De skyldige blev udpeget som Iraq og deres ‘alloedrede’( som også var løgn) al Qaeda.
6 år senere blev det konfirmeret at Anthrax kom fra et FBI laboratorium.
Der blev bygget op til had imod Iraq, og alle medier hujede og vi bombede befolkningen tilbage til middelalderen.

Nu 4 uger efter at Skripal og hans datter blev syg af en slags kemi i London, siger russerne at de har fået dokumenter fra et af OPCW officielle laboratorier i Svejts, som viser at kemikaliet er et andet, som kun vestlige lande besider.
Så bliver der bygget op til had imod Syrien, alle medier hujer med, og vi bomber deres faciliteter som bl.a. Producerer vacciner imod slangebid og kræftbehandling. ( de er jo under sanktioner og må derfor selv prøve at finde løsninger som erstatning for vestlig medicin.)

En af de faciliteter som blev bombet, blev godkendt af OPCW for et år siden, og de har været der før.
Det eneste der officielt er bevis for, er at nogle oprørsfraktioner har brugt kemiske våben 87 gange.
Tror egentlig ikke vi er naive. Men, som tidligere ansatte i NYT udtaler: vi mærker hurtigt den usynlige hånd, og ved hvad der er No-go at efterforske eller skrive om...
Meget sørgeligt at vi ikke har lært naturlig skepsis, og søger mere end påstande, med hensyn til historien, magtens prioriteter og de utallige løgne som vi gennem tiden er blevet fodret med

Flemming Berger, Hans Aagaard og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar