Syd- og Nordkorea forhandler om atomtekst forud for topmøde

Embedsmænd fra Nord- og Sydkorea begynder arbejdet på en fælles udtalelse til topmøde.
17. april 2018 kl. 09:48Opdateret 17. april 2018 kl. 11:14

De diplomatiske vinde over den koreanske halvø bliver stadig lunere. I en udtalelse tirsdag oplyser Sydkorea, at landet overvejer at sende repræsentanter til Nordkorea forud for et topmøde om fælles sikkerhed på halvøen.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

De to lande er begyndt at arbejde sammen om flere små diplomatiske projekter. Et af dem er en fælles tekst, som de to lande vil udsende som afslutning på topmødet.

De to landes ledere mødes 27. april, mens der er rygter om et topmøde mellem Nordkorea og USA inden udgangen af maj.

Teksten vil ifølge Sydkorea bekræfte begge landes forpligtelse til at fjerne atomvåben fra halvøen.

Ifølge Washington Post er der ikke nødvendigvis enighed hos de forskellige parter - Sydkorea, Nordkorea og USA - om hvad det betyder.

I USA's øre gælder forpligtelse udelukkende de to koreanske lande, mens Nordkorea ifølge avisen også forventer, at det inkluderer amerikanske våben, der er sat op for at forsvare Sydkorea.

Nordkorea hævder, at dens jagt på et program, der giver dem mulighed for at angribe med atombomber, er et forsøg på at afskrække USA fra at invadere, skriver Reuters.

USA har udstationeret 28.500 tropper i Sydkorea men nægter, at der er planer om at invadere Nordkorea.

De to koreanske lande er teknisk set i krig med hinanden. De to lande har indgået en våbenhvile, men der er aldrig blevet underskrevet en fredsaftale mellem de to parter.

Forud for topmødet har de to koreanske lande allerede forsøgt at forbedre kommunikationen. Ifølge Sydkorea kan der allerede fredag være hul igennem til den særlige forbindelse, som oprettes mellem lederne af de to lande.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu