USA frygter Rusland har pillet ved beviser på kemisk angreb

Krisemøde i organisation mod kemiske våben er begyndt med anklager om svindel med beviser.
16. april 2018 kl. 11:14

Rusland har muligvis pillet ved eventuelle beviser for, at der er foregået et kemisk angreb i den syriske by Douma nær Damaskus.

Sådan lyder en anklage fra en amerikansk udsending ved et krisemøde mandag i Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW) ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Udsendingen er anonym, og det står ikke klart, hvor Reuters har oplysningen fra.

Anklagerne drejer sig om et formodet kemisk angreb i Douma 7. april, der kostede over 40 mennesker livet.

Reuters melder videre, at den amerikanske udsending har luftet bekymring for, at brugen af kemiske våben vil stige.

Det franske nyhedsbureau AFP skriver modsat, at den russiske udsending har "svoret" ikke at blande sig i OPCW's undersøgelser.

OPCW er baseret i Haag i Holland. Organisationens formål er ifølge AFP at implementere den konvention om kemiske våben, der trådte i kraft i 1997.

Siden 2014 har organisationen haft fact finding mission i Syrien.

Organisationen blev i 2013 belønnet med Nobels fredspris for sit arbejde. Året efter forsøgte organisationen at få fjernet det syriske regimes kemiske våbenlagre.

Lørdag ankom OPCW's mission til Damaskus med henblik på at tage til Douma, der ligger øst for hovedstaden. Ifølge planen skulle holdet søndag tage til Douma.

OPCW's hold i Damaskus har haft møder med repræsentanter fra det syriske regime.

Oprørerne i Douma har siden angrebet accepteret et tilbud om at blive evakueret fra området mod at overgive kontrollen med byen til regimets styrker.

OPCW's hold er på det syriske regimes anmodning på vej til Douma for at undersøge, om der er brugt kemiske våben.

Såfremt der findes indikationer på brug af kemiske våben, har holdet dog ikke mandat til at udpege, hvem der har brugt dem.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Er der nogen der forventede at russerne ikke ville fare derind omgående og forsøge at skabe total forvirring inden OPCWs indtræden?

Jens Thaarup Nyberg

Er der nogen der forventede, USA ikke ville følge op på sine provokationer.

Hans Aagaard, Anders Graae, Gert Romme og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

Rusland mangler i øvrigt stadig at komme med bevis for at angrebet (som de siger ikke fandt sted) var orkestreret af Storbritannien.

Ja.. det sagde de faktisk. Helt i tråd med at angrebet i Salisbury (som heller ikke fandt sted) var begået af UK selv.

Mærkeligt når de ikke fandt sted at de samtidig var begået af briterne.

Henrik Leffers

Ruslands beskyldning mod UK var ikke, at der ikke fandt et angreb sted, men at det der skete var, at nogen simulerede et angreb, som ikke foregik med med en "kemisk bombe". RT.com skrev, at der var nogen døde, men at der ikke var et egentligt angreb, giften var noget nogen indtrængere på hospitalet havde spredt. De hvide hjelme, som holder øje med angreb med giftgas, og som har været citeret for det mange gange, oplyste så, at det var engelske efterretningsfolk, der gjorde dem opmærksom på det, og at de (de hvide hjelme) nu skulle få nyheden spredt.

Henrik. Tror du nogensinde der kommer bevis for russernes fuldstændigt tilfældige beskyldninger? De gentager dem jo sjældent men skyder bare på alt og alle.

De har sagt begge del. At der ikke var et angreb og så at det var iscenesat af briterne. I Salisbury har de helt afvist at det har fundwt sted. Det var så inden de begyndte på deres opkast med at det stod briterne bag.

Både i Rusland og hos USA´s præsident er sandhed noget man gradbøjer - eller måske "alternativ fakta".

Må jeg blot minde om, at giftattentatet på Sergej Skripal, en tidligere russisk efterretningsofficer i eksil i England samt hans datter, blev udført at Tjekkiet og Sverige.

- I hvert fald iflg. det russiske udenrigsministeriets talsperson. Da begge lande forlangte dokumentation eller dementi, fandt Rusland pludselig ud af, at Storbritannien havde gjort det for at kaste skylden på Rusland.

Thomas Bindesbøll

Tak Gert Romme, præcis kommentar, og med direkte henvisninger til den fuldstændige omgang "spredhagls" agit-prop som Kreml leverer disse dage.
Den er da til at gennemskue for enhver.

Tilbage står lige nu, at FN's rette organ til at undersøge seneste giftgasangreb i Syrien bliver groft saboteret mht til ders adgang til området.
Hvad ligner i alverden ligner det - andet end chikane overfor FN !!!??

Og hvordan i alverden kan det ske, at det nu i praksis er russere, der i et såkaldt "suverænt land", = Assads Syrien, der ifølge nyhedsbureauerne "forklarer", at grunden til at undersøgelserne ikke er gået i gang er "manglende tilladelser", Hvilke manglende tilladelser og hvad f.... bilder de sig ind ?! Krigsforbrydere ønsker nok genre lidt tid til at slette og sløre deres spor? Man savner ord for den slags hykleri og kynisme.

Genhør bla. DR-Orientering fra denne eftermiddag om dette bizarre spil.

Det er nemlig super interessant at russerne både taler og agere som var det i Moskva alt dette foregik.

Russerne løber måske tør for tid. Efterhånden som Assad kommer tættere på den totale sejr bliver hans brug for Rusland mindre men kan han slippe af med dem bagefter?