EU tilbyder Trump lempelser for at undgå handelskrig

Nye handelsforhandlinger med USA betinges af, at EU undtages permanent for højere told på stål og aluminium.
17. maj 2018 kl. 13:07

EU er klar til at forhandle om bedre markedsadgang for amerikanske virksomheder, hvis USA til gengæld permanent fritager EU-landene for højere told på stål og aluminium.

Det er budskabet fra EU-lederne, der er samlet til topmøde i Sofia.

- EU vil ikke forhandle med en pistol for panden, siger en EU-kilde.

Målet med tilbuddet fra EU-landene er således at undgå en handelskrig med USA.

EU-lederne var onsdag aften samlet til middag inden et topmøde torsdag med lederne af seks lande på det vestlige Balkan.

Her er de blevet enige om at tilbyde USA forhandlinger om bedre gensidig adgang til hinandens markeder.

Tilbuddet omfatter industriprodukter, herunder biler, og liberalisering af markedet for offentlige indkøb.

USA's præsident, Donald Trump, har indført en told på 25 procent på stål og 10 procent på aluminium.

Tolden er begrundet med nationale sikkerhedsinteresser.

Den skal især ramme kinesisk dumping på det amerikanske marked, men den truer også med at udløse en handelskrig mellem EU og USA.

Foreløbig er EU midlertidigt undtaget for de nye toldsatser frem til 1. juni.

- Vi har en fælles position, siger Merkel torsdag på topmødet.

- Vi ønsker en permanent undtagelse, og derefter vil vi være klar til at tale om, hvordan vi gensidigt kan nedbringe barrierer for handel, siger hun.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) siger, at EU og USA var i gang med at forhandle om en omfattende frihandelsaftale, inden Donald Trump blev præsident i USA.

- Den dør er nok for tiden lukket, erkender statsministeren.

- Men det er ikke det samme, som at man ikke kan modernisere nogle relationer. EU og USA har brug for at samarbejde om det her, siger han.

EU er også klar til at forhandle om mere samarbejde på energiområdet, især naturgas, hvis USA fjerner enhver trussel om en handelskrig.

Desuden er EU klar til at forhandle om udvidet samarbejde om regler og reformer af verdenshandelsorganisationen, WTO.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Simon-Matti Hørlyck Campbell

"Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) siger, at EU og USA var i gang med at forhandle om en omfattende frihandelsaftale, inden Donald Trump blev præsident i USA."
Så journalisten har aldrig hørt om TTIP?
Jeg vil mene at det er en del af arbejdet som journalist at undersøge den slags selv. Det er under lavmålet at tro, at en kilde skal gøre journalistens arbejde, for slet ikke at tale om den åbenlyse interesse konflikt. Og årligt talt, så burde en journalist der dækker politisk stof, være bekendt med en kæmpe handelsaftale som TTIP.

Desværre er ritzau ikke ene om den tendens. I forbindelse med Sass Larsens bog, kunne man forleden læse denne formulering: "Sass Larsens forslag, der ifølge Information optræder i den nye debatbog 'Exodus... "
Selvfølgelig er information en meget troværdig avis, men det kan da ikke være så svært, at finde det citat selv. Man skulle tro, at det kun var information, der havde adgang til bogen.

Er det nyhedsræset der afstedkommer den slags makværk? Jeg er efterhånden vant til den enormt lave kvalitet fra ritzau's telegrammer, men Politiken plejede, på trods af de utallige stavefejl, i det mindste at have en eller anden slags lydighed, men måske er presset blevet sådan, at det bliver mere og mere tillokkende, at sprænge over hvor gærdet er lavest, selv for dem.