Telegram

Russisk journalist dræbt af skud i Ukraine

En Kreml-kritisk journalist, der havde forladt Rusland, fordi han frygtede for sit liv, er dræbt i sit hjem.
Ukrainsk politi holder vagt foran det hus, hvor Arkadij Babtjenko blev dræbt tirsdag.

Ukrainsk politi holder vagt foran det hus, hvor Arkadij Babtjenko blev dræbt tirsdag.

RITZAU SCANPIX

Telegram
29. maj 2018 kl. 22:17

Den fremtrædende russiske journalist Arkadij Babtjenko er blevet skudt og dræbt i sit hjem i den ukrainske hovedstad, Kijev. Det oplyser politiet i Kijev.

Babtjenko var en af Ruslands mest kendte krigskorrespondenter og tidligere soldat. Men han havde forladt sit hjemland, fordi han frygtede for sit liv.

Ukrainsk politi oplyser, at Babtjenkos kone fandt ham blødende i deres lejlighed i Kijev og ringede efter en ambulance. Han døde på vej til hospitalet.

Politiet tilføjer, at der er mistanke om, at drabet på Babtjenko var knyttet til hans professionelle aktiviteter.

Journalisten var blandt andet kritisk over for Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Hans kritik af russiske bombardementer i Syrien er også blevet mødt med kraftige reaktioner fra russiske politikere.

Desuden har han betegnet Rusland som en aggressor mod Ukraine.

På spørgsmålet om, hvad politiet mener, der ligger bag drabet, svarer Kijevs politichef, Andrij Krijstjenko, til tv-stationen 112:

- I første omgang hans professionelle aktivitet.

Ukrainske myndigheder har offentliggjort en tegning af en mand, de mistænker for at være Babtjenkos morder. Tegningen viser en kasketklædt mand med gråt skæg på omkring 40 til 45 år.

Arkadij Babtjenko, som blev 41 år, blev i 2015 hædret med Tucholsky-prisen af den svenske forfatterforening Pen, skriver nyhedsbureauet TT.

Prisen gives til forfattere og journalister, der har ydet en særlig indsats for ytringsfriheden. Tidligere modtagere af prisen tæller blandt andre Svetlana Aleksijevitj og Masha Gessen.

Arkadij Babtjenko er ikke den første journalist, der mister livet i Kijev de seneste år. For to år siden blev en hviderussisk journalist ved navn Pavel Sjeremet dræbt i en bileksplosion.

Sjeremet var kendt for sine kritiske holdninger til sit hjemlands styre og sit venskab med den dræbte russiske oppositionspolitiker Boris Nemtsov.

Ruslands udenrigsministerium har efter mordet på Babtjenko udsendt en meddelelse, hvori de kritiserer, at journalister bliver myrdet uden konsekvenser i Ukraine.

/ritzau/Reuters

Opdateret 30. maj 2018 kl. 00:13

Der føres en åben krig mod presse og granskende journalister. Men hermed er danske journalister jo heldigvis ikke i farezonen, for de er helt tilfredse med blot at skrive af fra Ritzau´s fortyggede meninger.

Men Putin-kritikeren, Arkadij Babtjenko, var ikke hvem som helst, som jeg beskriver senere. Og han har længe vidnet om, at han konstant bliver forfulgt, og hele tiden har fået masser af trusler for sine politiske opfattelser samt for afsløringer af magten i Rusland.

I 2016 flygtede han først fra Rusland til Prag, men her evnede politiet ikke at beskytte ham, - eller måtte ikke for politikerne. Og da han fortsat blev truet og forfulgt, nærmest flygtede han i 2017 til Kiev i Ukraina, hvor politiet holdt øje med ham, og alligevel lykkedes det hans forfølgere at dræbe ham.

En rådgiver til Ukrainas indenrigsminister oplyser, at morderen, formentlig en professionel agent, ventede på Babtjenko i trappeopgangen, og skød ham i ryggen da han gik ud for at købe brød. Han blev skudt med flere skud, oplyser politiet. Og politiet har fantombillede af morderen.

Arkadij Babtjenko var anset som en fremragende krigskorrespondent, og har blandt andet skrivet bogen; "Krigens farver", om da han som 18-åring var ed i den russiske arme i Tjetjenien. Hvilket han han beskrev som ”et helvede på jorden”.

I Sverige har Arkadij Babtjenko i 2015 modtaget Tucholsky-prisen af yttringsfrihedsorganisationen, Svenska Pen. Den fik han for sin journalistiske hæderlighed og stædighed samt for sine unsentimetale beskrivelser af "krigens virkelighed”.

Thomas Bindesbøll

Tak-tak, Gert Romme -

Hvor fint, alt du skriver, tak igen,,,,,
mens et par andre af os her til aften --og endnu en gang -- sidder lidt "paf" over denne brutale nyhed, der når os, både via privat post og via telegrammer, at endnu en god og modig kritisk russisk journalist har måttet betale den højeste pris for at skrive om Sandheden, med Stort S.
Især om alt det onde han selv har oplevet.

Det gør derfor ondt at nu også han er blevet fejt myrdet.

Havde selv kontakt med Babtjenko, via den i 2006 ligeledes fejt myrdede Anna Politkovskaja, også
senere pga. hans hudløse "Vietnam-Syndrom" bog/artikler om mareridtet i Tjetjenien.
Kort sagt en mand, der selv havde oplevet virkelighedens gru og blev forandret af det.
Og turde synge ud.

Hatten af -

Husk alle også den i London 2006 også bestialsk myrdede Litvinenko, endnu et "sandhedsvidne" som Putin og Co, derfor ikke brød sig om

Ikke så mange ord mere at skrive - bortset fra midt i sorgen at understrege ordet
""skrivning"", og det kunne også Babtjenko, og i dén grad.

Måtte hans indsatser dermed ikke alt sammen have være forgæves - trods
alt ondt og disse feje (stats)mordere i denne verden.

I kan selv google på Babtjenko, og dermed også nå frem til de nyoprettede internet-sider, der med rette hylder ham, og hvor man kan skrive sin respekt ....

Herfra går tankerne mest til arme Babtjenkos familie, det gøres privat, men vigtigt dog lige at minde alle læsere om. hvad der dog sker af onde - og gentager ordet "FEJE"- mord sker.

Ethvert oplyst menneske kan forhåbentlig drage egne konklusioner - også ift. til dette usle mord på Babtjenko.

Æret være hans minde - og bedre tider fremover !
.... "лучшие дни впереди..."