Trump vil fordoble forsvarsudgifter hos Natos medlemmer

Europæiske lande slås med at nå op på to procent i forsvarsudgifter, men Trump vil nu have fire procent.
17. maj 2018 kl. 21:11Opdateret 17. maj 2018 kl. 23:47

USA's præsident, Donald Trump, mener, at Nato-landene bør bruge fire procent af bnp på forsvar.

Det er en fordobling af det fælles mål, som mange lande, blandt dem Danmark, har svært ved at nå.

- Målet bør være fire procent, siger Trump ifølge nyhedsbureauet NTB i forbindelse med en fotoseance med Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg i Washington.

Medlemmerne af forsvarsalliancen blev på et topmøde for fire år siden i Wales enige om, at de skal arbejde hen imod, at alle lande bruger to procent af bnp på forsvar.

Under nordmandens besøg i USA var fokus på medlemslandenes udgifter til militær.

Den amerikanske præsidents forslag vækker ikke begejstring hos De Konservatives forsvarsordfører, Rasmus Jarlov.

- Det er meget voldsomt, og jeg tror ikke, at det har nogen gang på jorden.

- Det er vigtigt, at Nato er stærkt, men to procent af bnp er nok til, at Nato kan have det militære overherredømme - både i Europa og resten af verden.

- Vi skal bruge så lidt penge på forsvar som muligt, og det vil sige omkring to procent af bnp. Fire procent er unødvendigt, siger Jarlov.

USA med Trump i spidsen har længe været utilfreds med, at mange af de øvrige medlemmer af Nato ikke er i nærheden af de to procent, som ifølge aftalen i Wales er målet inden for ti år - altså i 2024.

En oversigt fra Nato over landenes forbrug på forsvar viser, at kun 15 af de 29 medlemmer er på kurs mod at nå målet inden deadline.

USA's krav er, at de lande, som ikke har kurs mod målet, må fremlægge nye løfter før et topmøde i Bruxelles i juli.

Jens Stoltenberg, der som tidligere og mangeårig norsk statsminister må bære en del af ansvaret for, at Norge i dag med 1,62 procent er et stykke under målet, stod som øverste leder af forsvarsalliancen til stor ros.

- Det er en ære at have generalsekretær Stoltenberg med os. Nato har samarbejdet godt med USA, og vores forhold er vældig godt, sagde Trump.

Nordmanden har ifølge Trump knoklet hårdt for at få medlemmerne til at øge udgifterne.

- Stoltenberg har fået en lang forlængelse (af jobbet til 2020, red.), og vi har presset hårdt på for det, for denne mand har gjort et storartet job i Nato, siger Donald Trump.

Jens Stoltenberg roste også Trump for at gå forrest i arbejdet med at øge forsvarsudgifterne.

Danmark ligger på 1,17 procent.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kenneth Jacobsen

En gal mand. Tværtimod skulle USA tage ved lære af sine europæiske partnere og skrue ned, i stedet for op, for sine militærudgifter. Den der køber en motorsav, vil før eller siden finde et sagesløst træ.

Jeg tror, at tiden nu er kommet til totalt at ignorere Donald John Trump og hans USA samt Nato.

Verden er absolut blevet mere risikofyldt inden for de sidste 5-7 år, og landene må derfor se på egen sikkerhed på en helt anden måde end gennem de sidste 25-28 år. Men fjolset i Det Hvide Hus er jo gang på gang fremkommet med udtalelser, der gør, at man ikke skal regne med nogen Nato-hjælp fra USA. Så hvorfor opruste med USA-våben?

Tiden er nu til at sikre sig med andre alliancer, og her er EU nok det bedste bud for Europæiske lande.

Peter Sterling

Er manden gal, genial eller ligeglad? Det er vigtigt og nødvendigt at nå op på 4 % af BNP. Pengene skal dog ikke gå til Trumps venner i våbenindustrien, men til humanitær hjælp. Den danske udviklingsbistand stræber efter at nå ned på 0,7 procent af bruttonationalindkomsten. Men den langsigtede udviklingsbistand forudsætter en Globalt Fokus.

Link: Fire konflikter og historisk tørke har skabt den værste krise siden 1945 https://www.information.dk/udland/2017/04/fire-konflikter-historisk-toer...

"Hver for sig er de fire kriser i Somalia, Yemen, Sydsudan og det nordøstlige Nigeria ikke overraskende. Men tilsammen har de skabt den værste humanitære krise siden 1945. Én ting forbinder fødevarekriserne i Yemen, Sydsudan, Somalia og Nigeria: konflikt.

27 millioner mennesker lider af hungersnød eller er på grænsen til at sulte. Det internationale nødhjælpssamfund er også i knæ og mangler 215 millioner amerikanske dollars til nødhjælp".

Link: Rapport: Hvert sjette barn i verden lever i en konfliktzone https://www.information.dk/telegram/2018/02/rapport-hvert-sjette-barn-ve...

"357 millioner børn lever i konfliktzoner. Det er en stigning på 75 procent siden begyndelsen af 1990'erne. Øget urbanisering, længere løbende konflikter og en stigning i antallet af skoler og hospitaler, der er målrettet angreb, har øget faren for børnene. Tal fra FN viser ifølge rapporten, at flere end 73.000 børn er blevet dræbt eller kvæstet i 25 konflikter siden 2005, da organisationen begyndte at føre statistik.

Den forværrede situation for børn i konfliktramte områder skyldes ifølge Save the Children et øget antal kampe i byer og stigende brug af bomber i tætbefolkede områder. Børn i Mellemøsten er mest tilbøjelige til at bo i en konfliktzone. Det gælder således for to femtedele af alle børn i regionen. Dernæst følger Afrika, hvor 20 procent af alle børn bor i krigshærgede områder".