Telegram

Dansk burkaforbud forarger i medier verden over

Fra medier i Storbritannien og USA til Australien og Mellemøsten omtaler man det omstridte tildækningsforbud.
Et flertal i Folketinget vedtog torsdag det meget omdiskuterede tildækningsforbud. Her overværer en række niqabklædte kvinder debatten.

Et flertal i Folketinget vedtog torsdag det meget omdiskuterede tildækningsforbud. Her overværer en række niqabklædte kvinder debatten.

RITZAU SCANPIX

Telegram
1. juni 2018 kl. 04:01

Siden et flertal i Folketinget torsdag vedtog et tildækningsforbud, som reelt er et forbud mod at bære niqab eller burka, er nyheden blevet omtalt vidt og bredt i medier rundt om i verden.

Forbuddet er blandt tophistorierne hos det politiske medie Politico.

Ifølge mediet kritiserer menneskerettighedsorganisationen Amnesty International Danmark for at overtræde ytrings- og religionsfriheden.

Financial Times skriver, at tildækningsforbuddet er "den seneste af mange love, der rammer migranter i de skandinaviske lande".

Også den arabiske tv-station Al-Jazeera beretter, at forbuddet ifølge nogle er direkte rettet mod muslimske kvinder:

- Den danske regering siger, at loven ikke er møntet på nogen religion. Men nogle anser loven for at være direkte rettet mod nogle muslimske kvinder, som vælger at bære burkaen i offentligheden.

Det britiske medie The Independent citerer justitsminister Søren Pape Poulsen (K) for at sige, at det er uforeneligt med danske værdier at have sit ansigt gemt væk:

- Med et forbud trækker vi en linje i sandet og understreger, at her i Danmark viser vi hinanden tillid og respekt ved at møde hinanden ansigt til ansigt.

Australske ABC har talt med 20-årige Zainab Ibn Hssain, der bor i København. Hun siger til mediet, at forbuddet "ikke er fedt".

- Det betyder, at jeg ikke kan gå i skole, gå på arbejde eller gå ud med min familie. Men jeg vil ikke tage min niqab af, så jeg må finde en anden løsning, siger Zainab Ibn Hssain.

Hun fortæller, at folk har råbt af hende og spyttet efter hende på gaden, efter hun for et år siden valgte at gå med niqab.

- Men hvis jeg forlader Danmark, så vinder politikerne. Jeg føler, at det, de i virkeligheden ønsker, er, at muslimerne forlader Danmark, siger hun til det australske medie.

Frankrig vedtog et burka- og niqab-forbud i 2011 og var frontløber i Europa. Siden har Belgien, Østrig, Bulgarien og nu Danmark vedtaget lignende forbud.

Tildækningsforbuddet træder i kraft fra 1. august og udløser en bøde på 1000 kroner ved overtrædelse første gang. Fjerde gang og derover straffes overtrædere med en bøde på 10.000 kroner.

/ritzau/

Opdateret 1. juni 2018 kl. 06:34

Steffen Gliese

Dansk politik er blevet en cirkusforestilling.

Karsten Aaen, Lillian Larsen, Tino Rozzo og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Tildækning har aldrig været et reelt problem i Danmark eller andre lande. Det er præcis som med dyb fattigdom og tiggeri, der heller ikke udgør nogen trussel mod landet.

Hvis man udelukkende loggiver for at straffe de mennesker, man ikke bryder sig om., er det udelukkende simpelt og ubehagelig racisme.

- Altså har store dele af den danske befolkning ændret sig fra venlige, vidende og humanitære borgere til nu blot at være ubegavede og primitive racister. Og der er vel ikke noget at sige til, at udenlandsk presse undre sig over ændringen til denne rå primitivitet på egentlig blot 10-15 år.

Karsten Aaen, Lillian Larsen og Tino Rozzo anbefalede denne kommentar
Christian de Thurah

Gert Romme
Du skriver, at den danske befolkning har ændret sig fra at være "venlige, vidende og humanitære borgere" til at være "ubegavede og primitive racister". Det er en meget gennemgribende og voldsom forandring af en befolkning, især når den sker over relativt kort tid.
Hvad mon årsagen kan være?

jens peter hansen

Udover at jeg synes forbuddet er usædvanligt dumt, så giver jeg ikke fem flade øre for australsk forargelse. En nation der eksporterer asylansøgere i bundter til andre lande, har vis ikke meget at lade DK høre.

jens peter hansen

vist

@ Christian de Thurah,

Du stiller mig et spørgsmål, jeg af gode grunde ikke kan besvare. Jeg bor ikke i Danmark, som modtager min skat. Men jeg tror heller ikke, at ret mange borgere i Danmark opdager denne uheldige udvikling, fordi de jo er midt i begivenhederne.

Men jeg har flere gange tidligere gjort opmærksom på, at vi har konstateret et skred mod fortsat mere intolerance i den danske mentalitet, for hver gang vi kommer til Danmark, og det gør vi over 2-4 dage en gang om året.

Dette "fænomen" bliver i øvrigt også flittigt debatteret på de "sites" hvor danskere i uden for Danmark kommunikerer. Og jeg kan i hvert fald mindes 2 gange, hvor danskere "informerede" presse og offentligheden om tilstandene i Danmark - Altså nærmest et oprør, der gav genlyd i pressen udenfor Danmark, og ikke ligefrem gavnede på Danmarks images.

Dette skred i mentaliteten er formentlig sket langsomt og næsten umærkeligt over en årrække efter "salami-metoden". Og hver gang "nogen" taler negativt om andre, og hver gang "nogen" tilføjer en lille usandhed, som de fleste kan gennemskue, men accepterer, så vender borgerne sig til det. Og så bliver det acceptabelt. Og det er jo også en kendsgerning, at små usandheder kan siges, så mange gange, at de bliver troet som selvfølgeligheder af de svageste fungerende borgere.

Og denne måde kan man faktisk ændre mentaliteten. For når populistiske og ligeglade politikere herefter tager disse synspunkter op for at gavne sig selv, så er det jo selvfølgelige kendsgerninger - også for en større gruppe af borgerne.

Karsten Aaen, Tino Rozzo og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

- Altså har store dele af den danske befolkning ændret sig fra venlige, vidende og humanitære borgere til nu blot at være ubegavede og primitive racister. Skriver Gert Romme.
Det er altså venlige mennesker der er blevet racister, inhumane og uvidende. Hvor ved han nu det fra, jo fra sine 2-4 dages visiter i DK. Ser man det.

Dorte Sørensen

Jeg har undret mig over hvordan et flertal af den tyske befolkning kunne følge Hitler - men med den udvikling som den danske indvandre og flygtninge debat mv. har taget forstår jeg bedre udviklingen i Tysklan i 1930.

Lillian Larsen, Ebbe Overbye, Tino Rozzo og Keld Sandkvist anbefalede denne kommentar

@ Gert Romme.
Overgangen fra "venlige, vidende og humanitære borgere til nu blot at være ubegavede og primitive racister" er ikke sket over de sidste 10-15 år.
Det tog for alvor sin begyndelse allerede ved regeringsdannelsen i 2001, da de ikke-stuerene blev lukket ind i varmen og fik lov til at skide på gulvet.
Det gør selvfølgelig ikke dine observationer mindre relevante - snarere tværtimod.

@ Dorte Sørensen.
Det er en fuldkommen korrekt sammenligning.
Det er nøjagtig det samme, der foregår nu som dengang - og man kan frygte, det ender samme sted.