Telegram

Lærere stemmer stort ja til forlig med arbejdstidskommission

74,6 procent af de afgivne stemmer hos lærerne siger ja til overenskomstforlig efter dramatisk forløb.
Anders Bondo Christensen, formand for Lærernes Centralorganisation, og Jacob Bundsgaard, formand for Kommunernes Landsforening, præsenterede 4. maj Per B. Christensen som formand for den undersøgelseskommission, som skal komme med anbefalinger om lærernes arbejdstid.

Anders Bondo Christensen, formand for Lærernes Centralorganisation, og Jacob Bundsgaard, formand for Kommunernes Landsforening, præsenterede 4. maj Per B. Christensen som formand for den undersøgelseskommission, som skal komme med anbefalinger om lærernes arbejdstid.

RITZAU SCANPIX

Telegram
4. juni 2018 kl. 12:20

Selv om det ikke blev til en ny arbejdstidsaftale for lærerne, har et stort flertal stemt ja til et forlig om nye overenskomster.

74,6 procent af de afgivne stemmer siger ja, mens 25,4 procent af stemmerne siger nej.

Det svarer til, at 31.261 medlemmer har stemt ja, mens 10.678 medlemmer har stemt nej. Afstemningen fik rekordmange lærere til stemmeboksen.

- Jeg er selvfølgelig glad for, at det blev et ja. Men der ligger også en klar markering i det, at en del lærere ikke synes, det er tilfredsstillende, siger formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, der også var topforhandler.

Det sker efter et dramatisk forløb under forårets forhandlinger om løn og vilkår for de offentligt ansatte, hvor en samlet fagbevægelse bakkede op om et hovedkrav fra lærere og undervisere om en ny arbejdstidsaftale.

Men det blev det altså ikke til. Dermed er lærernes arbejdstid fortsat reguleret af lov, der blev indført i 2013 efter en 25 dage lang lockout af lærerne.

I stedet får lærerne en undersøgelseskommission, der skal se på deres vilkår frem mod næste omgang overenskomstforhandlinger i 2021. Kommissionens arbejde skal være afsluttet inden udgangen af 2019.

Lærerne siger samtidig ja til en lønstigning, der ligger meget tæt på lønmodtagernes oprindelige krav.

Forliget på det kommunale område indeholder blandt andet en lønramme på 8,1 procent og en sikring af betalt spisepause.

Stemmeprocenten ved urafstemningen i Danmarks Lærerforening sætter rekord med 77,8 procent af de omkring 55.000 stemmeberettigede.

Det blev ikke flertal for et nej i nogen lokalkreds, men den kreds, hvor det kom tættest på, var ifølge fagbladet Folkeskolen i Høje-Taastrup, hvor kommunernes chefforhandler, Michael Ziegler (K), er borgmester.

Her stemte 43,1 procent af lærerne nej til forliget.

Også et stort flertal hos de kommunalt ansatte i Uddannelsesforbundet, fagforbund for lærere på voksen- og ungdomsuddannelser, har stemt ja til forliget, oplyser forbundet.

57,3 procent af de 1730 stemmeberettigede medlemmer har stemt. 79 procent af dem har stemt ja.

- Efter et meget langt og svært forhandlingsforløb fik vi hevet nogle gode resultater hjem, men jo desværre ikke den arbejdstidsaftale, vi kom efter. Begge dele afspejler sig i afstemningsresultatet, siger Hanne Pontoppidan, formand for Uddannelsesforbundet.

- Nu skal vi i arbejdstøjet og sikre, at arbejdstidskommissionen får et godt grundlag at komme med anbefalinger på, tilføjer hun i en pressemeddelelse.

/ritzau/

Opdateret 4. juni 2018 kl. 17:43

Steffen Gliese

Det er en temmelig stor overraskelse - og egentlig ikke en særlig behagelig én.

Ulla Søgaard, Steen K Petersen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Jens Winther

Ikke særlig overraskende, lærerne er jo heldigvis altovervejende ræsonnable mennesker.

Michael Pedersen

Selvfølgelig stemte de ja. Hvor stor var uenigheden, når det kom til stykket?

Og så er der vel ikke nogen, der gider at strejke og få ferien aflyst fordi man ikke har pengene til det.

jens peter hansen

En konflikt lige op til sommerferien, ville jo være uden virkning, som journalisternes strejke år tilbage da dagbladene havde lockoutet typograferne. Man kaldte det striptease i mørke.