Merkel roses af vigtigt søsterparti efter EU-topmøde

- Det går absolut i den rigtige retning, siger ledere fra de kristelige demokrater i CSU i Bayern.
30. juni 2018 kl. 20:28Opdateret 30. juni 2018 kl. 20:56

Bayerns ministerpræsident, Markus Söder, byder en aftale om migration i EU velkommen og giver dermed det hidtil klareste tegn på, at hans parti er parat til at indgå en aftale med den tyske forbundskansler efter en krise omkring den tyske indvandring.

Forbundskansler Angela Merkel har angiveligt sikret sig aftaler med 14 lande om at gøre det lettere at få sende asylansøgere ud af lande, hvor de er blevet afvist.

Omkring 15 procent af de asylansøgere, der i dag kommer til Tyskland, bliver sendt tilbage til de lande, hvor de første blev registreret. Med de nye aftaler ventes denne andel at stige markant.

- Den tyske regering har blandt andet aftalt med Spanien og Grækenland, at de skal tage migranter tilbage, som er havnet i Tyskland, fastslår Merkel.

- Det går absolut i den rigtige retning, siger Söder, som sammen med andre ledere af de kristelige demokrater i CSU i Bayern frygter at tabe vælgere til det stærkt højreorienterede parti Alternative für Deutschland (AfD).

Tyskland vil også oprette store modtagelsescentre for dem, som kommer ulovligt til landet, eller som har ladet sig registrere i lande, som tyskerne ikke har aftaler med.

Dele af Merkels bagland har krævet, at asylansøgere skal afvises ved grænsen, hvis de er registreret i et andet land, men Merkel insisterer på "en europæisk løsning".

CSU ledes af Horst Seehofer, Tysklands indenrigsminister, som i hårde toner har givet Merkel et ultimativt krav om at skabe en ny situation for Tyskland på området.

Ungarn, Polen og Tjekkiet, der har været stærke kritikere af Merkels linje, er sammen med Belgien, Frankrig, Danmark, Estland, Finland, Litauen, Letland, Luxembourg, Holland, Portugal og Sverige med i gruppen, som har indgået aftaler.

Regeringskilder i Ungarn og Tjekkiet afviste dog lørdag, at de har underskrevet aftaler på området.

/ritzau/Reuters

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Randi Christiansen

Hvordan kan man være med i eu og så ikke ville indgå en fælles aftale om et problem, der vedrører alle? Og selvom eu ikke fandtes, ville det da være langt ude at tørre flygtninge-og migrationsstrømmene af på spanien, italien og grækenland.

Det er nu, schengen skal stå sin prøve, ellers må landene vende tilbage til nationale grænser. Hvilket selvfølgelig kolliderer med arbejdskraftens fri bevægelighed, som erhvervslivet er glad for. Løsninger for helheden er nødvendige, det nytter ikke med isolerede lappeløsninger på grænseoverskridende problemer, hvorfor internationalt samarbejde er absolut nødvendigt og må have førsteprioritet. Alt andet er altså for dumt. Og dum er mutti heldigvis ikke.