Polsk partiboss står op fra sygeseng og kræver tyske penge

Efter et langt sygeforløb er Jaroslaw Kaczynski tilbage med krav om krigsskadeerstatning fra Tyskland.
29. juni 2018 kl. 08:37

Tyskland skal betale krigsskadeerstatning til Polen, kræver formanden for det polske regeringsparti Lov og Retfærdighedspartiet (PiS).

- Dette er et polsk-tysk anliggende. Det var Tyskland, som invaderede Polen, hvor de dræbte millioner af mennesker og smadrede ting, som vi skal kompenseres for, siger Jaroslaw Kaczynski i et interview med polsk radio.

Udtalelsen fra den magtfulde partiformand kommer, efter at han har været indlagt på et hospital i flere uger.

Der har været meget fokus på Kaczynskis helbred, da partibossen er kendt for at trække i alle trådene, og han tilskrives i vid udstrækning den succes, som Lov- og Retfærdighedspartiet har haft med et samle en polsk regering.

Det er ikke første gang, at Polen kræver erstatning fra naboen i vest over tab under verdenskrigen, der sluttede for over 70 år siden.

I radiointerviewet nævner Kaczynski også, hvordan Polens relation til USA har lidt under, at Polen med et lovforslag har truet med fængsel til personer, som siger, at Polen var medskyldig i nazistiske forbrydelser mod jøderne.

Indholdet i forslaget er i denne uge blevet markant mindre skarpt efter længere tids forhandlinger med Israel.

/ritzau/Reuters

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er ganske korrekt, at Nazi-Tyskland invaderede det daværende Poland den 31. marts 1939 - i øvrigt på baggrund af konstruerede påstande.

Men - det er også korrekt, at en meget stor andel af den daværende polandske befolkning, Poland lå et helt andet sted dengang, var imod jøder, og deltog ganske aktivt i jødeforfølgelsen og udryddelsen.

Men måske har det nuværende Poland for længe siden kompenseret de jødiske familier for alle de grusomheder og al den skade, som de daværende polændinge har medvirket til. Det vil da i hvert fald være rimeligt, inden det nuværende Poland kræver erstatning af andre skyldige lande.