Vil ikke støtte rød blok: Uffe Elbæk vil være statsminister

Alternativet vil hverken pege på Mette Frederiksen eller Lars Løkke Rasmussen. Men vil ikke give garantier.
26. juni 2018 kl. 18:41Opdateret 26. juni 2018 kl. 19:02

Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, erklærer sig nu som statsministerkandidat i det folketingsvalg, der skal være afholdt om under et år.

Det fremgår af en pressemeddelelse tirsdag aften.

Han vil hverken pege på Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, eller statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Uffe Elbæk afviser dog at give garantier, for "tingene kan ændre sig i politik".

- Der er ingen af de to nuværende partier, som stiller med en statsministerkandidat, der kan tælle vores stemmer ind i deres ligning, siger Uffe Elbæk.

- Hvis det så viser sig, at vi ikke kan få den opbakning i befolkningen, så peger vi stadigvæk hverken på Mette Frederiksen eller Lars Løkke Rasmussen, siger han til DR Nyheder.

Alternativet kommer ikke til at agere parlamentarisk grundlag for en S-regering under en dronningerunde eller i den efterfølgende valgperiode.

Han vil bryde med blokpolitikken og de "præsidentvalgslignende forløb", han har været vidne til i en årrække, siger han til Politiken.

Dermed risikerer Alternativet, at Lars Løkke Rasmussen har en større chance for at blive kongelig undersøger under en dronningerunde, hvor der skal findes en ny regering.

- Det kan så betyde, at Lars får chancen, men så vil vi være de første, der kan være med til at vælte ham, i det øjeblik han går ned i salen.

- Vi vil ikke forhindre nogen i at danne regering. Men i det øjeblik de fører en politik, vi er uenige i, så er vi også klar til at vælte dem, siger Uffe Elbæk til Politiken.

Han slår dermed fast, at Alternativet ikke vil forhindre nogen i at danne regering.

Han ser det som en realistisk mulighed, men erkender, at Alternativet ligger på omkring fire procent af stemmerne.

Dermed dropper han også sine planer om at trække sig tilbage.

Det er ikke længe siden, Uffe Elbæk sagde, at han ville overlade den politiske ledelse af partiet i den kommende valgperiode.

På sit sommergruppemøde vil Alternativet fremlægge et valgprogram med konkrete bud på regeringsdannelse.

/ritzau/

Anbefalinger

  • Esben Lykke
Esben Lykke anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jørgen Lejf Hansen

Hvorfor ikke!
Så kunne vi slippe for de partier fra det 1800 århundrede, og de Rædikale anno 1905.
Der er jo sammenspist og pisse korrupt.

Alvin Jensen, Steffen Gliese, Anne Mette Jørgensen, Jens J. Pedersen, Joy Nitav og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Kære Krister Meyersahm
Nu er det vel ikke alle, der stræber så højt som dig?
Det er et friskt initiativ fra Alternativet.
Vi kan håbe, at det giver lidt røre i andedammen.

Alvin Jensen, Carsten Munk, Benta Victoria Gunnlögsson, Steffen Gliese, Anne Mette Jørgensen, Vibeke Hansen, Troels Brøgger, Hans Larsen, Niels-Simon Larsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Nu mener jeg altså, at Elbæk for et stykke tid siden sagde, at.de ville pege på Pernille Skipper(?) - Det synes jeg er en bedre Ide.

Peter Andersen, Anne Eriksen, Thomas Olsen, Alvin Jensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Det har været meningen lige fra starten af Alternativ - et dansk alternativ til den italiensk klovn fra 5 stjerne-bevægelsen. Kan Uffe klare jobbet ? Det kan ingen vide og ingen får det nogensinde at vide - men sjovt ville det være for ikke at sige grinagtigt.

Uffe vil være Kalif istedet for Kalif Iznogood...

En politisk håndgranat til Mette Frederiksen.

Johnny Werngreen

Hvis Alternativet er eneste mulighed for at få Dansk Folkepartis indflydelse til at flugte med deres andel af stemmerne, kan de godt få min stemme.

Peter Andersen, Alvin Jensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Steffen Gliese, Vibeke Hansen, Torben Skov og Carsten Nørgaard anbefalede denne kommentar

Jakob Haugaard kom da ind - så hvorfor ikke Uffe Cirkusklovn ?
Fantasien, selvværet, modet, kreativiteten fejler ikke noget. Det er svært at se noget negativt.
Super spændende vision.

Alvin Jensen og Benta Victoria Gunnlögsson anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Det er interessant at læse en del af disse indslag, der går ud på, at man ikke forstår problemstillingen, som Alternativet fremstiller.

Alvin Jensen, Steffen Gliese, Søren Fosberg, Troels Brøgger og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Ja, man kan måske sige at Uffe Elbæk er lidt af en fantast med sin virkelighedsfjerne visioner- men ærlig talt - hvor er han og Alternativet et friskt og tiltrængt pust i dansk politik.

/O

Alvin Jensen, Katrine Damm, Steffen Gliese, Søs Dalgaard Jensen, Troels Brøgger, Anders Reinholdt og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Det er forfriskende, at de ikke vil pege på hverken Mette F eller Lars Løkke.
Der er længe til valget endnu.

Alvin Jensen, Mathis Weidanz, Steffen Gliese, Søren Fosberg, Troels Brøgger, Anders Reinholdt, Torben Skov, Torsten Jacobsen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Hvem har dog plantet den and af en kioskbasker i en af postsækkene med hakkelse fra døgnets rejsestald til Ritzau? Er der optræk til en paladsrevolution hos græsrødderne i et af Alternativets idelaboratorier på Christiansborg, eller kan man gå ud fra som givet, at der trods alt er grænser for, hvor tosset man kan te sig uden at blive ekskluderet fra partiets gode selskab af kloge hoveder med proportionssansen i behold?

Torben Skov, ulrik mortensen, Bjarne Frederiksen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Hvis ikke Uffe, hvem så? Lad mig nu høre, hvem I peger på og stemmer på. Ingen blufærdighed, tak. Gamle Rød front’ere peger på Mette Løkke, radikale på Lars Frederiksen. Det er den rene ynk at se sine ungsocialistiske venner i den rolle. ELs 100dages program er jo bare en gang socialdemokratisme. Ok, det er så det, I vil have.

Mathis Weidanz, Steffen Gliese, Søren Fosberg, Torben Skov og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

De radikale og deres metastaser er så sandelig svære at slippe af med.

lars søgaard-jensen, Peder Bahne, Jan Skovgaard Jensen, Stig Bøg, Kim Houmøller, Torben Skov og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Erik Karlsen

"ELs 100dages program er jo bare en gang socialdemokratisme"

Ja, det er muligvis rigtigt, men til gengæld så den ægte vare og ikke den, som partiet med forkortelsen "S" leverer.
I øvrigt udtalte kernefysikeren Preben Wilhjelm i gamle dage engang, at VS stod for det, som Venstre stod for 100 år tidligere.

Mogens Holme, Alvin Jensen, Katrine Damm, Steffen Gliese, John S. Hansen, Niels-Simon Larsen, Troels Brøgger og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Grethe - skal sandelig love for at du har ordene i din magt - næsten poesi i prosa.

Hvilken blok vil Enhedslisten nu støtte?
Vi kunne jo sige, at valget står mellem en blå, en rød og en grøn blok.
Blå blok frabeder sig sikkert Enhedslistens støtte.
Henrik Sass Larsen virker heller ikke begejstret for at give Enhedslisten indflydelse. Og Mette Frederiksen har vel selv frabedt sig indblanding fra andre partier (måske lige fraset DF)

David Joelsen

Jeg stemmer hellere på julemanden, hvis han altså stille op. Børnene kan også lide ham.

Arne Albatros Olsen, Jens Winther, Svend Erik Hansen og Stig Bøg anbefalede denne kommentar
Michael Pedersen

Så har Uffe manden lige givet LLR fire år mere som statsminister. Sikke en amatør.

Man ved jo godt, det står skidt til. Men det er alligevel en lille smule deprimerende, at kommentarsporene på den danske avis, jeg anser for at henvende sig mest til fritænkere, er så fyldt med foragt og hån overfor mennesker, som vover at tænke uden for normen.

Til Alternativet og Hr. Elbæk vil jeg bare sige: stærkt! Det er det eneste rigtige. Lige gyldigt om det så er realistisk eller ej. Samtlige andre partier giver køb på deres principper og retter bare ind efter, hvor de kan score mest popularitet. Alternativet bliver ved med at overraske mig positivt.

Victor Hansen, Alvin Jensen, Esben Lykke, Torben Skov, Carsten Munk, Mathis Weidanz, Jørgen Kærbro Jensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Steffen Gliese, Nike Forsander Lorentsen, Søren Fosberg, Lise Lotte Rahbek, Hans Larsen, H M, Niels-Simon Larsen, Troels Brøgger, Anders Reinholdt og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Anders Reinholdt

@Michael Pedersen
Det er muligt det er konsekvensen, men det er at foretrække frem for Frederiksens småtskårne, visionsløse halvfascisme. Socialdemokraterne vil mere stat på alle de forkerte områder og fører desuden rendyrket borgerlig økonomisk politik. Socialdemokratiet demonstrerede sidst de var ved magten, at de ikke var det mindst ringe af to onder. De var derimod en direkte katastrofe. Alternativet og Enhedslisten er reelt de eneste partier med visioner for et bedre samfund for alle borgere.

Mogens Holme, Carsten Svendsen, Alvin Jensen, Esben Lykke, Torben Skov, Carsten Munk, Mathis Weidanz, Jørgen Kærbro Jensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Steffen Gliese, Tommy Andreasen, Søren Fosberg, John S. Hansen, Lise Lotte Rahbek, Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Larsen, Niels-Simon Larsen, Henrik Rasmussen, Troels Brøgger, Herdis Weins, Runa Lystlund og Henrik Peter Bentzen anbefalede denne kommentar
Troels Brøgger

Det her er dog for det meste et JAMMERLIGT kommentarspor!!! Er der ingen grænser for hvor meget alle I hjemmebrændte skeptikere overfor alt som ikke er fostret af ren intellektualitet vil svine og håne?? Jeg kan ikke lide Uffe Elbæk men jeg kan virkelig godt lide at han peger på sig selv som statsminister, det burde alle partiledere som havde lyst til at være det gøre. Det er jo til at kaste op over at vi kun har valget imellem Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen, de står jo stort set kun for det samme med små variationer.

Alvin Jensen, Torben Skov, Carsten Munk, Jørgen Kærbro Jensen, Carsten Nørgaard, Benta Victoria Gunnlögsson, Steffen Gliese, Tommy Andreasen, Søren Fosberg, Lise Lotte Rahbek, Bjarne Bisgaard Jensen, Jens J. Pedersen, Tor Brandt, Hans Larsen, Vivi Rindom, Niels-Simon Larsen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Troels Brøgger

Der er ingen skam I at tabe en kamp, det burde være fast gods man havde med hjemmefra, så ville vi få et bedre samfund: Alle står op for det de faktisk synes i st edet for at slikke r&/ af taktiske årsager.

Alvin Jensen, Torben Skov, Carsten Nørgaard, Steffen Gliese og John S. Hansen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Det skal åbenbart være galt, før det bliver godt igen, men miraklerners tid er vel ikke forbi endnu.
Så dersom, hvis, såfremt, i fald de Radikale vælgere, som løb over til Alternativet sammen med Uffe Elbæk i september 2013, vender tilbage til De Radikales fold, og de vælgere, som efter Glistrup og Fremskridtspartiets exit fra landets lovgivende forsamling har stemt på Dansk Folkeparti og/eller Liberal Alliance af mangel på bedres havelse. løber over til Nye Borgerlige, så Liberal Alliance havner under spærregrænsen efter afholdelsen af det næste ordinære folketingsvalg .......hah, tja, bum-bum-bum, mulighederne er legio.

Men hvordan de samvirkende politiske genier Morten Østergaard og Uffe Elbæk i valgforbund med hinanden vil bære sig ad med at gøre salig Hilmar Baunsgaard kunsten fra 1968 efter og fordoble deres mandattal i folketlnget inden for en overskuelig fremtid på mindre end et år, har jeg ikke rigtigt fantasi til at forestille mig ... ;o)

Knud Chr. Pedersen

Hvis klimatruslen på nogen måde skal tages alvorligt, er det ikke fra hen over midten, løsningerne på noget som helst kommer. Alternativet kan så prøve at få sat en dagsorden udenom henover midten. I det mindste kunne en sådan dagsorden afslører, at hen over midtens ageren på klimatruslen er helt igennem utilstrækkelig. Hen over midten er klimatruslens bagmænd. Det er her ekstremisterne findes. Alternativet er det ikke og skal i det mindste have ros for at tage klimatruslen alvorligt.

Troels Brøgger, Alvin Jensen, Steffen Gliese, Søren Fosberg og Jens J. Pedersen anbefalede denne kommentar
Lars Bækgaard

Det handler ikke om at holde Løkke fra magten. Det handler om at sætte kurs mod en bedre fremtid.

Troels Brøgger, Alvin Jensen, Anders Reinholdt, Carsten Nørgaard, Benta Victoria Gunnlögsson, Steffen Gliese, Tor Brandt og Vibeke Hansen anbefalede denne kommentar

Uffe Elbæk kommer jo fra en østjysk joke med navnet Kaospiloterne. Det har han bragt med sig ind på Christiansborg. Mildt underholdende, og pt. velegnet til at sætte rav i bogstavlegen. Han har vel forestillet sig, at ved at erklære sig som statsministerkandidat, så kunne han samle EL; RV og Sf bag sig, og så ville Lars Løkke og Mette Frederiksen være på skideren.
Men sådan kommer det ikke til at gå, for SF vil hoppe og danse på tungen og sluge adskillige kameler for at komme med i en S-ledet regering, eller sammen med DF fungere som parlamentarisk grundlag for en S-ledet regering.
Og mon Radikale vil pege på deres tidl. partifælle, Uffe Elbæk, der har medvirket til næsten at halvere RV, som kommende statsminister? Næppe.
Tilbage bliver så kun EL, der vil pege på Elbæk, og mon EL vil pege på en mand, der vil føre liberalistisk økonomisk politik? Ikke troligt.
Elbæk får det ud af sit stunt er, at haner sikker på, at få fyldig omtale hen over sommeren, og at dette muligvis kan medvirke til at booste partiets tilslutning.

Jens Winther, lars søgaard-jensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Sider