Trump tror på Nato og er mere tilfreds efter topmøde

- Nato er meget vigtigt. Men Nato hjælper Europa mere, end det hjælper os, siger Donald Trump.
12. juli 2018 kl. 12:31Opdateret 12. juli 2018 kl. 14:40

USA's præsident, Donald Trump, siger efter to dages topmøde, at han tror på Nato.

Han er nu mere tilfreds med, hvad andre Nato-lande er parate til at betale til forsvar, end han var før topmødet.

Trump har på et ekstraordinært møde torsdag - uden for topmødets dagsorden - skærpet tonen over for alliancens øvrige medlemmer og krævet flere penge i et højere tempo.

Og nu er der flere penge på vej, lyder det fra Trump, der siger, at mødet til tider var vildt og hårdt.

- Nato er meget vigtigt. Men Nato hjælper Europa mere, end det hjælper os. Men det er samtidig meget godt for os, siger Trump.

- USA's engagement i Nato er meget stærkt. Bliver ved med at være meget stærkt, siger han.

Donald Trump mener godt, at han på egen hånd - uden om Kongressen - kunne trække USA ud af Nato, hvis han ville.

- Men det er unødvendigt, siger den amerikanske præsident.

På topmødet gik der ellers rygter om, at Trump havde truet med at forlade Nato, hvis andre lande ikke spytter flere penge i kassen her og nu.

Men sådan en trussel kom der ikke fra Trump, siger Frankrigs præsident, Emmanuel Macron.

- Præsident Trump truede aldrig på noget tidspunkt, hverken offentligt eller privat, med at trække sig fra Nato, siger Macron.

På et pressemøde siger Trump, at han har fortalt de øvrige Nato-ledere, at han var meget utilfreds med det, de betalte til Nato.

Men nu ser det meget bedre ud, lyder det.

- Nato er meget stærkere end for to dage siden, siger Donald Trump.

- Nato er virkelig en fintunet maskine. Folk betaler penge, som de aldrig har betalt før. Og de er glade for at gøre det, siger han.

Donald Trump siger, at USA nu bliver behandlet meget mere rimeligt end før.

Nato aftalte på et topmøde i 2014 at arbejde hen imod at bruge to procent af bruttonationalproduktet på forsvar inden for ti år.

Det vil nu ske meget hurtigere, forudser Donald Trump, og derefter skal Nato stile mod fire procent af bruttonationalproduktet, mener han.

- Vi vil gå meget højere end to procent i fremtiden. Men lige nu får vi folk op på to procent, og det vil ske i løbet af nogle få år, siger Trump.

- Efter to procent vil vi begynde at tale om at gå højere op. Til syvende og sidst skulle vi ligge på fire procent, siger han.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det har du ret i, Søren Bro. Nu var det jo heller ikke vælgerne, der valgte ham. Clinton fik flest stemmer.
Men om hun ville have været meget bedre er nok tvivlsomt.

Hans Larsen, Bettina Jensen og Anders Graae anbefalede denne kommentar
Allan Petersen

Det er ikke retvisende at sammenligne forsvarsbugetterne. En russisk soldat tjener 30-40.000 kr. om året og de anvender materiel der fremstilles langt billigere end i Europa.
En relevant sammenligning er funktionelle enheder hvor vurderingen er at der skal bruges ca. 10 brigader med tilhørende kampvogne og pansrede køretøjer til at modstå Rusland. Europa kan knapt nok forsyne og manøvre en 1/3 af hvad der skal bruges.

Det hele er varm luft.
Ifølge referater i medierne blev Trump behandlet som et forkælet barn, eller snarere som et råddent æg.
NATO skal bruge flere penge til FORSVAR ! Til hvad - mod hvem ?
For støtte våbenindustrien i Trump-land.
Vi køber jagerfly.

Flemming Berger, Hans Larsen og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Allan Petersen

Vi køber fly uanset hvad Trump siger.
Det er åbenlyst at hans udmeldinger er rettet mod den amerikanske befolkning - at NATO landene er hans lette offer for at opnå popularitet. Reelt ville et militært stærkt Europa mindske USAs indflydelse. Alligevel bliver folk her på Information ved med at påstå det handler om salg af amerikanske våben. Det handler vist om at budbringerne er inkarnerede pacifister.

Krister Meyersahm

Det er ikke svært at være stor i slaget og villig til at betale, når man som USA, blot starter dollarpressen.

Jan Skovgaard Jensen

Trump galpede kun op om 2 % og 4 % når der var tændte mikrofoner og kameraer tilstede ved topmødet. En bizar omgang....for han publikum hjemme i midt-vesten...

Jens J. Pedersen

Kære Allan Petersen
Nu er det jo sådan, at våbenindustrien betaler store summer til en republikansk præsidentkandidat. Det skal helst betales tilbage.
Hvis våbnene skal vurderes i Øst og Vest, så er det vist en umulighed, men vi kan jo lave en lille lynkrig, så vi kan konstatere, hvad der fungerer bedst. Samtidig har vi problemet med menneskers uddannelse/soldaters uddannelse.
Mangt og meget tyder på, at mange amerikanske soldater netop er blevet soldater for at undgå straf for kriminelle handlinger.
Det ville måske være formålstjenligt at gøre sig overvejelser omkring hvem, vi eventuelt skal forsvare os imod. Det fremgår ikke af referater etc. etc. Det kan derfor henlede interessen mod det kommercielle.

Jeg ville gerne høre, hvad de europæiske ledere siger i en lukket kreds udenfor referat.
Vi kan kun gætte. Giv USA et par års karantæne på alle måder. Så er der håb om en ny mand på posten - en tilregnelig præsident.