EU-Parlamentet vil straffe Ungarn for at bryde retsprincipper

Ungarn har brudt EU-værdier såsom basale retsprincipper, mener EU-Parlamentet, der opfordrer til handling.
12. september 2018 kl. 13:14Opdateret 12. september 2018 kl. 14:08

Ungarn fortsætter med at være i modvind i EU.

Europa-Parlamentet opfordrer nemlig EU's medlemslande til at indlede en artikel 7-procedure mod Ungarn for overtrædelser af EU-værdier såsom retsprincipper.

Det fremgår af en afstemning i Europa-Parlamentet onsdag i Strasbourg.

448 stemte for betænkningen, mens 197 stemte imod.

EU-traktatens såkaldte atombombe-paragraf kan ultimativt ende med at fratage Ungarns stemmeret.

Hvis Ungarns regering skal fratages stemmeretten, kræver det et enstemmigt krav fra medlemslandene. Det findes ikke. Polen har slået fast, at landet vil forsvare Ungarn.

Europaparlamentarikeren Judith Sargentini står bag betænkning, der har til formål at begynde retsprocessen mod Ungarn.

Hun modtog stående ovationer i Europa-Parlamentet, da det stod klart, at den gik igennem.

Ungarns regeringsførelse blev tirsdag debatteret i Europa-Parlamentet, hvor også landets premierminister, Viktor Orbán, var til stede.

Her haglede kritikken ned over tilstandene i Ungarn.

- Ungarn lever ikke op til sine forpligtelser for at være med i EU. Ungarn har gjort de uafhængige medier stille og erstattet uafhængige dommere med dommere, der har tætte bånd til regimet.

- Det er vores pligt at handle, sagde Sargentini i den forbindelse.

Ungarn og Orbán har også modtaget massiv kritik for at forsøge at tie landets uafhængige presse.

Før afstemningen bekendtgjorde en stor del af de parlamentarikere, der sidder i samme gruppe som Orbáns parti, at de ville stemme for betænkningen. Heriblandt danske Bendt Bendtsen (K).

Til tirsdagens debat var Viktor Orbán klar i mælet. Han vidste godt, hvordan dagens afstemning ville forløbe.

- Jeg ved, at I allerede har bestemt jer. Jeg ved, at betænkningen vil blive godkendt, og det, jeg siger i dag (tirsdag, red.), vil ikke få jer til at skifte mening, sagde han.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er svært.
1) Det er dybt problematisk at EU udstikker rammer for hvad et land kan og ikke kan. Det beviser jo bare at Brussels er over landene. Dog ikke Tyskland, der er over alle inklusiv Brussels (indtil AfD bliver en magtfaktor?)
2) På den anden side, er det godt, at der en en vis kontrol overfor komplette urimeligheder. I 1960'erne var der en del syd-stater i USA, der mente, at USAs borgerrettigheder kun var relevante for nogle borgere. Her var det godt at en central regering skred ind (omend med store forsinkelser. For store.)
Men tilbage til substansen i Ungarn. Jeg mener, at det startede i 2015 med at Ungarn ville stoppe flygtninges rute gennem deres land, og derfor byggede et hegn mod Serbien og generelt gjorde det vanskeligt for egne borgere der hjalp flygtninge. Den sidste del kan genkendes fra Danmark. ide om mure og grænsekontrol kendes fra mange lande i EU. Interne og eksterne grænser.
Dertil kommer anklager om pressens manglende uafhængighed af staten, politiske udnævnte dommere og korruption.
Presse er idag sociale medier sammen med aviser og TV. Og sociale medier er tilladt i Ungarn. Presserestriktioner har mange EU lande. Senest i Sverige med STV afstandtagen sagen.
Politisk udnævnte dommere skal vel overholde landes love? I USA er Supreme Court dommerne politiske udpeget. I EU har "Cour de Justice" fransk som arbejdsprog, hvilket i sig selv kan ses som favoriserende.
Kompliceret og ikke entydigt, men en super interessant diskussion - og vel endnu er krise for EU. Det er klar for tidligt at fejre at Brussels har besluttet noget, som Polen vil sige nej til. Vigtige symbolpolitik men manglende aktion..
Og hvad kan EU egentligt foretage sig? Boycutte EU. Gentage 2000 Østrig sanktioner i forbindelse med Joerg Haider? Ikke en succes. Og skal EU vitterlig bestemme rammerne for et medlemslands politik? Det giver nogle grimme minder.