Dommer godkender aftale: Svindelsigtede Britta Nielsen udleveres til Danmark

Britta Nielsen, sigtet for svindel i Socialstyrelsen, løslades i Sydafrika, så hun kan komme til Danmark
8. november 2018 kl. 11:15Opdateret 8. november 2018 kl. 13:02

Allerede torsdag aften bliver den svindelsigtede Britta Nielsen sat på et fly i Sydafrika med kurs mod Danmark.

Det er resultatet af et retsmøde i Johannesburg torsdag. Her har en dommer valgt at løslade Britta Nielsen, så en aftale mellem sagens anklager og forsvarer kunne lade sig gøre.

Det fortæller Piet du Plessis, der er en af Britta Nielsens advokater i Sydafrika.

Aftalen går på, at hun frivilligt bliver fulgt til lufthavnen og sendt på et fly hjem.

»Sagen om udlevering blev droppet, på det grundlag at hun frivilligt går med til at blive fulgt til Danmark,« siger Piet du Plessis.

En udlevering af Britta Nielsen fra Sydafrika til Danmark foregår ved, at hun løslades og overleveres til Interpol, der sørger for, at hun kommer på et fly hjem til Danmark torsdag.

I lufthavnen vil danske myndigheder være klar til at eskortere hende hjem.

Selv om hun løslades, siger hendes anden advokat Stiaan Krause, at der ikke er risiko for, at hun flygter.

»Hun vil helt sikkert ikke flygte. Hun bliver fulgt af Interpol,« forsikrer advokaten.

Ved torsdagens retsmøde kom det frem, at anklager og forsvarere i sagen var enige om en aftale, der indebærer, at Britta Nielsen bliver sendt hjem. Det rapporterede flere danske medier til stede ved retsmødet - heriblandt Ekstra Bladet, TV2 og B.T.

I en erklæring fra den svindelmistænkte Britta Nielsen, som blev læst op af advokat Piet du Plessis i retten, oplyste Britta Nielsen, at hun ikke vil modsætte sig udlevering.

Hun vil frivilligt følge med danske betjente hjem til Danmark, lød det. Hun meddeler også, at hun er klar over, at udleveringen betyder, at hun kan blive anklaget i Danmark.

Det ventes, at en dansk mand, der også er anholdt i Sydafrika i sagen, også vil blive sendt hjem torsdag. Han skal dog først fremstilles i en ret i Sydafrika torsdag eftermiddag.

På billeder fra retssalen i Randburg Magistrate Court i Johannesburg kan man se den 64-årige kvinde, der har sort hår og er iført en blomstret bluse.

Hun sad stille under retsmødet og vekslede kort forinden nogle ord med en af sine sydafrikanske advokater, Stiaan Krause. Under retsmødet talte hun kun kort, da hun bekræftede, at hun var enig i aftalen mellem myndigheder og forsvarsadvokater.

Britta Nielsen var gennem 40 år ansat i Socialstyrelsen. Her var hun en betroet medarbejder, som var superbruger af styrelsens it-systemer.

Bagmandspolitiet mistænker, at hun gennem sit arbejde har overført mindst 111 millioner kroner til sig selv.

I sagen er tre sigtet for hæleri. De er alle beskyttet af navneforbud. Den ene er den mand, som også er blevet anholdt i Sydafrika.

Anbefalinger

  • Kim Folke Knudsen
Kim Folke Knudsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bjarne Bisgaard Jensen

Retssagen bliver en kioskbasker af de helt store og vil fuldstændig skygge for Danske Bank skandalen og de øvrige voldsomt undergravende financielle "eventyr" vi er blevet diverteret med. Hun skal nok blive straffet så det kan mærkes.

Kim Houmøller, Bjørn Pedersen, Niels Duus Nielsen og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Bemærk hvorledes det politiske ansvar for denne skandalesag er forsvundet helt ud i den blå luft.

I TV2 NEWS har de talt stolper op og stolper ned om, hvordan Britta Nielsen nu skulle føres tilbage til Danmark.

Men det interessante i denne sag er følgende: Det politiske ansvar.

Den politiske sandkasse for Satspuljepartierne S,V,DF, LA, C, RV, SF var pivåben. Det lod sig gøre at hive 111 mio. kroner ud af sandkassen igennem mindst 18 år uden at nogen greb ind. Socialstyrelsen må forventes at være underlagt Revision. Hvor har Revisionen været henne i denne sag ?

Det forlyder, at Socialstyrelsen ovenikøbet havde gode forretningsgange, som hvis de var blevet fulgt i Britta Nielsens tilfælde ( to personers uafhængige kontrol af udbetalinger fra puljen ), så havde snyderiet ikke kunnet lade sig gøre. Hvem var lederen i Socialstyrelsen, som ikke sørgede for at forretningsgangene blev overholdt ?

Hvor mange Socialministre har levet i uvidenhed om den potentielle læk i admninistrationen af Satspuljen ?. Der må vel ligge Revisionsberetninger for Socialstyrelsen gennem de sidste 18 år. Hvad står der i dem ?

Bagmandspolitiet fik et tip om uregelmæssigheder for mange år siden og lod sagen ligge.

Bagmandspolitiets tip - hvor mange kendte til dette ?

Hvor mange andre advarsler lå der rundt omkring, som blev glemt eller ignoreret af puljetyrraniets tilhængere.

Ikke en eneste af Satspuljepartiernes tilhængere S,V,DF,LA,C,RV,SF er gået bodsgang og har krævet grundlæggende forandringer af administrationen af det her tag selv bord.

Man fortsætter ufortrødent med genoptankning af de tabte 111 mio.kr. ved at hæve dette beløb hos skatteborgerne og dernæst ser det ud som, at strategien er at krybe under radaren og lade som om sagen ikke har et politisk ansvar og aspekt.

Men dem som betaler satspuljens gilde er de svagest stillede selv, som får modregnet deres ydelse ved lavere prisregulering. Hunden fodres med sin egen hale af Satspuljepartierne, der praler med deres sociale sindelag og særlige sociale ansvar ved at sidde og pære rundt i alle de fancy projekter fra puljen.

Kun Enhedslisten og nu Alternativet har advaret mod hele dette administrative pulje vanvid med selvbetaling fra de socialt udsattes side af projekter som de ikke har bedt om.

Ynkeligt og pinligt er det for Satspuljepartierne - SKAM JER I ER AFSLØRET.

Kan kun tænke på disse ord: "... og led os ikke i fristelse..."

Godt nok er den person, der har ladet sig lede i fristelse, skyldig. Men de, som har ledet personen i fristelse må være medskyldige.

Tag jer af dem (også).