Telegram

Maleri af to mænd og en pool slår rekord med vild pris

Et stort maleri af kunstneren David Hockney blev torsdag solgt for over en halv milliard kroner i New York.
Maleriet "Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)" blev torsdag solgt for 90,3 millioner dollar. Det var vurderet til cirka 80 millioner dollar. I 1972 blev det solgt for 18.000 dollar.

Maleriet "Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)" blev torsdag solgt for 90,3 millioner dollar. Det var vurderet til cirka 80 millioner dollar. I 1972 blev det solgt for 18.000 dollar.

RITZAU SCANPIX

Telegram
16. november 2018 kl. 02:51

Et maleri af den 81-årige britiske kunstner David Hockney satte torsdag aften rekord for det dyreste kunstværk, der nogensinde er blevet solgt ved en auktion, mens kunstneren bag værket stadig er i live.

Det skriver The New York Times.

Maleriet blev solgt af auktionshuset Christie's i New York.

Hammerslaget lød på svimlende 90,3 millioner dollar - svarende til knap 600 millioner kroner - inklusive gebyrer.

Dermed overgår maleriet klart den tidligere rekord, som den amerikanske kunstner Jeff Koons var indehaver af. En af hans "Ballon Dog"-skulpturer blev i 2013 solgt for 58,3 millioner dollar.

Maleriet af David Hockney er fra 1972, hedder "Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)" og måler godt to meter gange tre meter.

Det forestiller en mand i en koralrød jakke, der kigger ned i en glimtende, tyrkis pool, hvor en anden mand svømmer rundt. I baggrunden er der et grønt og frodig landskab med bjerge og træer.

Det var den britiske milliardær Joe Lewis, der havde besluttet sig for at sælge det værdifulde maleri. Det skriver kunstsiden Art News.

Lewis købte selv maleriet tilbage i 1995 fra en anden velkendt samler - den amerikanske milliardær David Geffen, der havde haft det siden 1983.

Tilbage i 1972 blev maleriet oprindeligt solgt af Hockneys kunsthandler i New York for 18.000 dollar.

Og Hockney husker tilbage på salget med ambivalente følelser.

- På det tidspunkt tænkte jeg, at det var mange penge. Men i løbet af seks måneder var det blevet solgt videre for 50.000 dollar, sagde den britiske kunstner i et interview med CNN sidste år.

Maleriet er et af de Hockney-malerier, som man ved mest om, skriver CNN.

Blandt andet takket være filmen "A Bigger Splash" fra 1974, hvor produktionen af maleriet bliver beskrevet i detaljer.

Her fremgår det, at Hockney tog hundredvis af billeder af en pool ved et hus i Sydfrankrig. En fotograf indtog rollen som personen i poolen, mens en af Hockneys assistenter stod ved poolens kant.

Tilbage i sit studie i Notting Hill i London arbejdede han efterfølgende op mod 18 timer om dagen på det store maleri.

/ritzau/

Opdateret 16. november 2018 kl. 03:43