Svenske partier peger på Löfven som statsminister

To borgerlige partier peger på socialdemokratisk statsminister for at holde indvandringskritisk parti ude.
11. januar 2019 kl. 15:22Opdateret 11. januar 2019 kl. 21:07

Efter flere måneders langstrakte forhandlinger ser der nu endelig ud til at være afklaring om fremtidens regering i Sverige.

De fire svenske partier Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet og Liberalerna er således blevet enige om et udkast til en regeringsaftale.

De peger på Socialdemokraternas leder, Stefan Löfven, som statsminister.

Det fremgår af et 16 sider langt udkast, der blandt andet kan læses på Socialdemokraternas hjemmeside. Udkastet består af i alt 73 punkter.

- Vores partier har forskellige ideologiske udgangspunkter, men forenes for at forsvare det liberale demokratis grundsten, lyder det i udkastet.

Socialdemokraterna og Miljöpartiet danner tilsammen en rødgrøn regering, mens de to borgerlige partier Centerpartiet og Liberalerna agerer støttepartier. Det fremgår af udkastet.

Det sker blandt andet for at holde indvandringskritiske Sverigedemokraterna (SD) uden for indflydelse.

Udkastet skal nu godkendes i de fire respektive partier.

Herefter skal et flertal ved en afstemning i Riksdagen stemme for Löfven som statsminister onsdag 16. januar.

Centerpartiets leder, Annie Lööf, har fredag klokken 15.30 kommenteret aftaleudkastet. Hun siger, at det ikke er den ideelle løsning, men at det er den bedste i betragtning af den nuværende situation.

- Som vi alle ved, har vi haft en vanskelig parlamentarisk situation i Sverige. Vi har målrettet arbejdet på at løse regeringsproblemet.

- Når alle andre har været fastlåst i deres holdninger, har vi søgt veje fremad, siger Annie Lööf på pressemødet.

Som belønning for at pege på Löfven har de borgerlige støttepartier blandt andet fået indført en række ændringer på arbejdsmarkedet. Det indebærer blandt andet bedre vilkår for iværksættere.

Sverige gik til valg 9. september.

Her blev Socialdemokraterna det største parti, Moderaterna næststørst og Sverigedemokraterna nummer tre.

Ingen af partierne har ønsket at samarbejde med det indvandringskritiske SD. Noget, som Annie Lööf endnu engang understregede fredag.

Samtidig har både Socialdemokraternas Löfven og Moderaternas leder, Ulf Kristersson, sagt, at de ønsker at være den næste regeringsleder.

Det har udløst de indtil nu fastlåste forhandlinger.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jørgen Wassmann

Jaja da. Fred være med det. Negativ parlamentarisme, så en siddende regering behøver ikke at have et flertal for sig, den må blot ikke havde det imod sig - som vi har både i Sverige & Danmark i næsten ens varianter - er eller ikke min kop te. Havde foretrukket et godt, gammeldags flertal. Held og lykke Sverige.

Philip B. Johnsen

Retfærdighed og medmenneskelighed har sejret i Sverige, Danmark har historisk sendte flygtninge udfordringerne, gennem Danmark og videre til Sverige, uden at registrer flygtningene, med en går den så går den, dansk egocentrisk nationalistisk politik.

Sverige har udvist solidaritet.

Tak Sverige.

Tilbage står nu, den danske egocentriske nationalistiske politik, helt fremme i lyset, for hvad den er, til skue for verden i fremtidig umenneskelig behandling af medmennesker i nød.

Fremtiden banker på døren Danmark!

Hvis ikke man politisk ønsker, at forholde sig til bl.a. et stigende antal klimaflygtninge, burde politikere stoppe med, at producere klimaflygtninge.

Der burde tages klart afstand fra kortsigtede ‘ikke’ bæredygtige økonomiske og magtpolitiske interesser, hvor de ansvarlige politikere og økonomiske interessenter, efterfølgende beskylder ofrene for deres politik og investeringer, for deres på ofrene overlagte påførte ulykker.

Når orkaner kommer tre på stribe ind over Danmark med 50ms. og ikke den nuværende med 20ms-12ms. stiger vandet i de indre danske farvande ikke med 1,5 meter til 2 meter, men nærmere med 8 meter til 12 meter.

Når eksistensgrundlaget svinde ekstremt i Danmark, er det meget sent, at udvikle en samvittighed.

The Dark Triad.
Begrebet The Dark Triad dækker over tre træk, hvor fællesnævneren er, at man tager hensyn til sig selv og er ligeglad med andre.

Psykopati: Et fravær af empati og skyldfølelse og til gengæld en høj tolerance for stress.

Narcissisme: En ekstrem selvoptagethed sammen med en mangel på empati og en overbevisning om, at man er noget helt særligt.

Machiavellisme: Et fravær af moralske hensyn og en tendens til at udnytte og manipulere andre for at nå eget mål.

Link: https://www.djoefbladet.dk/artikler/2017/6/forskning--oe-konomistuderend...

Hans Larsen, Flemming Berger og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Jeg ved ikke, om det er upassende at nævne. Men iflg. The Economist, der undersøger lande efter en omfattende demokratisk skabelon (Democracy Index), er Norge det mest demokratiske land i verden med Island på 2. pladsen. Men Sverige er på 3. pladsen og hermed det mest demokratiske land i EU.

Og hvis den skitserede regering opnår i Sverige, og det ved man endnu ikke, får Sverige en regering med solidt flertal for første gang i 4 år.

Herefter kan man jo kun håbe på, at Sverige fortsat er det mest demokratiske land i EU. For det bliver i hvert fald helt uden indflydelse fra Sveriges Demokraterne, der har vist, at de er topstyrede og ikke er demokratiske.

https://en.wikipedia.org/wiki/Democracy_Index

Michael Friis

Tillykke Sverige. Endeligt. Lad os håbe det lykkedes denne gang MEN pinligt at der er gået fire måneder siden valget. Det er ikke være godt for folkets tillid til lovgivere og slider hårdt på de gamle partier.