Telegram

Analyse: Uddannelser skal spare 21 milliarder på otte år

Ny analyse kortlægger besparelser for over 20 milliarder på uddannelsesområdet fra 2015 til 2022.
Milliardbesparelser på uddannelsesområdet gælder alt fra gymnasier og erhvervsuddannelser til professionsuddannelser, erhvervsakademier og universiteter. På billedet ses Københavns Universitet. (Arkivfoto)

Milliardbesparelser på uddannelsesområdet gælder alt fra gymnasier og erhvervsuddannelser til professionsuddannelser, erhvervsakademier og universiteter. På billedet ses Københavns Universitet. (Arkivfoto)

RITZAU SCANPIX

Telegram
1. februar 2019 kl. 00:10

Kigger man ud over hele uddannelseslandskabet, vil man finde besparelser for over 20 milliarder kroner 2015 til 2022.

Det konkluderer en ny analyse fra Uddannelsesalliancen, skriver Berlingske.

I samarbejde med Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har Uddannelsesalliancen kortlagt de indførte og besluttede besparelser på landets ungdomsuddannelser og de videregående uddannelser.

Analysen bygger blandt andet på tal fra Finansministeriet, Undervisningsministeriet samt Uddannelses- og Forskningsministeriet og omfatter alt fra gymnasier og erhvervsuddannelser til professionsuddannelser, erhvervsakademier og universiteter.

Først og fremmest indgår det omdiskuterede omprioriteringsbidrag fra 2015, der dækker over årlige besparelser på to procent. Men også mere specifikke besparelser omkring blandt anet indkøb og taktsjusteringer er inkluderet.

Akkumuleret skal der spares 21 milliarder kroner på undervisning og uddannelse fra 2016 og frem til og med 2022, skriver avisen.

Sana Mahin Doost, talsperson i Uddannelsesalliancen og tidligere forkvinde i Danske Studerendes Fællesråd, er "forarget" over tallene.

- Uddannelse er noget, der skal skabe vores alles fremtid. Jeg kan ikke undgå at blive enormt forarget over, at vi har en regering, der prioriterer uddannelse så lidt, siger hun til Berlingske.

Nedskæringerne svækker uddannelseskvaliteten for både elever og studerende, siger ny formand for Danske Studerendes Fællesråd Johan Hedegaard Jørgensen i en pressemeddelelse:

- De her nedskæringer er ødelæggende for vores uddannelser (...) Det har både konsekvenser for kvaliteten af de dimittender, der kommer ud på den anden side, og elevers og studerendes trivsel undervejs i uddannelserne, udtaler Johan Hedegaard Jørgensen.

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) erkender, at analysen blotlægger et "meget højt tal".

Han understreger samtidig, at man er nødt til at se tallene i forhold til, hvor mange penge, der er brugt på uddannelse i samme periode.

- Der taler om et meget stort beløb på et par hundrede milliarder kroner, og tager du SU med, taler vi 350 milliarder kroner, siger han til Berlingske.

/ritzau/

Opdateret 1. februar 2019 kl. 07:42

dansk politik har i de seneste år været besparelser og udlændingestramninger, og intet andet. Ingen visioner, ingen retning.

Jonathan Larsen

“Der taler om et meget stort beløb på et par hundrede milliarder kroner, og tager du SU med, taler vi 350 milliarder kroner, siger han til Berlingske.”. SU skal ikke bruges som undskyldning for besparelser! Jeg bliver så fandens forarget, når man sparer et sted, der er så vigtigt for at Danmarks velfærd kan fortsætte. Uddannelse er med til at nedlægge fordomme, gøre mennesker klogere og ruste dem på til et arbejdsmarked hvor konkurrencen kan være benhård. Danmark er i fremgang, så sparer man sgu da ikke, så investerer man! For fanden da også!

Bjarne Bisgaard Jensen, Søren Bro og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Hele uddannelsesområdet har været underlagt en stille revolution, som har i betydelig grad har forringet vilkårene og selve grundlaget for at tage en videregående uddannelse. Det er dybt chokerende, men desværre helt almindeligt, at man ikke under de mange det, som førhen uden videre blev givet til de få privilegerede.
https://www.researchgate.net/publication/278687965_The_Decline_of_an_Aca...'Humboldt's_Last_Warriors'

Helene Kristensen

Giver uddannelse penge til at begave vælgergrupper med, lige her og nu? Nej. Det er langsigtede investeringer. Politikernes tidshorisont hedder 4 år, og alt der ligger ud over disse 4 år, er andres problem eller kan altid løses med besparelser igen igen - om 4 år.

Politikernes arbejder ikke for borgerne og samfundet, de arbejder for egen karriere, egen profit - og samfundet er bare en legeplads som de grådigste kan bruge til at udbygge netværk og formue.

På en eller anden måde er vores samfund gået ca. 200 år tilbage, den stærkes ret er normalen.

Jonathan Larsen, Søren Bro og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Der skal jo som første prioritet være råderum for skattelettelser til de sædvanlige grupper. De bedsts stilledes børn får en uddannelse under alle omstændigheder eller bliver politikere så kein problem - nur behaendichkeit