Valgforsker: Ny måling tyder på entydigt blåt stemmespild

Den første meningsmåling fra Voxmeter, hvor Riskær er repræsenteret, ser skidt ud for blå blok, siger forsker.
25. februar 2019 kl. 14:24Opdateret 25. februar 2019 kl. 16:12

Med 1,4 procent at stemmerne lykkes det ikke partiet Klaus Riskær Pedersen at komme over spærregrænsen ved det kommende folketingsvalg ifølge den nyeste meningsmåling foretaget af Voxmeter for Ritzau.

Heller ikke Nye Borgerlige eller Kristendemokraterne står ifølge målingen til at få stemmer nok til at komme i Folketinget.

Dermed ser det ud til, at blå blok skal forberede sig på et stort stemmespild, siger professor i statskundskab og valgforsker Kasper Møller Hansen.

- Du har et entydigt stemmespild på den blå side. Det gør, at situationen er mere bekymrende, end hvis der også havde været et parti på den røde side, som kunne ophæve det, siger valgforskeren.

Lægger man stemmerne på Nye Borgerlige, Kristendemokraterne og partiet Klaus Riskær Pedersen sammen, giver det et stemmespild i blå blok på over fire procent.

- Det vil konkret betyde, at rød blok har en endnu større fordel, når der skal fordeles mandater, siger Kasper Møller Hansen.

- Rød blok har simpelthen den fordel, at der er stemmer, som ikke vil tælle med i opgørelsen. Det betyder, at der kommer et mere sikkert rød flertal, end målingen viser i procenter.

Ifølge målingen står rød blok til at få 53,5 procent af stemmerne, mens blå blok står til 46,1 procent af stemmerne.

Men intet er sikkert endnu, pointerer Kasper Møller Hansen. Den nyeste måling er blot en tidlig indikation af, hvor populær Klaus Riskær Pedersen er blandt vælgerne.

Ofte vil de små partier klare sig bedre i løbet af valgkampen.

- Det skydes, at de ikke får så meget opmærksomhed mellem valgene, men når der så er valgkamp, så kan de føre en valgkamp på lige fod med de andre partier, siger Kasper Møller Hansen.

- Det får Klaus Riskær Pedersen også mulighed for ved at deltage i partilederrunder.

Målingen er foretaget i perioden fra mandag 18. februar, da Indenrigsministeriet meddelte, at Klaus Riskær Pedersen havde indsamlet de krævede 20.109 vælgererklæringer, til søndag 24. februar.

Meningsmålinger er altid behæftet med en vis usikkerhed. Når det gælder opbakningen til Klaus Riskær Pedersen, har Voxmeter beregnet den til at være plus/minus 0,7 procentpoint.

/ritzau/

Anbefalinger

  • Jens J. Pedersen
  • Ole Frank
  • Steffen Gliese
Jens J. Pedersen, Ole Frank og Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Anne Mette Jørgensen

Æv og atter øv! Dumt så klart at melde sig sat fast på Lykke. Det giver kun mening i forhold til fedteri.
Ville ellers have stemt på ham, men nu er jeg i tvivl.

Torben K L Jensen

Han hedder Løkke og er ikke dømt for svindel (endnu) - sig mig - er du gået fra snøvsen ?

Anne Mette Jørgensen

Er det mig , Torben K.L Jensen.
Du skriver er gået fra snøvsen?
Hvis, så har du har komplet ret. Jeg er nemlig gået fra snøvsen og nu vil jeg finde en ny.
Jeg har aldrig brudt mig om S, som du som SF'er( hvis jeg husker ret) støtter.
Jeg har i hele mit liv betragtet S som de værste pampere. Men selvfølgelig er der undtagelser, men det er stadig noget skidt. SF har jeg heller aldrig kunnet fatte, fordi jeg oplever dem som borgerdyr, men pynter sig med falsk varebetegnelse.
Jeg er meget mere socialist, men har indset, at det ikke indføres sådan som flertallet tænker. Indfødt københavner og har oplevet lidt af hvert fra Socialdemokratiets side.
Jeg har altid stemt VS, enhedslisten og en enkelt gang stemt på Manu Sareen. Han sad på Rådhuset dengang. Kom ikke ind på tinget, da der manglede 4 stemmer.
Hvorfor KRP; fordi han taler klart og muligvis er han varm luft. Men det kan sgu ikke blive værre end det er nu. MF var minister og hun var rædselsfuld. Hun er ikke blevet klogere, men snu det er hun,.
S vil stadig beholde børn i Sjælsmark. De taler og taler om flere pædagoger i institutionerne men allerede under Nyrup blev der skåret.
Folk der praler med, at deres mor har gjort rent og de er vokset op i gråt beton er ren manipulation, og for MF direkte løgn. Det kan dog være hun har hukommelsestab.
Enhedslistens kommando central i Kbh. havde ½ år forinden kommunalvalget i 2017 besluttet, at en borgmesterpost skulle gå til Teknik og miljø.
Men ak og ve, de afholdt sig ikke fra at møde op og holde fine taler om Ann Mee Allerslevs elendige
Forvaltning. Stort set samtlige af os der mødte op ved demoer oplevede klart, at de ville overtage posten, hvis det var muligt. Det var det, men pga. deres hovedbestyrelse blev det ikke sådan.
Liste Å stod der også med deres store grønne skumgummi Å. Hvad var det så det valgte. Noget med at farve fodgængerfelter i regnbuefarver. Jo, tak.
Pelle Dragsted og flere andre forsvarede sig bl.a udi at han bor på frederiksberg,
Jeg havde egentligt besluttet mig for aldrig at stemme igen, men jeg må afvente.
*Det er sgu svært at lade være.
Faktisk er der i min verden på en række områder har vi slet ikke demokrati.
Jeg har oplevet lidt af hvert på egen krop og sjæl og ikke kun fra skrift.

Jens Thaarup Nyberg, Britta Hansen, Torben Skov, Viggo Okholm, Flemming Berger, Steffen Gliese og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

Jep, Anne Mette Jørgensen, jeg forstår i den grad din frustration, specielt i forhold til kommunalvalget i Kbh!

Men KPR? Jo mere jeg lytter, læser, ser desangående, er min vurdering, at han ér en fusentast og varm luft, selvom der er noget, som kan lyde fornuftigt i programmet.

Henrik Leffers

Man skal passe på ikke at tabe overblikket, fordi man bliver begravet i "historier", fra en presse som lever af populisme, men som i den store sammenhæng er fuldstændigt ligegyldige...

Hvad mener han med: '...situationen er mere bekymrende ...'? Taler han som valgforsker, eller som partimedlem?

- Du har et entydigt stemmespild på den blå side. Det gør, at situationen er mere bekymrende, end hvis der også havde været et parti på den røde side, som kunne ophæve det, siger valgforskeren.

Jens Thaarup Nyberg

Britta Hansen
Jeg tror vi skal læse således:
"Du har et entydigt stemmespild på den blå side. Det gør, at situationen er mere bekymrende [ for den blå side ], end hvis der også havde været et parti på den røde side, som kunne ophæve det, siger valgforskeren"

Og alle har glemt, at man også kan få del i tillægsmandaterne (der er 40 af dem), hvis man får et kredsmandat, og KRP--partiet kan sagtens få et kredsmandat; det samme kan Pernille Vermund fra Nye Borgerlige altså!