40 dræbte ved angreb på moskéer i New Zealand

New Zealands premierminister, Jacinda Ardern, oplyser, at 40 er dræbt og 20 alvorligt såret ved angreb.
15. marts 2019 kl. 07:31Opdateret 15. marts 2019 kl. 08:32

New Zealands premierminister, Jacinda Ardern, siger ifølge nyhedsbureauet AFP, at der er 40 dræbte ved angrebet på to moskéer i byen Christchurch natten til fredag dansk tid.

Ifølge Reuters siger premierministeren, at der er også er 20 alvorligt sårede. Angrebet bliver desuden kaldt "et velplanlagt terroristangreb" af premierministeren. Angriberne har ikke været på politiets overvågningsliste.

Samlet bliver 48 personer behandlet for skudsår ifølge Sky News.

Premierministeren meddelte tidligere, at trusselsniveauet er øget til det højest mulige.

- Det kan kun beskrives som et terrorangreb, sagde Jacinda Ardern på pressemødet ifølge The Guardian og fortsatte:

- Vi repræsenterer diversitet og medfølelse - et hjem for dem, der deler vores værdier og et helle for dem, der har brug for det.

- De værdier vil ikke blive rystet af dette angreb. Vi er en stolt nation af mere end 200 etniciteter og 160 sprog.

- Jeg fordømmer stærkest muligt ideologien hos de folk, der har udført angrebet. I har måske valgt os, men vi afstøder og fordømmer jer fuldkomment.

Natten til fredag dansk tid blev to moskéer i den newzealandske by Christchurch angrebet.

Ifølge The Guardian er der nu kun tre anholdte i forbindelse med angrebet på to moskéer i New Zealand. Tidligere var tallet fire. Det er ikke oplyst, hvorfor tallet nu er lavere.

Blandt dem en australsk statsborger, der har udgivet et fremmedfjendsk manifest, der beskriver hans planer for angrebet.

En video, som cirkulerer på internettet, viser foruroligende optagelser fra den ene af moskéerne, hvor gerningsmanden går gennem bygningen og skyder de tilstedeværende en efter en.

Politiet i Christchurch advarer folk mod at se den brutale video og dele den på nettet.

Efter skyderierne i og ved to moskéer i Christchurch har politiet uskadeliggjort et antal bomber, der er fundet i biler i byen.

Nyheden om angrebet går naturligvis verden rundt, og den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skriver fredag morgen på twitter:

- Dybt såret af nyheden om de forfærdelige voldshandlinger i Christchurch. Mine tanker er med New Zealands folk og ofrenes familier. Danmark står bag New Zealand og Jacinda Ardern, skriver han.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) skriver på Twitter:

- Helt og aldeles forfærdelige nyheder fra New Zealand - alle tanker går til de berørte og det newzealandske folk.

/ritzau/

Anbefalinger

  • Gert Romme
Gert Romme anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Højreekstremisme er den største kilde til terrorvirksomhed og har altid været det.

Niels Duus Nielsen, Gert Romme, Søren Bro, Ib Christensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Poul Kristensen

Det kan da ikke passe. De fleste terror aktioner udføres da af muslimer, faktisk næsten udelukkende og såvidt jeg hører, stemmer de fleste indvandrere da socialdemokratisk?

Det er utroligt sørgeligt.

Modsat Australien, hvor helt åben racisme, manglende acceptants af andres opfattelser samt vold og skyderi har stigende, har New Zealand indtil nu været et åbent fristed for forfulgte mennesker, der her var velkomne.

Men de seneste informationer fra New Zealands premierminister, Scott Morrison, tyder også på, at den ene anholdte gerningsmand er australsk statsborger, der beskrives som "voldsom højreekstrem terrorist".

Nu er det interessant at følge, hvor mange danskere, der hylder disse bestialske gerningsmand. For da Anders Breivik udførte sin dåd, chokerede dette jo borgere i andre lande:
https://ekstrabladet.dk/112/article4055036.ece
https://newsbreak.dk/danskere-hylder-breivik-opfordrer-til-asylbrande/
https://www.bt.dk/danmark/danskere-hylder-breivik-og-opfordrer-til-asylb...
https://tomjensen.blogs.berlingske.dk/2012/06/27/en-syg-debat-om-breivik/

Poul Kristensen

@Gert Romme: Jeg har lige læst de link du henviser til, men det er da allesammen danske aviser def taler om det. Er det virkelig korrekt at man i udlandet mener at Danmark opførte sig specielt dårligt? Kan du henvise til et link fra en udenlandsk avis der nævner det?

@ Poul Kristensen,

Internettet "glemmer ikke", og du kan selv søge. Men til dit spørgsmål om nogen i udlandet mente, at nogen danskere "opførte sig specielt dårligt", så er mit svar ja.

Dette var faktisk omtalt i mange europæiske medier i nogle dage, Og mange lande havde ligeledes borgere, der også hyllede terroristen. Men det man undrede sig over, det var antallet af danskere, der var større end i andre - også meget store lande.

I øvrigt kan jeg slet ikke forstå, at det kan have forbigået din opmærksomhed. For det var i den periode, at mange af os danske skatteborgere udenfor Danmark nød godt af, at mange syntes, vi talte niederlandsk. Og det gør mange af os i øvrigt fortsat.

Poul Kristensen

@Gert Romme: Jeg har naturligvis søgt og ikke fundet noget. Og eftersom du jo må vide det, kan du vel bare hente det i din historik. Ellers skal jeg jo bare tage dit ord for den ellers ret alvorlige påstand.