Mette Frederiksen står til største forspring nogensinde

Måling giver S god mavefornemmelse. Men partiet kan få svært ved at gennemføre centralt forslag.
10. marts 2019 kl. 16:11Opdateret 10. marts 2019 kl. 18:37

Med en opbakning fra 54,8 procent af vælgerne til oppositionen til venstre for regeringen, kunne en ny meningsmåling fra Voxmeter tyde på, at Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, har direkte kurs mod Statsministeriet efter det kommende folketingsvalg.

Men dykker man ned i tallene, ser det mindre enkelt ud. Socialdemokratiet selv ligger med en fremgang på 2,3 procentpoint til 28,6 procent af stemmerne.

Dermed er det også klart, at en stor del af den forudsagte fremgang til rød blok skyldes, at De Radikale står til at gå frem med 2,6 procentpoint og Enhedslisten med 1,2 procentpoint.

Og skal Mette Frederiksen være statsminister, skal hun lytte til De Radikale. Det fastslår stedfortrædende politisk leder Sofie Carsten Nielsen (R).

- Vi skal selvfølgelig have indflydelse. Og det gælder også på udlændingepolitikken, siger hun.

Ifølge professor i statskundskab Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet sker der i øjeblikket det, at Socialdemokratiet henter vælgere over den politiske midte.

De S-vælgere, der synes, at udlændingepolitikken bliver for stram, flytter sig til eksempelvis De Radikale, SF og Enhedslisten.

Og status er altså det største forspring til oppositionen målt i denne valgperiode.

Senest har S ifølge professoren vundet endnu flere over til sig med forslaget om at give folk med mange år på arbejdsmarkedet en ret til at gå tidligere på pension.

Men det helt centrale valgudspil fra Socialdemokratiet er De Radikale imod, fastslår Sofie Carsten Nielsen.

- Vi bakker op, at der skal være markant bedre ordninger for dem, der er nedslidte. Men vi er ikke til at indføre ret til alle os, der er raske. Så har vi ikke råd til at investere i børn, uddannelse og grøn omstilling, siger hun.

- Det kræver, at vi ikke deler rettigheder ud, så alle kan trække sig tilbage tidligere.

Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, har også selv en fornemmelse af, at udspillet om pension har betydning for den stigende vælgeropbakning.

- Vi har en god mavefornemmelse. Men det er vigtigt at sige, at intet er afgjort. Danske valg er tætte. Og det tror vi også, at det næste bliver, siger han.

Spørgsmål: Hvis det blandt andet er forslaget om pension, der får folk til at ville stemme på jer, er det ret vigtigt, om I kan gennemføre det. Hvor sikre er I på det?

- Vi håber, at der vil være 90 mandater bag det. Vi er glade for de positive udtalelser, der er kommet. Både fra partierne til venstre for os (SF og Enhedslisten, red.) og fra Dansk Folkeparti, siger Wammen.

Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, vil i første omgang forsøge at forbedre den eksisterende ordning om seniorførtidspension for nedslidte.

- Spørgsmålet er, om der er penge til den model, S foreslår, siger han.

I de 54,8 procent til oppositionen indgår også 4,3 procent til Alternativet, der peger på sin egen politiske leder, Uffe Elbæk, som statsminister.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Radikale må se at sætte sig ind i økonomi, de har en mærkelig gammeldags forståelse, der slet ikke tager højde for teknologisk udvikling og den nødvendige omlægning af ledelse i offentlige og private institutioner og virksomheder, så pengene ikke spildes.

S må sgu også lige se i øjnene, at 2 af de partier, der er lodret imod S's nye knæfald for DF's udlændingepolitik går markant frem !

Carina Bøckel, Niels Duus Nielsen, Benta Victoria Gunnlögsson, Bjarne Andersen, Torben Bruhn Andersen, Carsten Mortensen, Gert Romme, Katrine Damm, Torben Skov, Niels Møller Jensen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

De Radikale må finde en plads, der harmonerer med deres størrelse i stedet for at blæse sig op. Forhåbentlig vil de ikke kunne sætte sig op som sidste gang, man bliver klog af skade.
Vi trænger rigtig meget til en ændring af gældende politik med alle de skadevirkninger, det har givet.

Derfor er der med den sædvanlige stagnation kun S tilbage, og vi håber det bedste. Det kan jo næppe blive værre?
Der er andre vigtige ting, der trænger forandring end udlændingepolitik og det burde handle om det i stedet, denne gang.

Estermarie Mandelquist, Torben Bruhn Andersen, Henrik Peter Bentzen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Vi tager det fra dig fru Mette F, nu har du hevet nogle stemmer 'hjem' fra DF og så kan 'rigtige' Socialdemokrater, der ikke længere føler sig hjemme jo rykke længere til venstre.

Anne Eriksen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Det borgerlige Radikale Venstre har saboteret en regering for ikke så længe siden; Det skal partiet ikke have lov til en gang til.

Som SF-vælger er det mit håb at vælgerne besinder sig og indser at Det Radikale Venstre ikke kun vil have indflydelse; Det vil bestemme det hele !

Bjarne Andersen, Anne Eriksen, Henrik Peter Bentzen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Og til Enhedslisten samt Alternativet.

I kan søge indflydelse på samtlige områder eller vie jeres 10-15 % til at vælte en S-ledet regering og bringe de sorte partier tilbage til magten.

Demokrati kan opfattes på mange måder. F.eks at 10 % har ret til at sabotere samme.. Ikke noget jeg bryder mig om eller finder særligt demokratisk; Men muligt er det da.

Nis Jørgensen

Det er måske værd at bemærke, at de angivne procentsatser - sammen med 3-4 nordatlantiske mandater - ikke gør det usandsynligt at Mette Frederiksen har flertal uden B (men med Å).

Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

Mette og S får en chance, men hvis de svigter den stramme indvandringspolitik, så vil de være utroværdige og skadet for altid!

Men, de må også bevise, at der hvor DF svigter på velfærdsområdet og socialpolitikken, der kan de agere, genetablere og udvikle, fremfor at beskære og forringe. Det er det håb og derfor vælgerne nu vender tilbage fra DF, vis dem at det var det rigtige at gøre, svigt dem, og Socialdemokratiet får ikke en chance til ved næste valg.

Steffen Gliese

Hvis S vender tilbage til klassisk socialdemokratisk politik, decentraliserer forvaltningen, fyrer de oppumpede ledelser, standser med bonusser og resultatkontrakter m.m., vil ingen gide bekymre sig om vore få flygtninge.

Carina Bøckel, Niels Duus Nielsen, Torben K L Jensen, Anne Eriksen, Benta Victoria Gunnlögsson, Bjørn Pedersen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Demokrati er først og fremmest samarbejde.

Det er folket der taler ved et valg og folket forventer at folketinget accepterer vælgernes dom.
Det er disforagt for demokratiet hvis partier med sammenlagt 15 % opbakning, stiller sig op og siger "Vi vælter alt og alle hvis I andre ikke gør som vi forlanger".

Dog skal alle høres og alle forligspartnere skal både give og tage, Ingen skal blot være stemmekvæg.

Steffen Gliese

Næ, Carsten Hansen, efter snart 20 års regering på den måde - med DF som garant for den ene asociale nedlæggelse af velfærd efter den anden - er det på høje tid med benhård blokpolitik den anden vej, til samfundet står igen, i balance mellem lønmodtagere og arbejdsgivere.
Først og fremmest kræver det - hvad vi ikke får - en exodus af op imod 2/5 af det såkaldte offentlige ledelseslag. Det er det vigtigste, for det er så begrænsende for de ansattes handlemuligheder, at intet er vigtigere.

jan henrik wegener

Er det nu noget "særlig dansk" ? At det er Dansk Folkeparti der i en tid (epoke?) har haft så stor indflydelse men nu, måske, får mindre at sige er selvfølgelig netop det, men hvis man ikke hænger sig i navnene er det måske lige så meget internationale strømninger og modstrømninger.
Efter en nylig "temauge" hvor "Mellemtiden" var overskrift (1918-1939), ses det at 2000-tallet, med det "nationale" som politisk hovedtema, Venstre indenlands, Bin Laden, Bush, Putin m.v. i andre lande har varet næsten et tilsvarende antal år (selvom der næppe er nogen afgørende i sig selv ved at kalenderen starter med 20 fremfor 19). Så der er sikkert også en slitage (for neoliberale, neokonservative, nynationale) som ikke behøver at betyde at så mange pludselig er blevet blussende højrøde. Hvis en epoke her (Europa, USA - andre lande?) er så småt på vej mod sin afslutning er det mindre klart hvad der måtte afløse den.

Carsten Hansen

Streffen Gliese.

benhård blokpolitik bliver ikke med hverken S eller B.

Der er lange udsigter til et Ø-F-Å flertal. (Bliver nok ikke i min tid.)
Så inden "rød blok" nogensinde bliver enige om Blokpolitik, så har vælgerne forlængst opgivet den ide.