Telegram

Regeringen er klar til at se på lovændring om samtykke før sex

Regeringen beder Straffelovrådet om at komme med forslag til lovændring, som kan fremsættes efter valget.
Ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) mener, at det vil give kvinder er bedre retsbeskyttelse, hvis man kræver, at begge parter giver samtykke inden sex.

Ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) mener, at det vil give kvinder er bedre retsbeskyttelse, hvis man kræver, at begge parter giver samtykke inden sex.

RITZAU SCANPIX

Telegram
12. marts 2019 kl. 06:58

Tilbage i november kunne Enhedslisten ikke samle flertal i Folketinget for en ny lovgivning, der definerer sex uden samtykke som voldtægt.

Men nu tyder det på, at der alligevel er mandater nok for at indføre regler, der svarer til dem, man også har i Storbritannien og Sverige.

I fredags lød det fra De Konservatives formand, justitsminister Søren Pape, at han var klar til at støtte forslaget.

Og nu er Venstres ligestillingsminister, Eva Kjer Hansen, også klar til at ændre reglerne.

Hun siger i hvert fald til Altinget, at hun også vil arbejde for at få ændringen igennem.

- Jeg har råbt efter det længe, for jeg synes, at vi mangler en bedre retsbeskyttelse af kvinder.

- Det er rigtigt godt, at også justitsministeren nu er overbevist om det. Tallene taler for sig selv, siger hun.

Dansk Folkeparti vil også godt se det konkrete forslag fra justitsministeren, før partiet tager stilling.

Under tirsdagens spørgetime med statsministeren spurgte Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til emnet.

- Sex forudsætter frivillighed. Læs samtykke, siger Løkke.

Både han og Skipper mener, at der ikke skal være omvendt bevisbyrde. Og det viser lige præcis kompleksiteten i det her, mener Løkke.

- Derfor er det rigtige sted at bede Straffelovrådet om at komme med et udspil til en nyformulering af den relevante bestemmelse i straffeloven.

- Det vil vi initiere, siger Løkke og henviser til rådet, der hører under Justitsministeriet.

Pape skriver tirsdag på Twitter, at han vil bede Straffelovrådet om at komme med et forslag til en lovændring, som kan fremsættes i næste folketingssamling.

Som reglerne er i dag, må man ikke tvinge nogen til samleje eller sex, hvis de gør modstand eller ikke er i stand til at sige fra.

Hos det tredje regeringsparti, Liberal Alliance, kalder politisk ordfører Christina Egelund det også for oplagt, at Straffelovrådet ser på emnet.

- Sex skal altid foregå helt frivilligt og med begge parters vilje. Der er for mig at se ingen tvivl om, at vi i Danmark har et efterslæb, når det kommer til domfældelse i voldtægtssager.

- Og målet er, at begår man et så voldsomt overgreb mod et andet menneske, så dømmes man for det. Også gerne hårdere end i dag, siger hun.

/ritzau/

Opdateret 12. marts 2019 kl. 16:02