Dansk Flygtningehjælp fyrer Christian Friis Bach

Behov for ny ledelsesprofil får Dansk Flygtningehjælp til at fyre generalsekretær Christian Friis Bach.
24. april 2019 kl. 15:07Opdateret 24. april 2019 kl. 19:03

Christian Friis Bach er onsdag blevet fyret som generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp efter 18 måneder på posten.

Den øverste ledelse i organisationen - forretningsudvalget - ser behov for en anden ledelsesprofil.

Det fortæller Agi Csonka, der er forkvinde for forretningsudvalget i Dansk Flygtningehjælp.

Christian Friis Bach har været i spidsen for Dansk Flygtningehjælp siden november 2017. Han stopper dags dato.

- Christian er meget inspirerende og har rigtig mange gode idéer og visioner. Han er har været en rigtig god ambassadør udadtil.

- Vi står i en situation, hvor vi brug for at udvikle vores organisation og samtidig sikre gode arbejdsvilkår for vores medarbejdere, så de kan levere tryghed, mad og husly ude i verden, siger forkvinde Agi Csonka.

Spørgsmål: Har der været dårligt arbejdsmiljø under Christian Friis Bach?

- Der har været sat meget i gang under Christian Friis Bach. Vi er blandt de bedste tre ngo'er (ikkestatslige organisationer, red.) i verden, og den position vil vi gerne bevare.

- Det kræver en knivskarp balance mellem at være professionel og effektiv og samtidig sikre, at medarbejderne får løst deres opgaver. Vi har taget bestik af situationen og mener, at vi skal have en anden profil, siger Agi Csonka.

Christian Friis Bach har ikke ønsket at stille op til interview.

I en sms henviser han til et opslag på Facebook, hvor han skriver, at Dansk Flygtningehjælp gennem de seneste år har haft store udfordringer.

Udfordringerne har relateret sig til økonomien, et nyt it-system og den politiske udvikling.

- I en sådan proces er det afgørende at få alle til at stå sammen - fra det nye forretningsudvalg til frontlinjemedarbejderne i Yemen og Afghanistan.

- Fyringen viser, at det ikke er lykkedes. Det er jeg ked af, men jeg ønsker Dansk Flygtningehjælp alt det bedste fremover, skriver han på Facebook.

Før sin ansættelse hos Dansk Flygtningehjælp var Christian Friis Bach hos FN.

Her var han undergeneralsekretær og leder af Unece, FN’s Økonomiske Kommission for Europa.

Tidligere har han været udviklingsminister i Helle Thorning-Schmidts (S) regering fra 2011 til 2013. Han repræsenterede De Radikale.

Desuden har den landbrugsuddannede Christian Friis Bach tidligere været fem år som international chef i Folkekirkens Nødhjælp.

Christian Friis Bach skriver på Facebook, at han fremover vil bruge mere tid på familien og for alvor forsøge sig som landmand.

HR-direktør i Dansk Flygtningehjælp Mads Egeskov Sørensen er udpeget som fungerende daglig leder. Der er ikke sat navn på en ny generalsekretær.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er jo ganske som på det kommercielle område.

Man bruger det, lederen har, og som han kan give til organisationen. Derefter ansætter man en ny leder, hvis nytænkning og kompetencer man nyder. Og derefter er det ud.

Dem, der og gode til det lange seje træk, ansætter man i stabile perioder. Og regeringen sørger for, at en sådan stabil periode ikke findes hos Dansk Flygtningehjælp for tiden.

Men jeg syntes, at efter forholdene har Christian faktisk gjort det ganske godt. For det er populisterne tid, og det er absolut ikke et let periode for flygtningehjælpen.

Erik Karlsen, Jesper Sano Højdal, Erik Vindbjerg og Nis Jørgensen anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

jeg kan slet ikke se hvorfor humanitære organisationer behøver en hundedyr kransekagefigur i toppen,
eller nærmere jeg mener slet ikke den slags grådige mennesker skal have snabelen i midler indsamlet til mennesker i nød,
det burde være muligt at finde en ildsjæl som føler for sagen, og derfor kan nøjes med en normal løn så der er mere at hjælpe med,
og jeg tror ikke et sekund på at karrierre-mennesker er dygtigere end andre,
men de har større forventninger til deres løn og overvurderer deres egen værdi,
i erhvervslivet har de den egenskab at de tror på ideen om privilegier, og er derfor åbne for exorbitante honorarer til selskabsbestyrelsen, og denne er så til gengæld villlig til at overbetale direktøren,
hverken bestyrelse eller direktør behøver være deres løn værd, men de bestemmer hvem som skal tjene på virksomheden,
menneskers løn har intet at gøre med værdien af det man yder, den bestemmes udelukkende af hvilken position man har i samfunds-hierarkiet,
og på bunden får man væsentligt mindre end man er værd, og på toppen mange gange mere end man er værd.

Egon Stich, Kim Houmøller, Benny Larsen og Ole Arne Sejersen anbefalede denne kommentar
David Joelsen

Denne leflen for politiske kransefigurer i toppen af NGO er usmagelig, da netop NGO burde agere upolitisk. Og så er høje direktørlønninger og dyre rejser uforlignelig med hjælpeorganisationers foremål. Det burde være mennesker der brænder for sagen, og som har gjort sig gældende inden for det.