Danske Regioner vil hæve prisen på cigaretter til 80 kroner

Der sker ikke nok på Christiansborg, mener Danske Regioner, der med udspil vil skabe debat om cigaretpriser.
7. april 2019 kl. 22:21Opdateret 8. april 2019 kl. 10:04

Prisen for en pakke cigaretter skal fordobles fra 40 til 80 kroner. Derudover skal der indføres lovkrav om, at butikkerne skal gemme tobaksvarer under disken, at cigaretter skal i neutrale pakker, og at børn og unge ikke må ryge på skolerne eller i skoletiden.

Sådan lyder det i et udspil fra Danske Regioner, som vil have, at færre børn og unge begynder at ryge.

Det skriver Jyllands-Posten.

Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner, angiver to grunde til, at regionerne genåbner debatten.

- Den ene grund er, at der jo ikke sker noget på Christiansborg. Derfor tror jeg, at det er vigtigt, at mange blander sig i den her debat.

- Den anden grund er, at vi, som sidder med sundhedsvæsenet i dagligdagen og har ansvaret for at drive det, har konsekvenserne helt tæt på, siger Stephanie Lose til Ritzau.

Hun forventer ikke, at regionerne selv kan rykke noget på Christiansborg. Det gælder om, at flere parter sammen skubber i den rigtige retning, lyder det.

- Det er vigtigt, at vi får priserne på cigaretter op. Det er den største tjeneste, vi kan gøre vores børn og unge, siger Stephanie Lose.

Hvert år dør cirka 13.600 danskere ifølge Jyllands-Posten på grund af rygning. Initiativet fra Danske Regioner kommer nu, fordi der over en femårig periode er sket en stigning i antallet af unge rygere, så 28,5 procent af de 16-24-årige ryger dagligt eller lejlighedsvis.

Det er en næsten enig bestyrelse på tværs af partiskel i Danske Regioner, som står bag udspillet. Regionsmedlemmerne fra V, S og DF går imod deres partis linje på Christiansborg.

Tormod Olsen, der sidder bestyrelsen for Enhedslisten, tog dog forbehold for den del af forslaget, der gælder prisen for cigaretpakkerne. Han læner sig op ad partilinjen, der vil hæveprisen til 60 kroner.

Ifølge Morten Grønbæk, direktør for Statens Institut for Folkesundhed, har prisen stor betydning for forbruget af cigaretter.

- Vi ved, at prisen har en rigtig stor effekt. Det vil helt sikkert have en stor betydning for unge menneskers tobaksforbrug, siger han til Ritzau.

Blandt andet Kræftens Bekæmpelse, Vidensråd for Forebyggelse og Lægeforeningen har tidligere presset på for at få Folketinget til at gennemføre initiativer som dem, Danske Regioner nu lancerer.

/ritzau/

Anbefalinger

  • Gert Romme
Gert Romme anbefalede denne artikel

Kommentarer

Carsten Mortensen

Sjovt som man pludselig er enige om at afgifter har en effekt.
Det er man i mange andre tilfælde enige om det ikke har.
Lad os nu også få højere afgifter på spiritus, cola, sukker mm. + sænk momsen på grøntsager.
Nuvel, Fleggaard m.fl. bliver glade ☺

Carsten Svendsen, Tue Romanow og Egon Stich anbefalede denne kommentar

en pakke skal koste nok til, at et ungt menneske, der overveje at starte, tænker: nej, så dum er jeg sgu alligevel ikke, og så må det koste lidt på grænsehandlen, det overlever vi nok.

Det er fint, man vil have børn og unge til at lade være med at begynde med at ryge. Men man skal være opmærksom på, at grænsehandlen vil eksplodere. For storrygende vil det kunne det betale sig at køre derned fra det meste af landet.

Desuden vil der ske en stigning i smugleriet.

At tobak dræber, er der vist ingen, der er i tvivl om. Derfor er det, efter min opfattelse, en god idé at få alle former for tobak helt bort.

Og nu tobaksrøg af enhver slags i en række lande er borte fra arbejdspladser, restauranter, stationer, stoppesteder, fortove og i visse tilfælde forbudt i lejligheder ifølge lejekontrakter, burde man jo kunne stoppe salget helt over nogle få år ved løbende at justere prisen.

Man ved jo, at rygerne lever kortere og er mere syge. Prisforhøjelsen kunne derfor gå til en forsikringsordning,der kunne betale for helbredelse af tobaksrelaterede sygdomme og andre ekstraomkostninger.

Og da tobaksforbruget også er et emne i Forbundsrepublikken, kunne man jo forestille sig, at man også her satte prisen op - herunder også for grænsehandelen..

de ekstra penge, man får ind ved en afgiftsstigning, kan jo bruges på ekstra kontrol med smuglerne, og selv om prisen stiger meget, så skal der købes mange smøger i Tyskland, før turen er tjent ind.

Det har du ikke ret i, Søren Bro. Hvis man ryger fyrre smøger om dagen, så kan man køre en del gange til Tyskland for de 20.000 kroner, man sparer.
Og så kan man spise fyrsteligt på restaurant, da maden er enormt billig dernede. Momsen er desuden kun på syv procent. Skal man have et glas øl dertil, kan man dog risikere, at den koster mere end det halve end i Danmark.

Erik Fuglsang

En sundhedspolitisk fornøjelse, at der er en sjælden bred enighed om, at gøre noget radikalt ved prisen på de ligsøm i alles interesse !