Sri Lanka: Bomber gengæld for Christchurch

Foreløbige efterforskning viser, at bomber var gengæld for angreb mod muslimer i Christchurch, siger minister.
23. april 2019 kl. 10:26Opdateret 23. april 2019 kl. 11:43

Sri Lankas viceforsvarsminister siger, at efterforskning viser, at angreb var "gengæld" for angreb i Christchurch.

- Den foreløbige efterforskning af bombeanslagene viser, at det, der skete i Sri Lanka søndag, var gengæld for angreb mod muslimer i Christchurch, siger viceforsvarsminister Ruwan Wijewardene, som tirsdag orienterede parlamentet i Colombo om efterforskningen.

En mand åbnede ild mod bedende muslimer i to moskéer i Christchurch i New Zealand den 15. marts. 50 mennesker blev skudt og dræbt, inden politiet fik overmandet den mistænkte gerningsmand - en 28-årig australier med yderliggående synspunkter.

Sri Lankas viceforsvarsminister siger samtidig, at to lokale islamistiske organisationer - deriblandt National Thawheed Jama'ut (NTJ) - står bag bombeangrebene.

Wijewardene siger, at gruppen stod bag angrebet, og at denne gruppe er tilknyttet en forholdsvist ukendt radikal islamistisk gruppe i Indien - Jamaat-ul-Mujahideen India (NTJ).

- Gruppen National Thawheed Jama'ut havde nære forbindelser til JMI. Det er nu kommet frem, siger ministeren.

Der foreligger meget få oplysninger om JMI, som skal være blevet dannet sidste år, og som har forbindelser til en gruppe med samme navn i Bangladesh.

Ministeren siger, at Sri Lanka får international støtte i efterforskningen af angrebene.

De to moskéer, der blev ramt i Christchurch, var Linwood-moskéen og al-Noor-moskéen.

Det formodes, at den mistænkte geringsmand var alene om udåden.

Han er sigtet for drab på 50 personer og forsøg på drab på 39 personer.

I Sri Lanka er omkring 9,7 procent af landets 22 millioner indbyggere muslimer.

70 procent er buddhister, mens 12,6 procent er hinduister og 7,6 procent er kristne. Det viser tal fra statslig opgørelse fra 2012.

/ritzau/AFP

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Troels Larsen

Bomberne var måske nok tænkt som gengæld for Christchurch, men den tankegang er så fordrejet, at vi - i mine øjne - bør undgå at spille med på den. Vi kan godt tale om, hvordan personerne bag forstår det og tænker det, men bør også gøre klart, at vi ikke køber tankegangen bag.

Er der reelt nogen der tror på, at organisationen bag angrebet i Sri Lanka på ingen måde havde begået det skete angreb eller et lignende, hvis ikke Christchurch var sket? Det er den præmis man køber, hvis man godtager, at det var et gengældelsesangreb.

Og det blot i tillæg til den absurde tankegang om, at kristne og turister på Sri Lanka kan agere stand-in for en gerningsmand på New Zealand. Gerningsmanden på New Zealand og gruppen bag angrebet på Sri Lanka har langt mere tilfælles, end gerningsmanden og ofrene for angrebet på Sri Lanka.

Gruppen er selvfølgelig ikke opstået af ingenting, men at angrebet i New Zealand på nogen måde er andet end en sølle undskyldning for et voldsomt og tragisk angreb køber jeg ikke.

Torben Bruhn Andersen, Michael Friis og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
René Arestrup

'...men bør også gøre klart, at vi ikke køber tankegangen bag.'
Som om det betyder en fløjtende fis, hvad vi tænker om det.
Disse mennesker opererer inden for rammerne af deres egen perverse logik - som blandt andet tilsiger, at ét terrorangreb skal besvares med et andet.
Det er muligt, at angrebet i Colombo var planlagt længe inden terrorangrebet i Christchurch og at det blot bliver brugt som forklaring/årsag, men nu er ordene udtalt. Og lur mig om det ikke er alt rigeligt til, at andre ekstremistiske psykopater får nye ideer.

Erik Fuglsang, Kim Houmøller, Britta Hansen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
christian christensen

Man kan konstatere, at det var islamistisk terror. Det er vist efterhånden et noget akademisk spørgsmål, hvad der er gengæld for hvad. Tarrant sagde selv, at han var provokeret af islamistiske angreb i 2016 og 2017. Som så sikkert igen har været provokeret af noget andet.

Terroristerne i Sri Lanka har i alt fald tilbagebetalt med 600% rente.